Ústí obchází strach z 1. máje: Vlastenci upozorňují na náckovskou demonstraci. Podnikli noční akci

29.04.2014 12:24

Už za několik dní, na 1. máje, se Ústí nad Labem stane hlavním městem neonacistů, protože se sem sjede na nahlášenou demonstraci tisíce holých lebek z celé Evropy, zejména z Německa a Maďarska. Už nyní ale zuří po nocích v ulicích města válka mezi těmito Hitlerovými pohrobky a českými vlastenci.

Ústí obchází strach z 1. máje: Vlastenci upozorňují na náckovskou demonstraci. Podnikli noční akci
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

Ukázalo se to například při konspirativní akci skupiny ústeckých patriotů nazvaných Maginot-North, kteří tajně v noci sundali nacistický billboard, pověšený ze železničního mostu nad hlavní výpadovkou na Prahu. Neonacisté na něm připomínali spojenecké bombardování Ústí v dubnu 1945.

„Neříkají, že Ústí bylo v té době nejen významným průmyslovým bodem zbytku německé nacistické říše, ale také baštou sudetoněmeckého fanatismu,“ řekl redakci hned po skončení noční akce jeden z této skupiny Ústečanů. Redakce totožnost členů ilegální skupiny zná, ale na jejich vlastní žádost ji nesdělí. Patrioti se totiž obávají o svou bezpečnost.

„Nevěříme, že by nás česká policie v Ústí nad Labem před nacisty ochránila. Vždyť je na jejich akcích spíše před slušnými lidmi chrání,“ řekl naší redakci jeden z vůdců skupiny, vystupující pod přezdívkou Barbar.

Faktem je, že, jak si redakce sama ověřila, obří několikametrový transparent vyvěšený na veřejném a zdaleka viditelném místě zde přitom za ostentativního nezájmu tisíců Ústečanů, kteří pod ním mezitím projeli v autech, a ústecké státní i městské policie volně vlál několik dní.

Ústecké ulice ovládnou nacisté

Obavy z řádění neonacistů má i historik a vědecký tajemník ústeckého muzea Václav Houfek. „Pokud to bude jako minule, přijede nácků tolik, že budou v přesile proto svým oponentům i lidem, co budou zrovna v ulicích. Češi prostě nic neřeší, dokud je to přímo osobně nepálí. To je pak už ale mnohdy pozdě. Při nacistických akcích v Německu je to něco úplně jiného, tam do ulic vyjde i spousta jejich odpůrců,“ zdůraznil historik. S jeho názorem se ztotožňuje i bezpečnostní expert Petr Úpický. „Na konferenci špiček sudetských Němců v zimě 1943 v Karlově Studánce v Jeseníkách se Karl Hermann Frank vysmíval, že Češi tak dlouho nechávali všechny problémy neřešené, až se jednoho dne probudili bez svého pohraničí a podruhé i v celé okupované zemi. Bohužel musím jako historik konstatovat, že v tomto směru německý válečný zločinec Frank ve svém odhadu naší národní nectnosti trefil přesně hřebík na hlavičku,“ uvedl Úpický.

Podle ústeckých vlastenců, kteří se nakonec rozhodli nečekat, až - a zda - se české státní orgány rozhoupají a sami proti stoupajícím aktivitám neonacistů ve městě zasáhli, je na celé věci to nejhorší, že ji vedení města složené ze zástupců ČSSD zcela bagatelizuje. „Vůbec veřejně nevystoupili, že to odsuzují. To je strašné, lidsky i politicky,“ nechápou ústeční patrioti.

Redakce se snažila opakovaně získat vyjádření k situaci ústecké radnice. Zajímala se třeba o to, proč tuto akci nezakázala a zda budou během neonacistického pochodu městem v ulicích i zaměstnanci radnice, kteří budou mít pravomoc jej podle situace operativně zakázat. „Zákon tuto situaci umožňuje a radnice je navíc oprávněna po tomto kroku okamžitě požádat policii o zásah, tak aby byl nastolen veřejný pořádek,“ sdělil naší redakci právník Roman Hošta z Kladna. „Zákon o právu shromažďovacím nezná termín povolené shromáždění. Organizátor akci oznámí na příslušném úřadě, v tomto případě na ústeckém magistrátě, který je oprávněný shromáždění zakázat,“ sdělila redakci mluvčí ústecké krajské policejní správy Šárka Poláčková. Podle ní je shromáždění strany DSSS řádně oznámené. „S případnými dotazy se obraťte na magistrát,“ uvedla Poláčková.

Tajemné mlčení úřadů a policie

Získat informace od orgánů státní a místní správy, placených z peněz daňových poplatníků, se ukázalo být překvapivě těžké. Nejvstřícnější se ukázala krajská policejní správa.

„Policie se na oznámené shromáždění připravuje. V současné době monitorujeme situaci a připravovaná opatření přizpůsobíme aktuálním poznatkům o průběhu akce a počtu účastníků tak, abychom zajistili klidný průběh akce. Policie rozhodně nechce nijak zasahovat proti pokojným pochodům a shromážděním občanů. Pokud však během těchto akcí dojde k páchání přestupků nebo trestných činů, a to zejména s rasovým podtextem, budeme připraveni okamžitě nekompromisně zasáhnout,“ uvedla Poláčková. Podle mluvčí budou na veřejný pořádek a klid dohlížet nejen uniformovaní policisté, ale také detektivové v civilu, dopraváci, antikonfliktní tým, cizinecká policie a psovodi. V záloze budou i policejní těžkooděnci z nedávno za značných problémů vzniklé Speciální pořádkové jednotky. „Počty lidí nemůžeme z taktických důvodů sdělovat. Náklady na bezpečnostní opatření se budou odvíjet od počtu nasazených sil a prostředků a ve velké míře budou záviset na průběhu shromáždění, nelze je proto předem odhadovat,“ vysvětlila mluvčí Poláčková.

Magistrát mlčí

V ulicích Ústí nad Labem se ale na 1. máje budou pohybovat nejen němečtí nacisté, ale i Němci v uniformách. „Dlouhodobě a intenzivě spolupracujeme se saskou policií. Spolupráce se zahraničními policejními složkami je samozřejmostí i v případě konání podobných akcí a shromáždění, a to zejména ve formě předávání informací,“ sdělila Poláčková. Podle ní do Ústí dorazí zbruba desítka policistů z drážďanské zemské centrály. „Působit budou zejména jako pozorovatelé, případně budou pomáhat při komunikaci s německy mluvícími účastníky,“ tvrdí Poláčková. Jaké budou mít pravomoce, i zda a jak budou Němci působící na území cizího svrchovaného státu vyzbrojeni, ale odmítla sdělit.

Policejní prezidium odmítlo na otázky redakce odpovědět, protože se podle mluvčí jedná o akci ústecké policie. Na demonstraci neonacistů však přitom jistě budou (doufejme) dohlížet i specialisté policejních celostátních útvarů, spadajících pod policejní prezidium, zcela jistě Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) z jeho blízké teplické expozitury. V akci bude i BIS z jejího extremistického odboru, sídlícího vedle Policejní akademie v pražské Lhotce a jeho ústecké expozitury. Naopak ústecký magistrát i přes opakované žádosti o vyjádření, zda budou mít třeba na místě demonstrací úředníky vybavené pravomocemi akci operativně zakázat a povolat do akce policii, neodpověděl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…