Jančura: My stávkovat nebudeme. Když nás nepustí na koleje, budeme chtít miliony

05.04.2012 20:27

Odbory na železnici straší už na červen stávkou a kolapsem železniční dopravy. Informoval o tom server Týden.cz s tím, že stávka by se dotkla zprostředkovaně i žlutých vlaků RegioJet Radima Jančury. Naši zaměstnanci stávkovat nebudou, řekl prio ParlamentníListy.cz Jančura. A jestli stávka zastaví naše vlaky, budeme požadovat náhradu škody.

Jančura: My stávkovat nebudeme. Když nás nepustí na koleje, budeme chtít miliony
Foto: STUDENT AGENCY
Popisek: Radim Jančura

Za hlavní motiv stávky označil předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša absenci pravidel pro způsob finančního zajištění železniční dopravy v regionech. Jde prý o to, že memorandum podepsané Fischerovou vládou, které mělo zabezpečit krajům po deset let státní dotaci na vlaky v celkové výší 2,6 miliardy korun, způsobilo problémy už při sestavování rozpočtu pro letošní rok.

Hrozí kolaps, tak budeme stávkovat

Už loni chtělo ministerstvo zmíněnou částku snížit, ale nakonec couvlo. To prý se může opakovat i letos. Podle Pejši vláda na příští rok 2,6 miliardy korun nebude mít. „To zavání pořádným malérem,“ cituje server Pejšu s tím, že kolaps dopravy by se dotkl i zaměstnanců železnic.

Týden.cz v této souvisloti informuje, že podle náměstka ministra dopravy Lukáše Hampla resort připravuje koncepční materiál, který má memorandum nahradit. „Musíme jít cestou nového nastavení pravidel,“ řekl Hampl. Materiál je prý už hotový, ale ministerstvo jej chce napřed projednat na poradě ekonomických ministrů.

To co ale železničáře tlačí, je prý čas. Podle Pejšy je kvůli jízdním řádům na příští rok nutné co nejdříve vědět, kdo a jak bude regionální železnice financovat. „A pokud nebude řešení známé již v průběhu tohoto pololetí, budou odbory stávkovat,“ informuje server. „Mohlo by to být i 16. června," odkázal Pejša na symbolické datum, kdy se loni touto dobou uskutečnila celodenní stávka v dopravě na protest proti sociální a ekonomické politice vlády.

Žluté vlaky ve stávce? Ani náhodou

Podle serveru by při případné stávce nestály jen vlaky Českých drah. „Odborové sdružení železničářů sdružuje nejenom zaměstnance Českých drah a ČD Cargo, ale i Správy železniční dopravní cesty. To by znamenalo, že by se zastavily nejenom vlaky Českých drah, ale například i konkurenčního RegioJetu patřícího brněnskému podnikateli Radimu Jančurovi,“ vysvětluje server.

Jančura to ovšem tak jednoznačně nevidí. „To je otázka, naši zaměstnanci by samozřejmě do stávky nešli, to bych si s nimi vlastnoručně udělal pořádek. A v případě, že by šli do stávky zaměstnanci dopravní cesty, čili bychom nemohli jezdit, pak bychom vyžadovali po státu, respektive po Správě železniční dopravní cesty náhradu za způsobené škody,“ řekl Jančura ParlamentnímListům.cz.

Připravte si miliony denně

Ten doplnil, že by se jednalo řádově o miliony denně. „Stávka, to není nějaká třetí moc, to je problém každé firmy a každého managementu, aby si udělal se svými zaměstnanci pořádek,“ myslí si provozovatel žlutých autobusů a vlaků. Odbory podle něj musí být zodpovědné za to, co dělají vůči zaměstnavatelům. „A zaměstnavatelé mají pak právo náhrady škody,“ uzavřel Radim Jančura.

Týden.cz připomněl, že odbory vyhlásily na 21. dubna velkou demonstraci proti politice vlády. Odbory přitom avizovaly, že v čase není vyloučena ani generální stávka, která má vládu přinutit k odchodu. Tady Pejša potvrdil, že pokud by šlo o generální stávku, jeho Odborové sdružení železničářů by do stávky šlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…