Kalousek špatně odhadoval. Jedno zda s panákem či bez, říká stínový Mládek

11.06.2013 16:24

V úřadu Ministerstva financí museli dělat nové rozpočtové plány. České ekonomice se totiž nedaří a tak schodek státního rozpočtu bude příští rok větší, než jak původně ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naplánoval. Tomu se ale jeho možný nástupce Jan Mládek (ČSSD) nediví. Plány Nečasovy vlády byly totiž podle něj nadhodnocené a nereálné.

 Kalousek špatně odhadoval. Jedno zda s panákem či bez, říká stínový Mládek
Foto: Hans Štembera
Popisek: TK ČSSD za účasti stínového ministra financí Jana Mládka, místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové a předsedy Svazu pacientů ČR Luboše Olejára

To, co teď chce ministr financí Miroslav Kalousek udělat se státním rozpočtem pro příští rok, který půjde ve středu při zasedání vlády na stůl ke schvalování ostatním ministrům, nemá podle stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka nic společného s tím, zda v posledních dnech Kalousek požil, či nepožil nějakého toho panáčka alkoholu.

ČTK totiž dnes uvedla, že schodek státního rozpočtu by měl příští rok stoupnout na 105 miliard korun, v roce 2015 na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Pro letošní rok počítá vláda se schodkem rozpočtu 100 miliard korun. Problém je ale v tom, že původní loňské plány resortu financí při schvalování rozpočtu na letošní rok počítaly v roce 2014 se schodkem 85 miliard korun a v roce 2015 s 50 miliardami korun.

„Tehdy ale úřad počítal v uvedených letech s plošným snižováním výdajů a lepším výkonem ekonomiky. Nyní naopak chce vláda výdaje zvýšit, aby podpořila ekonomický růst. Česko je v nejdelší recesi v novodobé historii,“ připomněla navíc dnes ČTK.

Podle Mládka se ale není čemu divit, že nyní Kalousek svá čísla poupravuje. Plány Nečasovy vlády byly totiž podle něj nadhodnocené.

„Oni se přiklonili pouze k tomu, co my, tedy sociální demokracie, říkáme stále,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Mládek.

Podle něj ale jde každopádně o zoufalý propad české ekonomiky a jednoznačně za to nese odpovědnost Nečasova vláda.

Neměl si brát TOP 09 do vlády...

„Problém má nyní proto především pan premiér. Je to jen jeho věc, jakého si vzal do vlády koaličního partnera. Dělá totiž jen to, co mu říká pan ministr Kalousek,“ upozornil Mládek.

Debatám občanů nad posledním alkoholovým extempore ministra Kalouska se ale jen směje.

„Já si myslím, že to jen vyjadřuje hlas lidu vůči panu ministrovi a nemá to nic společného s nějakým plánováním vývoje ekonomiky. Toto je věc (úprava schodku státního rozpočtu), ke které pana ministra dokopal úřad – o tom se diskutuje nějaký týden a není to výsledkem okamžitého záchvěvu pana ministra při nějakém 'panákovi',“ odvětil pak možný budoucí strážce státní kasy.

Ministr financí je totiž již po několik dní středobodem zájmu českých občanů. Ti se baví na sociálních sítích tím, jak Kalousek nebyl minulý týden schopný odpovídat v rozhovoru na dotazy v živém vysílání Radiožurnálu a krátce poté ani televiznímu zpravodajství Novy.

Po druhém panáku to vyšlo jinak než po prvním?

„Po druhém panáku to vyšlo jinak než po prvním...“; „Počítá,kolik milionů odkloní? To ožralovi jde dobře,“ píší pak třeba lidé dnes v diskusi pod článkem Parlamentních Listů.cz s titulkem „U Kalouska dělali nové výpočty: Schodek poroste, nedaří se“.

Mládek ale k tomu všemu dodal, že vývoj ekonomiky se děje v jiném časovém rámci a nějaký momentální alkoholový záchvěv ministra financí to nemůže nijak ovlivnit.

Plán počítá s ekonomickým růstem

Materiál, který bude ve středu vláda projednávat, zároveň upozorňuje, že deficit veřejných financí vláda udrží pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Plány kabinetu počítají příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP, v roce 2015 a 2016 s 2,8 procenta HDP. Dodržení tříprocentní hranice je nutné pro přijetí eura.

MF ale přitom i tak v materiálu počítá v dalších letech s ekonomickým růstem: Příští rok by měla ekonomika růst o 1,2 procenta, v roce 2015 o 2,1 procenta a v roce 2016 o 2,6 procenta.

Vláda musí schválit návrh státního rozpočtu na příští rok do konce září a následně jej předložit Poslanecké sněmovně. Výdaje jednotlivých kapitol se mohou ještě na základě diskuzí mezi resorty a Ministerstvem financí změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…