Odvody neznamenají vojnu, klidní vášně Šedivý

02.09.2011 21:23

Ministerstvo obrany navrhuje obnovit odvody. Návrh se ovšem u většiny veřejnosti nesetkal s pochopením a vyvolal spíše řadu otázek. Co by to v praxi znamenalo, vysvětlil v rozhovoru pro server Týden.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Odvody neznamenají vojnu, klidní vášně Šedivý
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tank na přehlídce v Milovicích

To, že dnes lidé nechodí na vojnu, podle Šedivého neznamená, že by neměly být odvody. „Zaprvé je nutné říct, že pořád platí zákon z roku 2004, který nezrušil brannou povinnost pro občany České republiky. A k branné povinnosti patří i odvody. Ten zákon, když se koncipoval, vycházel z toho, že je ještě pořád dost vojáků, kteří byli po ukončení vojenské základní služby," řekl Šedivý.

Žen se to netýká

Nejvíce otázek vyvolalo to, že by se odvody týkaly pouze některých profesí - to podle mnoha lidí není spravedlivé. „Měl by být proveden odvod všech těch, kteří jsou vhodní. Lidi bychom potom povolávali podle potřeb v případě mobilizace," myslí si.

Ženy by se prý ale začít odvádět neměly. Přestože se k celé věci zvedla vlna nevole, Šedivý si za názorem stojí. „Odvod totiž není nic jiného, než že ten potenciální voják nastoupí, provede se prohlídka jeho zdravotního stavu a zařadí se do evidence," upřesnil.

Čtěte:
Politici proti armádě: Odvody nechceme
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny
Vondra chce znovu zavést povinnou vojnu. Pro někoho
Tlustý Vondra, tlustá armáda. Ptali jsme se dr. Cajthamlové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…