Brusel šokuje: České ženy diskriminují muže. A za to budou platit

29.03.2012 19:48

Statistiky hovoří jasně. V České republice je více žen než mužů. Důvodem není ani tak to, že by se žen rodilo více. Muži mnohem dříve umírají, a to především ve věku 20-30 let. Protože je u žen riziko úmrtí nižší, žijí déle, platí také za životní pojištění méně.

Brusel šokuje: České ženy diskriminují muže. A za to budou platit
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslankyně v Poslanecké sněmovně

Podle Evropské unie se jedná o diskriminaci mužů a sazby pojistného se proto musí nově sjednotit. Co to v praxi bude znamenat? Ženám se životní pojištění pěkně prodraží.

Změna pojistného bude platit od 21. 12. 2012: “Pokud má někdo již pojištění sjednáno, změna se ho nedotkne.  Bude se týkat pouze těch, kteří uzavřou pojištění po tomto termínu,“ upozornila ParlamentniListy.cz ekonomka Šárka Závodná.

Mnohé ženy se cítí dotčeny touto změnou: “To je naprostá hloupost, každé pojištění by mělo být sjednáno na základě míry rizika. Pokud je riziko úmrtí u muže vyšší, je přeci logické a správné, aby také platil víc,“ zlobí se Miroslava Daňová. Ředitel Odboru životního pojištění České pojišťovny Martin Zemánek s ní souhlasí: “Přirovnal bych to k tomu, jako kdyby Evropská komise přikázala, aby pojištění povodně bylo pro dům u Labe v Děčíně a Poštovnu na Sněžce stejně drahé,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zemánek.

Muži: Pořád chcete rovnoprávnost, tak ji máte

Pánové naopak změnu vítají: “Moje babička říkala, odříkaného chleba největší krajíc. Ženský pořád řeší nějakou rovnoprávnost, ale jen když se jim to hodí. Tohle je spravedlivé, dobře jim tak,“ souhlasí s rozhodnutím Evropské komise Michal Komárek.

Rozdíl v ceně pojištění pro případ úmrtí je pro ženu a muže opravdu obrovský: “Cena pojištění pro případ smrti se u žen a mužů liší klidně až o 100 %,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zemánek.

S tím nesouhlasí řada mužů: “Nevidím důvod, proč by měly mít ženy o 100 % levnější pojištění, nechápu, že toto musí řešit až Evropská unie. Je to systémově celé špatně,“ domnívá se Komárek.

Podle Tomáše Zavorala, tiskového mluvčího České pojišťovny, je vysvětlení jednoduché: “Důvodem je vždy vyšší výskyt pojistných událostí u mužů mladšího věku v porovnání se stejnými věkovými ročníky u žen,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zavoral. Ženy se také domnívají, že muži více riskují: “Je mi třicet let, ve třídě jsme měli 8 kluků a z toho tři jsou již dávno mrtví. Všichni zemřeli tragickou smrtí, jednalo se o nehody, kterým by určitě šlo předejít. Kluci prostě od malinka rádi riskují a pak se nelze divit, jak snadno se může stát neštěstí,“ myslí si o mužském pokolení Klára Ludvíková.

Jak budou vypadat ceny v unisex prostředí, se zatím přesně neví: “Ještě není ani ukotvena národní legislativa, proto hovořit o ceně produktů je předčasné. Přesto si dovolím tvrdit, že pokud by se nezměnily stávající produkty, tak by s vysokou pravděpodobností ženy platily pojistné limitně se blížícím současným cenám mužů,“ informoval ParlamentníListy.cz Zemánek.

V současné době patří životní pojištění mezi jeden z nejvíce oblíbených finančních produktů. Uzavírají ho především manželské páry, které se takto snaží chránit svoji rodinu, v případě, že by jeden z partnerů měl nehodu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…