,,Konec vztahů s Německem.” Plyn - stop: Ukázalo se, jak to je. A ještě víc

28.04.2022 4:44 | Komentář

Hrozí naší zemi zavření plynového kohoutu Ruskem? Z vládních kruhů zní taková varování. Sice prý teď takové signály nejsou, ale může se to stát. ParlamentníListy.cz se blíže podívaly na to, jak by to mohlo probíhat, co by se muselo stát a zda je vůbec reálné, aby Ruská federace přestala plyn Česku dodávat. Z našich informací plyne, že jde spíš o plané strašení či neznalost problému. „Rusko nám plyn nevypne, nemá jak. Museli by to udělat Němci, kteří by tím totálně roztrhali vzájemné vztahy,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz elitní český diplomat.

,,Konec vztahů s Německem.” Plyn - stop: Ukázalo se, jak to je. A ještě víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Ruský státní gigant Gazprom vypnul plyn Polsku a Bulharsku. Zdůvodnil to tím, že tyto státy odmítly platit za dodávky této důležité energetické suroviny v rublech. Hrozí tento krizový scénář i České republice? Vláda Petra Fialy oficiálně říká, že zatím takové signály nemá. 

„V tuto chvíli nemáme informace, že by něco takového hrozilo. Dokonce nejsou ani žádné signály. Ale musíme s tím počítat, když vidíme, co Rusko udělalo v těchto dnech,“ řekl premiér Fiala. 

Z druhé strany zní vyjádření zvláštního zmocněnce pro energetickou bezpečnost Václava Bartušky, který tvrdí, že Rusové postupně od plynu odpojí celou Evropu. „Myslím, že dříve nebo později to přijde. Ale nevím, kdy to bude,“ sdělil Bartuška Rádiu Impuls. 

Jaká je realita? Jak by Rusové mohli České republice plyn vypnout? Nijak. Rozhodně ne přímo. Jak naší redakci vysvětlil významný energetický expert, který se stále v energetickém byznysu pohybuje, Rusko nemá žádnou fyzickou možnost, jak naši zemi odříznout od dodávek svého plynu.

„Všechno by záviselo na Německu, které je přímým kontraktorem s Ruskem. My ten ruský plyn kupujeme z Německa a jediná fyzická možnost, jak nás odříznout, je, že by sami Němci museli uzavřít kohout na předávacím místě v Hoře Svaté Kateřiny na státní hranici. Tedy by Rusové museli dotlačit Německo k tomu, aby nám ten kohout zavřelo, třeba pod pohrůžkou, že jinak o ruský plyn přijdou i sami Němci. Nic z toho ale nejspíš nehrozí. Česko je sice na předních příčkách podpory Ukrajiny, ale pro Moskvu jsme pod rozlišovací schopnost, neřeší nás. Riskovat, že by přišli o prodej plynu do Německa, je dost nereálné a stejně tak Němci budou ochotně platit rublem, protože by se bez ruského plynu totálně zhroutili a s nimi také my a další okolní ekonomiky,“ popisuje energetický expert.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…