Ekonomka na den daňové svobody: Tady vidíte, jak stát hospodaří

11.06.2013 15:05

Asi už jen málokdo dnes nezaznamenal, že je 11. červen letos podle výpočtů Liberálního institutu dnem daňové svobody. Co to je? Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu. Jenže není asi třeba doplňovat, že to rozhodně nelze brát takto jednoduše.

Ekonomka na den daňové svobody: Tady vidíte, jak stát hospodaří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Je tedy důvod zvednout pomyslnou sklenici a začít jásat? „To je taková ta klasická otázka o poloplné a poloprázdné sklenici – záleží na tom, jak se kdo na to dívá, s jakým naturelem. Každopádně u tohoto dne vidím a chci zdůraznit jednu velkou přednost – a to, že si díky tomu alespoň část lidí udělá představu o tom, co je fiskální iluze. Drtivá většina našich občanů totiž nemá ponětí o tom, kolik jejich vydělaných peněz jde na stát, na jeho hospodaření, a tady to má možnost vidět názorně. A zajímat se o to, co se s těmi penězi dál děje, protože jak víme, mnohdy je s nimi nakládáno alespoň podle informací v médiích dost nehospodárně,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz ekonomka a ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

Připomněla pak i to, že se uvedené datum nedá brát jako jasný předěl pro všechny. „Důvod k oslavám skutečně není pro každého, poněvadž řada lidí musí dělat podstatně déle, aby tohoto přelomu, o kterém se dnes hovoří v rámci celorepublikového průměru, dosáhli,“ poznamenala ještě Šichtařová.

Letos dělají Češi na stát o dva dny déle než vloni

Češi letos na stát pracují 161 dní, vloni připadl den daňové svobody totiž už na 9. června.

„Negativní posun je dán zvýšeným apetitem státního aparátu přerozdělovat veřejné prostředky. Čím méně se stát rozhodne utrácet, tím zkracuje dobu vazalství ‚práce pro stát‘, tedy aktivity každého z nás, jejíž plody neskončí v naší peněžence, ale ve státní kase,“ vysvětlil analytik Liberálního institutu Aleš Rod.

Nutno dodat, že se předělový den, zvaný dnem daňové svobody, v ČR již řadu let příliš neliší, rozdíly jsou pouze v řádu několika dnů.

(Den daňové svobody / Počet dní práce na stát)

  • 2000 6. června 157
  • 2001 7. června 157
  • 2002 11. června 161
  • 2003 12. června 162
  • 2004 15. června 166
  • 2005 14. června 164
  • 2006 14. června 164
  • 2007 11. června 161
  • 2008 7. června 158
  • 2009 13. června 163
  • 2010 18. června 168
  • 2011 15. června 165
  • 2012 9. června 160
  • 2013 11. června 161    

(Zdroj: Liberální institut)

Pokud se přece jen někomu zdá tento den v rámci roku pozdní, tak by měl vědět, že nejpozději k němu dospějí už tradičně Dánové - až 1. srpna. Po nich následují Francouzi a Finové, kteří mají den daňové svobody 26. července. Naopak nejdříve, již 27. dubna, nastal den daňové svobody v Jižní Koreji. Australané přestali vydělávat na stát 5. května.

Daně – téma dohadů, kriminality, nářků

ParlamentníListy.cz se daňovým tématům věnují během roku mnohokrát. Ať už to je kvůli politickým šarvátkám pro případné navyšování daní, zvyšování DPH či určování daní živnostníkům apod. Často jsou daně také tématem závažných kauz, při kterých se zapotí nejeden policejní vyšetřovatel, spolu s viníkem, který se s podezřením či obviněním z daňových úniků musí potýkat.

Zajímavé je proto při této příležitosti připomenout to, že v daňových rájích mělo ke konci prvního čtvrtletí letošního roku své sídlo na 12 632 českých společností. (To je sice podle České kapitálové informační (Čekia) o 44 méně než ke konci loňského roku, ale… pozn. red.).

Podle statistiky Čekia však zájem firem o daňové výhody v těchto destinacích klesá či stagnuje hned ve čtrnácti z devatenácti dlouhodobě sledovaných oblastech. Ke konci prvního čtvrtletí 2013 zaznamenalo odliv českých firem Nizozemsko, které je jinak populární díky výhodnější daňové i legislativní zátěži. I přesto firmy odrazují náklady, které jim zde v posledních letech vzrostly. Stejný trend zaznamenalo i Lichtenštejnsko nebo Lucembursko.

A jak je na tom dříve velmi oblíbený Kypr? Je jednou z oblastí, v nichž není trend poklesu zájmu zaznamenán, naopak sem ke konci března přesunulo sídlo ještě více českých firem. Jak uvedl server TN.cz, nepatří k nim však investiční skupina Penta, která sídlo z této středomořské destinace přesouvá do Lamanšského průlivu na britský ostrov a daňový ráj Jersey. Partner Penty Jaroslav Haščák to v médiích zdůvodnil tak, že přesun nebyl zapříčiněn krachem kyperského bankovního sektoru, ale šlo o několik let připravovaný krok. V daňovém ráji Jersey totiž sídlí pobočky všech velkých mezinárodních bank a na rozdíl od Kypru dokáže nabídnout lepší úroveň služeb a má jasný a stabilní právní systém. Zda budou následovat i další firmy, ukáže čas.

Co říká Wikipedie o dnu daňové svobody?

Koncept dne daňové svobody vytvořil floridský podnikatel Dallas Hostetler již v roce 1948, neexistuje však jednotná metodika jeho výpočtu. Zatímco ve Spojených státech se den daňové svobody vypočítá jako podíl veškerých daní na celkových příjmech obyvatel, v Česku jej každoročně vypočítává Liberální institut jako podíl veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.

Výpočet Liberálního institutu vychází z odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika umožňuje srovnání Česka s ostatními zeměmi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…