Zákony ovlivňuje mafie a lobbisté. Exporadce ministra uvádí důkaz

09.03.2012 19:15

Lékaři by měli mít častější a definitivní slovo při žádostech o vracení řidičských průkazů hříšníkům. Alespoň tak si to představuje vedení policie. Podle někdejšího poradce ministra práce a sociálních věcí Jiřího Nosse jde v souvislosti s úpravami při postupech s obnovou řidičských průkazů o účelovou legislativu a důkaz, že mafie a lobbisté ovládají vznik a obsah legislativy tak, jak je to pro ně výhodné.

Zákony ovlivňuje mafie a lobbisté. Exporadce ministra uvádí důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté při silniční kontrole

„Velmi by nám pomohla legislativní úprava, která by umožňovala, aby mohl vrácení řidičského průkazu definitivně svým vyjádřením zastavit lékař svým posudkem, kdy by mohl žadatele označit za nezpůsobilého. Vůbec nám nejde o nějaké pronásledování, ale jde spíš o to, abychom se nesetkávali na silnicích s řidiči, kteří opakovaně dostanou oprávnění k řízení vozidla poté, co už o řidičák přišli například pro několikrát zjištěné přítomnosti drog v těle v době, kdy řídili,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz krajský policejní ředitel jihomoravské policejní správy v Brně Jindřich Rybka snahy vedení policie o nastolení nových pravidel u starých nenapravitelných hříšníků.

Současně však přiznává, že díky současným pravidlům a legislativě, kdy si například může vybrat každý svého lékaře sám, se podobné požadavky - pokud nedojde k výrazným změnám - mohou téměř donekonečna obcházet. Navíc vzniká další a další podhoubí pro korupční prostředí.  Policii ovšem ke snahám o změny předpisů vedou neúprosné statistiky.

Více narkomanů za volanty

Vždyť například v Jihomoravském kraji za první dva měsíce roku narostl počet lidí, kteří řídili vozidlo pod vlivem drogy, ve srovnání se stejným obdobím loňska o 221 procent! Nejhůře je na tom v regionu Hodonínsko, kde bylo za dva měsíce zaznamenáno 54 případů. U alkoholu byl tento nárůst zaznamenán „pouze“ o 65 procent. „Příčiny tak značného nárůstu přesně nedokážeme zatím určit, ale domníváme se, že může jít i o odraz celkové úrovně ve společnosti, včetně zvyšující se nezaměstnanosti,“ myslí si policista.

Snahy policie o zpřísnění podmínek pro hříšníky anebo o zdokonalení nápravy pro chybující řidiče však nejsou chápány jednoznačně jako posun kupředu. Mnozí v nich prý vidí zase jen další případ možného klientelismu a kamarádíčkování, kde platí „já na bráchu, brácha na mě“.

Jde o účelovou legislativu?

„Zase se mi chce zvracet…jak řekl Václav Postránecký v roli generála z filmu Černí Baroni. Po aféře s lékárničkami, rostlinnými oleji do nafty, akreditovanými středisky bezpečné jízdy na vrácení bodů za dopravní přestupky, je zde další účelová legislativa pro vyvolené „vládní kamarády,“ tentokrát akreditované dopravní psychology. Zase jen další nezvratitelný důkaz o tom, že mafie a loby plně ovládají vznik i obsah legislativy a úpravu obchodu tak, jak je to pro ně výhodné,“ takový je například názor Jiřího Nosse, bývalého poradce ministra práce a sociálních věcí k novým úpravám při postupech s obnovou řidičských průkazů. „Totální korupční prostředí prorostlo metastázami politických a obchodních kontaktů tak daleko, že se to nechce ani věřit,“ domnívá se Noss.

Posudek od psychologa bude nutný

Pro navrácení řidičského průkazu budeme muset mít od 1.srpna letošního roku posudek pouze akreditovaného dopravního psychologa. Ne jako doposud kteréhokoliv psychologa. A to ještě nebude stačit, protože další korupční prostředí se podle kritiků, ale i podle mnohých policistů vytváří u praktického lékaře, který s konečnou platností potvrdí, zda bude řidičský průkaz vrácen po roční abstinenci například při takzvaném vybodování. Z jednostupňového korupčního prostředí jsou hned tři možné stupně. Pomineme-li neúplatnou policii a příslušný magistrát, musí zde být další akreditace, akreditovaný psycholog a nakonec praktický lékař.

Akreditační systém je logický světový nástroj, aby osvědčení, certifikáty a jiné doklady odborné způsobilosti k určitým činnostem nevydával kde kdo. Také se jedná o zásadní požadavek sjednocované Evropy, kdy si jednotlivé členské země musí osvojit shodné právní normy a legislativní procesy, jako nutnou podmínku pro bezbariérový obchod a volný pohyb zboží i odborných pracovníků.

Ze zákonné legislativy jsou stanoveny podmínky a určeni - odborné instituce, které potom zastupují příslušnou členskou zemi v evropských společenstvích a jsou oprávněny provádět akreditace a vydávat o tom doklady, certifikáty „Zde a v mnoha dalších uvedených případech se u nás do role „vševládce“ pasuje bohužel příslušné ministerstvo,  v tomto případě Ministerstvo dopravy, které podmínky akreditace psychologů určilo příslušnou vyhláškou č.27/2012 a plně zlegalizovalo další možnou korupci. Jako by studium a diplom lékaře byl cár papíru na zeď,“ kritizuje ParlamentnímiListy.cz oslovený Jiří Noss.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

15:55 Na resortu dopravy budí vášně jediná žena

„Jsme zaměstnanci Ministerstva dopravy a už nemůžeme nečinně přihlížet. Věřili jsme, že přinesete do…