„Vykoupí pole. A co tam budou nadnárodní firmy pěstovat?“ Farmáři odhalují

06.02.2024 8:54 | Komentář

Protesty v západní Evropě neutichají. Nejde už zdaleka jen o zemědělce. Zapojují se speditéři, řidiči hromadné dopravy, strojvedoucí. Nejvyhrocenější je situace ve Francii, kde četnictvo nasadilo proti protestujícím obrněné vozy, vodní děla, ohlušující granáty i slzný plyn. Čeští zemědělci se mezitím svěřují se svými obavami, jak mohou dopadnout. Bojí se, že nadnárodní firmy od nich pod tlakem vykoupí pole. A pěstovat tam budou geneticky modifikované potraviny či hmyzí výrobky.

„Vykoupí pole. A co tam budou nadnárodní firmy pěstovat?“ Farmáři odhalují
Foto: z internetu
Popisek: protesty ve Francii

Poněkud stranou je nyní situace v Německu a zvláště v Bavorsku.

Váhající Němci?

Masivní protesty zemědělců a speditérů, zdá se, poněkud ustaly. Probíhají zákulisní jednání, stovky a tisíce lidí vyčkávají. Zatím zde nedošlo k naplnění slov bavorského předsedy vlády Markuse Södera, která vykřkl na setkání s protestujícími před zhruba 14 dny v Norimberku, že začnou blokovat dovoz zemědělských produktů do ostatních částí spolkové republiky. Bavorsko je rovněž jedinou zemí, kde o víkendu neprotestovali řidiči městské hromadné dopravy. Na rozdíl od Saska či Durynska, kde výstražný protest způsobil od pátku do neděle doslova chaos. A to řidiči autobusů či tramvají pohrozili, že přenesou svůj protest do pracovního týdne, což by pro německá města byl výrazný problém.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17759 lidí

Ještě že němečtí strojvedoucí přerušili toto pondělí stávku a od úterý mají tzv. mírovou dohodu do začátku března. Ve spojení s řidiči MHD by totiž totální stávky zcela ochromily Německo. A to tu ještě nebylo. Do té doby, konkrétně 3. 3. 2024, existuje tzv. mírová povinnost a nemůže tedy dojít ke stávce. Je však možné, že třeba velmi odbojní Sasové zkusí protesty takříkajíc za provozu, třeba právě rozšiřováním letáků a informací.

Jaro bude tedy v Německu velmi horké. Zdá se, že se celkově hraje o čas, v začínajícím jaru se budou muset alespoň někteří zemědělci pustit do prací na polích a loukách.

Nejnovější informace o protestech zemědělců je ze sobotního Bremenhavenu, kde situace eskalovala do té míry, že policie začala vytlačovat stávkující z centra. Jak uvedla televize NDR, celkem 70 kusů techniky, které se zde objevily, zcela spontánně se pokusila dostat z města, aby neblokovaly nedělní provoz. To je precedens a první aktivní reakce státních orgánů.

Ve Francii se situace vymyká kontrole

Největší protesty v západní Evropě jsou samozřejmě ve Francii. Tam na křižovatkách hoří pneumatiky, sláma a hnůj, vystříkávají se celé budovy státní správy močkou a blokují se dovozy zemědělských produktů ze severní Afriky. Třeba rajčata se dovážejí jak z Maroka, tak Senegalu a zemědělci v tom oprávněně vidí základní útok na evropskou zemědělskou samostatnost.

Zatím si Francouzi „vyboxovali“ odpuštění poplatku ze zelené nafty, malé ústupky v dovozu surovin a oddálení dohody EU se sdružením jihoamerických států MERCOSUR. Z Argentiny, Brazílie, Paraguay a Uruguaye by totiž podle plánu Bruselu měly plynout do Evropy zemědělské výrobky, především hovězí maso a soja, navzdory prohlášení o zelené planetě a ochraně amazonského pralesa či Pantanalu.

Zemědělci upozorňují, jak v distribuci zeleniny bylo téměř odstraněno Řecko, ale i balkánské státy. „Papriky, rajčata, okurky či cukety zaplňuje hydroponické pěstování v Beneluxu, ale také ve Španělsku a čím dál více také v severní Africe a Sahelu,“ stěžují si němečtí i francouzští zemědělci, ale nenacházejí vyslyšení.

Farmáři: Vykoupí nám pole a ...

Protesty ale probíhají i v Beneluxu a zvláště v Belgii, kde se blokuje významný přístav. Vážný odpor je zaznamenáván v Itálii, Polsku, Slovensku či v Rumunsku. Státy východní Evropy odkazují na bezbřehý dovoz levných produktů z Ukrajiny, což rozkolísává národní trhy. I když Brusel vyhlásil návrat k určitým ochranářským opatřením, zemědělci chtějí okamžité jednání, a nikoliv neupřesněný výhled. Nejedná se zdaleka jen o obilí, ale i brambory, kuřecí maso, cukrářské a masné výrobky, potravinářské oleje. Nejde tedy jen o jednu komoditu.

„Zdá se, že začíná další fáze přerozdělování, kdy nadnárodní společnosti levně vykoupí půdu od krachujících zemědělců,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz nejmenovaný zemědělec z Tachovska. „Rostou obavy, že by to pak nebylo o žádném Green Dealu, ale naopak třeba o geneticky upravených rostlinách a v pozdější fázi i hospodářských zvířat.“ Zemědělci rovněž upozorňují, jak raketově roste přidávání hmyzí bílkoviny do potravin. Prý už „to jede“ v případě granulátů a konzerv pro psy a kočky. „Podívejte se někdy na složení. Už nyní se v potravinářství běžně používají barviva, získávaná z hmyzu,“ konstatuje zemědělec. A jeho přeshraniční kolega z Bavorska dodává: „Už to cpou všude. Červená barva v mnoha jogurtech a tvarozích je z hmyzu. A nedávno jsme tu měli kauzu čokoládových KINDER produktů, že se prý údajně do toho přidávají pomletí šváby a dokonce jejich výkaly, které údajně mají dělat čokoládu nadýchanější. To nevymyslíte…“ Dokonce má po Německu kolovat materiál In diesel Lebensmitteln sind bereits Insekten. A je to soupis poměrně rozsáhlý, zahrnující známé a oblíbené značky, které máme i u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rozumím,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseObčanFranta , 06.02.2024 11:04:12
tak toto je ta demokracie, kvůli které dělali lidé o hadráku ze sebe hlupáky? Myslím, že bychom měli vystoupit z EU, vše si udělat v republice jak potřebujeme, aby prosperovala, dokud není ještě úplně pozdě. Je potřeba umravnit celý ten kapitalistický nenažraný cirkus.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…