Supermarket ministerstva obrany. Kupte si tank

11.03.2011 18:30

Máte zájem o tank, samopal nebo tatrovku? Můžete si je koupit. Armáda ČR nyní vyhlásila nabídku k odprodeji nepotřebné vojenské techniky.

Supermarket ministerstva obrany. Kupte si tank

Rozprodej se částečně koná kvůli přezbrojení, ale především pro vylepšení rozpočtu ministerstva obrany, který letos klesl na 49 miliard.

Trochu na hlavu

Seznamy odprodávaného majetku na stránkách ministerstva obrany však nejsou úplné. Chybí zde nejen stav, ale třeba i počet kusů, které jsou k dispozici. Navíc některé nabízené typy techniky v něm nejsou vůbec. Pokud zájemce touží po bližších podmínkách odprodávaných exponátů, je nucen podvolit se trochu rafinovanému zápisu. Dostavit se v jeden den na jedno místo a během pár hodin vystát frontu na složenku (platba hotově není možná), s tou pak běžet na poštu, vystát druhou frontu, tam ukázat ústřižek od složenky, načež za splnění tohoto "bojového úkolu" a nevratného zaplacení dvou tisíc korun obdrží seznam, ze kterého si nakonec ani nemusí vybrat.

"Ano, víme, že ten proces je trošku kostrbatý, napříště budeme zvažovat elektronické placení. Měli jsme tu nějaké problémy s finančním úřadem. Co se těch dvou tisíc týče, máme prostě nějaké výdaje, které se tímto pokryjí," vysvětluje serveru ParlamentniListy.cz ředitel odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem ministerstva obrany Josef Lachman.

Musíte se zúčastnit, abyste věděli

Prodej movitého majetku probíhá formou Obchodní veřejné soutěže dle ustanovení zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník. Vzhledem k charakteru některého majetku (zejména zbraní, zbraňových systémů a munice) je zveřejnění podrobných informací regulováno zákonem č. 40/1995, odst. 6 o regulaci reklamy. Informace o zbraních se mohou podávat jen odborníkům a v prostorách tomu určených nebo v odborných periodikách.

Bez záruky, bez baterek, bez techničáku

Kromě tatrovek, liazek, zilů a motocyklů se dá výhodně pořídit třeba i buldozer, rypadlo nebo "hovnocuc", vše v majetku a barvách armády České republiky. Podle ředitele odboru pro nakládání s nepotřebným majetkem pravděpodobně armáda vyřadí i těžkou vojenskou techniku, tanky T-72 a bojová vozidla pěchoty.

V rámci přezbrojení vyřazuje armáda ze svých skladů i legendární samopal vzor 58, ten bude nahrazen novou puškou z České zbrojovky. Samopaly ČZ 805 vybrala obrana přibližně před rokem ve výběrovém řízení. Celkem jich plánuje odebrat zhruba 8000. Vyřazené zbraně může od armády koupit jen právnická osoba se sídlem v České republice. Navíc musí vlastnit povolení pro obchodování s vojenským materiálem, které vydává ministerstvo průmyslu.

Za kolik

Konečná cena jednotlivých kusů je částečně ve hvězdách a pokud se zájemci (jen právnické osoby) domluví předem a nebudou své nabídky licitovat, mohou na nákupu výrazně ušetřit.

"Zájemci absolvují prohlídku ve Štěpánově a pokud budou mít o nějaký kus zájem, napíšou do dotazníku nabídku. Nejvyšší vyhrává," vysvětlil ParlamentnímListům.cz Lachman. Kupříkladu funkční Tatra 815 se ve specializovaných armyshopech dá pořídit za 1,6 milionu. Vyprošťovací tank podle typu přijde okolo 300 000 Kč.


Movitý majetek

Prodej movitého majetku probíhá formou  Obchodní veřejné soutěže dle ustanovení zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník. Vzhledem k charakteru některého majetku (zejména zbraní, zbraňových systémů a munice) je zveřejnění podrobných informací regulováno zákonem č. 40/1995, o regulaci reklamy. Konkrétní údaje o movitém majetku je možné získat pouze účastí ve vyhlášených obchodních veřejných soutěžích, kde je konkretizován jednotlivý majetek určený k prodeji. Vzhledem k rozsahu movitého majetku nelze zveřejnit jeho seznam.
Obecně je nabízen movitý majetek následujících kategorií:

  • zbraně a zbraňové systémy,
  • munice, střeliviny a ostatní muniční elementy,
  • letecká technika a materiál,
  • automobilní technika a materiál,
  • výstrojní technika a materiál,
  • ženijní, zdravotní, proviantní, chemická technika a materiál,
  • stavebně ubytovací materiál,
  • ostatní technika a materiál,
  • druhotné suroviny.

  • Zvláštní formou prodeje je přímý prodej konkrétnímu zájemci. O způsobu tohoto prodeje rozhoduje ministr obrany ČR na základě žádosti zájemce. O tomto způsobu prodeje rozhoduje především exklusivnost cenové nabídky, případně rozhodnutí vlády ČR z hlediska mezinárodně politických zájmů ČR v zahraničí.
    Upozornění:

  • Zájemcům může být odmítnuto podání takových dat a informací, jež by byly v rozporu s ochranou utajovaných skutečností dle příslušných zákonů a nařízení, popřípadě by se jednalo o skutečnosti interního charakteru, sloužící výhradně pro služební potřebu anebo by šlo o údaje podléhající režimu obchodního tajemství.
  • Skutečnosti zde uvedené mají pouze informativní charakter. Závazná verze inzerátů obchodních veřejných soutěží bude zveřejněna vždy v Obchodním věstníku.
  • (Zdroj: onnm.army.cz) 



    Čtěte také: 

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Pavel Kozdera

    Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

    migrační pakt

    Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    „Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…