Zahájení měsíce na podporu onkologicky nemocných poprvé v Liberci

01.03.2018 20:16

Již pošesté realizuje po celý měsíc březen nezisková organizace Amelie z.s. projekt „Tulipánový měsíc“. Jde o měsíc plný skutečných i namalovaných tulipánů na onkologických ambulancích i lůžkových odděleních nemocnic. Akce na podporu nemocných se konají po celé republice.

Zahájení měsíce na podporu onkologicky nemocných poprvé v Liberci
Foto: amelie-zs.cz
Popisek: Centrum Amelie - logo

„Kampaň má za cíl udělat měsíc březen plný porozumění a naděje pro onkologicky nemocné a jejich blízké a zároveň zvýšit osvětu mezi veřejností o možnosti využít našich služeb. Vždyť každý z nás zná někoho s rakovinou, ať již je to člen rodiny, kolega, kamarád či soused“ říká koordinátorka Centra Amelie v Liberci Mgr. Petra Kuntošová . Ačkoli je zdravotnická léčba v péči o nemocného nezastupitelná, pomoc v sociální a psychické oblasti je pro lidi s touto diagnózou neméně důležitá, ať už ji poskytují dobrovolníci v nemocnicích nebo odborníci ve specializovaných organizacích, jako je Amelie. V Centru Amelie v Liberci najdou nemocní či jejich blízcí odbornou pomoc jak psychologa, tak sociálního pracovníka.

Letošní zahájení Tulipánového měsíce se uskuteční historicky poprvé v Liberci. Proběhne 1. března v Malém divadle a jeho součástí bude i divadelní představení „Podivný případ se psem“. Informační letáky, jak pomoci, lze nalézt v autobusech, tramvajích či na terminálu MHD v Liberci. Další akce na zvýšení informovanosti mezi lidmi i akce na podporu onkologicky nemocných probíhají během března v OC Forum, Krajské vědecké knihovně v Liberci či přímo v Centru Amelie. Po celý měsíc budou vyzdobena obrázky dětí onkologická oddělení nemocnic v Liberci a Jablonci nad Nisou a na liberecké onkologii se opakovaně uskuteční vystoupení dětského pěveckého sboru Slunečnice.

„Cílem tohoto projektu je jak podpora onkologicky nemocných a jejich blízkých, tak i vzkaz veřejnosti, aby lidé před nemocí nezavírali oči a netvářili se, že se jich to netýká. Bohužel, statistická data hovoří jasně, každý třetí Čech během svého života onemocní rakovinou a nikdo neví, kdy bude potřebovat pomoc pro sebe či své blízké. Jsme tu pro Vás a Vy o nás máte vědět, a i to je smysl Tulipánového měsíce“, dodává Kuntošová .

Amelie, z.s. již více než deset let nabízí bezplatné služby onkologicky nemocným a jejich blízkým ve svých Centrech - v Praze, Olomouci a Rakovníku, v Liberci a to formou individuální podpory odborníků, skupinových aktivit, informačním servisem či na Lince Amelie, která má telefonickou a e-mailovou část. Dobrovolníky Amelie lze potkat v Centrech i na onkologických klinikách v Olomouci, Praze a Středočeském kraji. Amelie zajišťuje také odborné vzdělávání a množství dalších podpůrných projektů.
Organizace svojí činností pomáhá onkologicky nemocným a jejich blízkým zmírňovat strádání od chvíle stanovení diagnózy, v průběhu onemocnění i v situacích, kdy se člověk vrací do aktivního života nebo naopak umírá. Amelie je jedinou organizací v České republice, která poskytuje psychosociální podporu systematicky a odborně (více ZDE).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…