Opatrní karlovarští zastupitelé neschválili vánoční dárek pro loupežníky

21.12.2012 13:44

I když se dalo očekávat, že jednání karlovarských zastupitelů o rozpočtu na rok 2013 bude dramatické, nakonec schválení miliardové částky, s níž bude lázeňské město příští rok hospodařit, proběhlo relativně hladce a bez větších výtek opozice. Zato jiné body programu, týkající se dalších kostlivců ve skříni, vyvolaly bouřlivou přestřelku a to zdaleka nejen mezi koalicí a opozicí.

Opatrní karlovarští zastupitelé neschválili vánoční dárek pro loupežníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Doprava - ilustrační foto

Stále křehkou koaliční jednotu narušili k překvapení mnohých i někteří svéhlaví členové K 23. Připomeňme, že Karlovy Vary řídí bolestně a složitě vytvořená koalice, sestavená z vítězné KOA, TOP 09, ODS a  Klubu nezávislých. Proti nim stojí členové předchozích koaličních stran Alternativa a O co jim jde?!, kterou vystřídala ve vedení právě ODS. Další členy opozice tvoří ČSSD a KSČM.

Velká neznámá

Na rozdíl od předchozího volebního období, kdy město řídila suverénní koalice ČSSD a ODS, a její členové byli sešikováni ve vzácné jednotě, došlo k razantní změně. Nyní většinou nelze dopředu odhadnout, jak bude ten či onen zastupitel hlasovat. Na plno se to projevilo právě při posledním jednání zastupitelstva.

Se svými koaličními partnery si někteří členové dovolili nesouhlasit hned v několika bodech, přičemž tím nejkontroverznějším se stal návrh, aby město dohodou o narovnání odvrátilo hrozící soudní spor se společností Transfer Europe Information (TEI). Ta žádá po vedení Karlových Varů 146 milionů za zmařenou investici. Firma totiž měla na základě smlouvy s městem vybudovat systém tzv. dopravy v klidu, jehož součástí mělo být pět parkovacích domů. Magistrát však loni tendr zrušil, protože byl porušen koncesní zákon.

Největší tunel?

Například jindy velmi zdrženlivý Petr Masák (KNZ) se nechal slyšet, že za tu dobu, co je v zastupitelstvu, jde v případě smlouvy s TEI o „vůbec největší tunel“. Zatímco primátor Karlových Varů Petr Kulhánek se přiklonil k variantě, aby město neriskovalo soudní spor, v němž se TEI dožaduje vysokého odškodnění  a vyplatilo firmě pouze 15 milionů korun na základě dohody o narovnání, Jaroslav Fujdiar (O co jim jde?!) tuto variantu razantně odmítl a trval na tom, aby se město bez obav pustilo do soudního sporu. „Ať se ukáže, kdo uzavíral pro město nevýhodné smlouvy,“ apeloval na zastupitele.

Jeho kolega Otmar Homolka zdůraznil, že firma TEI nedoložila žádné prokazatelné náklady, které jí měly údajně vzniknout: „Nelze dát peníze jenom proto, že na nás někdo udělá  bu-bu-bu.“ Jiří Kotek (Alternativa) možnost jakékoliv dohody rovněž napadl a označil ji za vánoční dárek pro loupežníky. Martin Zeman, který jako člen bývalé koalice za ČSSD smlouvu s firmou TEI podpořil, navrhl, aby se s touto firmou jednalo o projektu dopravy v klidu dále. Obává se totiž, že v případě nového výběrového řízení se do něj již nikdo nepřihlásí.  

Je to zlodějna

Ostrá diskuse byla  velmi užitečná a ukázalo se, že někteří zastupitelé jsou již velmi opatrní a pečlivě zvažují, pro jaké usnesení zvednou  ruku. Možnost  finančního narovnání s TEI  nakonec  odsouhlasilo pouze 14 zastupitelů z celkového počtu 38, přičemž koalice disponuje většinou 23 hlasů. „Očekával jsem to, někteří kolegové z koalice dobře věděli, že je to zlodějna, a dobře to vědí i ti, kteří smlouvu podepsali,“ prozradil ParlamentnímListům.cz Jaroslav Fujdiar.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…