Ekonomka: Kalousek se s DPH přepočítal. Vyhrotí sociální nepokoje

31.03.2012 9:33

Poté, co vláda vyděsila důchodce, že je ve hře zmražení valorizace důchodů - přesně podle pravidla nejdřív je zastrašíme a pak jim trošku vrátíme – zamýšlí nyní vláda valorizaci důchodů dočasně „jenom“ zpomalit. Bez uzákonění, kdy ono zpomalení skončí, však ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová vidí návrat k normálu černě. Vládou plánované zvýšení DPH podle ní dost možná povede k sociálním nepokojům.

Ekonomka: Kalousek se s DPH přepočítal. Vyhrotí sociální nepokoje
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Ze současné hladiny DPH čtrnáct a dvacet procent chce vláda utáhnout šrouby a posunout obě hranice, a to na patnáct a jedenadvacet procent. Kvůli ekonomické krizi pak zvažuje i zvýšení daně z příjmů, ba dokonce chce zavést daň pro bohaté. Právě tu posledně jmenovanou považuje Markéta Šichtařová za populistickou a pro státní kasu bez přínosu. Za to růst DPH a daní z příjmů podle ní zadusí hospodářský růst.

Němci, těšte se na nákupní nájezdy Čechů

„No, zamýšlené DPH ve výši patnáct a jedenadvacet procent už je opravdu hodně vysoko a asi to povede k určitým bouřím, protože ve srovnání třeba s Německem už ceny potravin, ale i ostatního zboží, hodně ujedou,“ okomentovala Šichtařová pro ParlamentníListy.cz záměry vlády.

A tak se naši sousedi prý mohou připravit na nájezdy českých zákazníků. „Takže takové nájezdy do zahraničí pravděpodobně letos nejenže neskončí, ale budou asi ještě masívnější,“ prorokuje ekonomka.

Sociální nepokoje asi budou

A obává se i o sociální smír. „V téhle souvislosti se obávám, že se dají očekávat dost velké sociální nepokoje,“ podotkla. Problém podle ní je, že zvyšování daňové zátěže státní kasu nenaplní. „K růstu DPH vláda zvažuje zvýšení daně z příjmů a když se podíváme historicky na to, které daně mají nejvíce negativní vliv na hospodářský růst, tak jsou to právě tyto dvě jmenované,“ konstatovala ekonomka pro ParlamentníListy.cz.

„U DPH je nádherně vidět, jak v podstatě v okamžiku toho zvýšení dochází k propadu spotřebitelské poptávky, tedy se zpomaluje utrácení a tím dochází i ke zpomalení růstu hrubého domácího produktu. Čili u zvýšení DPH bývá ten negativní efekt na růst hospodářství velmi rychlý.

Nevyberete tolik, o kolik zvýšíte DPH!

A proto také ty propočty, kolik se vybere, když se zvýší DPH, se ve sta procentech mýlí, protože tady neplatí přímá úměra a lidé utrácí méně a přesouvají se k levnějším výrobkům,“ varuje Šichtařová.

„Pokud jde o zvýšení daně z příjmu, tam ten efekt není tak okamžitý, ale je rozložen do jednoho roku nebo do dvou let. Ale stejně jako u DPH ten dopad na hospodářský růst není nic moc,“ dodala.

Další daňová opatření typu daně pro bohaté pak Šichtařová považuje jen za populistická. „My tady zvyšujeme DPH, tak ať se ukáže, že ty daně zvyšujeme všem,“ popsala ekonomka, jak vidí zamýšlená opatření vlády.

Není to zmražení, ale jako kdyby

U snížení růstu valorizací důchodů se Šichtařová nicméně zastavila. Důchody by podle dosud zvažované varianty měly být valorizovány o jednu třetinu inflace a jednu třetinu růstu reálných mezd. V praxi by si měl důchodce polepšit o stovku měsíčně.

„Řekněme, že to není stoprocentní zmražení důchodů. Tady je důležité, z čeho se valorizace vypočítává. Například kdyby se zmrazila valorizace podle inflace, to by byl opravdový průšvih, pak by došlo k propadu životní úrovně důchodců. Zatímco zmrazení podle průměrné mzdy jen rozevírá nůžky mezi aktivními lidmi a příjemci důchodů, ale samotná životní úroveň důchodců tím dotčena není,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz  dále Šichtařová.

„To, co nastínila vláda, je tedy jakýmsi kompromisem, který ale samozřejmě nepokryje růst nákladů důchodců,“ míní ekonomka. Ta podotkla, že ani dosavadní valorizace důchodů není valorizací v tom pravém slova smyslu.

Už dnes se důchodci poškozují

„I dnes je to jisté zmražení důchodů, protože ono se valorizuje podle klasického spotřebitelského koše, který je sestaven na základě spotřeby pracujících lidí. Ale důchodci mají spotřebitelský koš jiný. Nejezdí na dovolenou, nekupují auta, nekupují elektroniku. Místo toho kupují daleko větší procento potravin a léků ze svých výdajů,“ popsala nerovnost výpočtů valorizace ekonomka.

„Čili ta valorizace tak, je se dělá už dnes, se nedělá ideálně a už dnes důchodci ztrácí životní úroveň ve srovnání s pracujícími lidmi. A to, co vláda chystá, tento prvek ještě víc posílí,“ myslí si Markéta Šichtařová.

Zpomalení růstu důchodů se jen tak neodbourá

Ovšem její hlavní obavy kolem valorizace důchodů pramení z jiného předpokladu. „Já mám hlavně strach z toho, že ta valorizace, jak se teď omezí, pojede v setrvačnosti, kdy se bude říkat: Ale my přeci valorizujeme, protože mi trošíčku přidáváme toho a trošíčku onoho. A veřejnost bude ukolébaná tím, že nějaká valorizace jako by je, protože se o ní bude mluvit,“ myslí si Šichtařová.

„Ale ve skutečnosti se velice rychle zapomene na to, že by se mělo to její zpomalení odbourat, protože mělo být jen dočasné. A bude se argumentovat, že jsme pořád v krizi, protože pořád máme deficity státního rozpočtu. Protože pokud není uzákoněno, že platnost zákona končí dnem tím a tím, tak ta dočasnost toho opatření je stejná jako u dočasného pobytu sovětských vojsk u nás,“ uzavřela Šichtařová neradostně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…