Bárta otevře nový úsek dálnice. Ani sníh ho nezastaví

03.12.2010 11:06

I přes hustě zasněžené dopravní tepny ministr dopravy Vít Bárta otevře na Moravě úseky D1 a R55. Ty mají být důležitým napojením na evropskou dálniční síť, projektovanou pro Zlín už v dobách Tomáše Bati.

Bárta otevře nový úsek dálnice. Ani sníh ho nezastaví

Otevřena bude v Ostravě první dokončená etapa prodloužení silnice Místecké, která centrum města napojí na dálnici D1. Mezi Kroměříží, Hulínem a Otrokovicemi pak úseky D1 a rychlostní R55 ve Zlíně. Ty bude Bárta otevírat ve 12.00 hodin.

„V době, kdy je vše pod sněhem, otevřeme dva úseky dálnic. Z jedné strany díky tomu, že je vše pod sněhem, nebude vidět, že se toho neotevírá tak moc. Z druhé strany je to určitý symbol toho, že je na ministerstvu třeba se bavit nejen o výstavbě, ale i o provozu a údržbě na dopravních komunikacích," uvedl Bárta.

Zároveň chce také navštívit Národní dopravní centrum a zhodnotit, jak silničáři zareagovali na sněhovou kalamitu.

Otevíraný pětikilometrový úsek dálnice D1 a 13,5 kilometru rychlostní silnice R55 propojí obě komunikace a navíc ještě s rychlostní silnicí R49.

„Takzvaná prodloužená místecká je je dílčí etapou, která by měla v budoucnu zajistit propojení severu a jihu přes Ostravu. Je to část dálničního přivaděče přivádějící dopravu z prostoru komunikace mariánsko-horské na dálnici D1. Do budoucna bude následovat druhý úsek a následně třetí etapa," řekl v Ranním interview Radiožurnálu.generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jiří Švorc.

„Jedná se o konečně splněný projekt už od dob Tomáše Bati z roku 1937, kdy Zlínský kraj a město Zlín bude připojeno na evropskou dálniční síť," dodal Švorc.

Náklady na výstavbu přesáhly sedm miliard korun. Jde o jedny z mála staveb, kterých se nedotkly škrty ministerstva dopravy. Jsou totiž z velké části hrazené z fondů Evropské unie.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…