Drábek se nelekl řevu a hlásí důchodcům, že se mají lépe než leckde jinde

14.06.2012 6:23

Vládní koalice spolu s hlasy některých nezařazených poslanců prohlasovala ve sněmovně zpomalení valorizací důchodů. Je to obrovský podraz a podvod, hřímal předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Je to nutnost! Své voliče jsme nepodvedli, odmítá kritiku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Naši důchodci se mají lépe, než leckde jinde, dodává.

Drábek se nelekl řevu a hlásí důchodcům, že se mají lépe než leckde jinde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Od ledna příštího roku se už nebudou důchody valorizovat tak rychle jako dosud. Poslanecká sněmovna totiž schválila, že porostou jen o třetinu růstu průměrné mzdy a třetinu inflace. Dá se předpokládat, že Senátem opatření neprojde a vrátí jej zpět do Poslanecké sněmovny. Při soudržnosti koalice pak bude patrně opatření schváleno definitivně.

Že jsme podvedli voliče? Ne!

V praxi tak průměrná penze od příštího roku vzroste asi jen o 150 korun, zatím co dosud valorizace činila něco přes čtyři sta korun. Sociální demokracie označila vládní opatření za obrovský podvod na voličích. Podle opozice tak prý důchodovou reformu zaplatí právě důchodci.

Kritiku ale odmítá hlavní protagonista důchodové reformy a důchodových opatření, ministr práce a sociálních věcí, Jaromír Drábek. „Sociální demokraté se velmi rádi pitvají v programech ostatních politických stran a rádi vykřikují, kde kdo zradil své voliče. Já si myslím, že každá strana má nicméně oslovovat své voliče a myslím si, že program TOP 09 byl v tomto ohledu velmi otevřený a jednoznačný,“ reagoval Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Podívejme se do ostatních zemí - ty důchody i snižují

Podle něj nelze TOP 09 vyčítat, že by svým voličům před volbami slibovala nějaké vzdušné zámky „To určitě ne. Chci jenom připomenout, že už v roce 2010, při vědomí ekonomické situace, která panovala v té době, kdy jsme samozřejmě neměli představu o tom, jaká ta situace bude v roce 2011 či 2012, tak už v tu dobu bylo v našem volebním programu jasně napsáno, že dosavadní valorizace penzí není dlouhodobě udržitelná,“ připomíná Drábek.

„Podívejme se do ostatních zemí a podívejme se na vývoj důchodů u nás. Za posledních deset let se reálná hodnota průměrného důchodu u nás zvýšila řádově o dvacet procent. V zemích okolo nás, včetně tak sociálně vyspělých jako jsou Německo nebo Švédsko, důchody ani zdaleka nevalorizují podle celé inflace,“ konstatoval ministr práce.

Připomněl, že Švédsko dokonce důchody snížilo. „Prostě nemůžeme si zakrývat oči a snažit se nevidět realitu, protože by na to naši občané doplatili velmi tvrdě v následujících letech. To znamená, že ta úprava valorizace je logická a byť je to opatření nepříjemné, je naprosto nezbytné,“ argumentuje Drábek.

Naši důchodci jsou na tom dobře

Ten odmítá kritiku důchodcovských svazů, že zpomalení valorizace důchodce doslova zabíjí. „Je potřeba oddělit makroekonomický pohled od pohledu jednotlivých lidí. Z makroekonomického pohledu jsme na tom poměrně velmi dobře, co se týče ekonomické úrovně našich důchodců,“ míní Drábek.

„U nás je jen velmi malé procento důchodců vyhodnoceno jako skupina lidí ohrožených chudobou. Z tohoto pohledu jsme čtvrtou zemí s nejnižší mírou ohrožení chudobou v Evropské unii. A to, myslím si, je velmi výsadní postavení,“ řekl Drábek ParlamentnímListům.cz.

Na druhou stranu uznává, že jsou samozřejmě konkrétní lidé, konkrétní osudy, kde skutečně výše důchodů je velmi nízká. „Ale od toho je tu potom další pomoc státu prostřednictvím sociálního systému,“ připomíná ministr.

Chudým penzistům stovka nepomůže

„A tady si troufám připomenout, že takovou situaci nerozhodují čísla valorizace důchodů. To, jestli má někdo důchod v úrovni pěti šesti tisíc korun měsíčně, tak takovému důchodci v jeho sociální situaci v žádném případě nepomůže, jestli jeho důchod se zvýší měsíčně o sto padesát korun. To skutečně musí řešit sociální systém,“ dodal ministr Drábek.

Ten čelí i výzvám KSČM, aby lidé nenaskakovali do druhého pilíře důchodové reformy. „Za prvé. Když se podívám na na to, jak se to dělá v zahraničí, tak jasně vidíme, že převažují ekonomické argumenty o tom, že nemá být penzijní systém postavený jenom na státním průběžném pilíři. Že je potřeba jednak nést riziko a pak je nutné příjmy důchodu diverzifikovat. Není možné spoléhat se jen na stát,“ odráží výzvu KSČM Drábek.

Je na každém, zda zvolí druhý pilíř

„Myslím si, že nakonec posledních několik málo let to jasně ukázalo. Podívejme se, jak v řadě zemí se musí snižovat úroveň vyplácených důchodů. Není možné si myslet, že růst ekonomiky je trvalý a nemůže ho nikdy nic ohrozit. A toho jsme svědky v těch posledních letech,“ tvrdí Drábek.

Podle něj to jednoznačně znamená, že není možné spoléhat na to, že systém může být tvořen jenom jedním pilířem, případně nějakým doplňkovým systémem penzijního připojištění.

„Z druhé strany je samozřejmě právem každého občana, při té úpravě jaká zde je přijatá, rozhodnout se, zda do druhého pilíře vstoupí, či nevstoupí. To znamená, je na každém, zda, kromě standardního nároku na penzi, využije tu šanci, že něco z peněz, které si ukládá na důchod, je investováno na nějaký účet a slouží potom jako další část příjmu k důchodu od státu,“ popisuje Drábek.

Proti bankrotu jsou tu garance

A vysvětluje klíč k ukládání prostředků do druhého pilíře důchodové reformy. „Dvě procenta dává ten, kdo se proto rozhodne ze svého a další tři procenta přidá stát s tou úlevou, že jsou ta tři procenta vyjmuta z povinnosti vložení do průběžného pilíře,“ vysvětluje ministr.

To je podle něj schéma, které je velmi vstřícné jak ke stabilitě důchodového systému, tak ale i k tomu, že je potřeba si pro důchodové účely naspořit co nejvíc. „Ale jak jsem řekl, to je individuální rozhodnutí každého občana, a to je samozřejmě potřeba respektovat,“ dodal Drábek.

Drábek odmítá i varování před tunelováním, či bankroty penzijních fondů, co by mohly klienty připravit o naspořené peníze. „Garancí toho systému je nastavení pravidel pro jednotlivé investiční strategie, ať už ty rizikovější, nebo konzervativnější,“ tvrdí ministr.

„Ta pravidla zajišťují, že například i v situaci, že by se penzijní společnosti nedařilo dobře investovat, nebo dokonce že by došlo k bankrotu, že uložené prostředky – ten kmen nastřádaný klienty – zůstávají uloženy a převedou se prostě jinam,“ uzavřel Jaromír Drábek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…