Ekonomové uklidňují: Sankce proti Rusku hospodářský růst neohrozí. To kdyby skončil obchod s USA...

24.07.2014 21:05

Případné uvalení sankcí na Rusko by podle oslovených ekonomů nemělo významnější dopad na české hospodářství. Analytik ČSOB Petr Dufek to zdůvodňuje tím, že Rusko je z pohledu Česka poměrně nevýznamný obchodní partner. Hlavní ekonom Ery Jan Bureš se přidává názorem, že to může být problém pro konkrétní firmy, které jsou více exponované vůči Rusku, ale pro českou ekonomiku jako celek je zásadní vývoj hospodářství v Německu, pro které je ale Rusko až obchodním partnerem číslo třináct.

Ekonomové uklidňují: Sankce proti Rusku hospodářský růst neohrozí. To kdyby skončil obchod s USA...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pracovník spouští NC frézu

Dopady sankcí vůči Rusku, o nichž vážně uvažuje Evropská unie a aktuálně je mají projednávat ministři zahraničí EU, se mohou projevit i v ekonomikách zemí, které sankce přijmou. Ve vysílání ČT24 na to důrazně upozornil Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu. Českému průmyslu by ani tak neublížilo embargo na vojenskou techniku, z níž vyváží prakticky jen náhradní letecké komponenty, ale zásadní by prý bylo embargo na duální technologie, konkrétně obráběcí centra, některé chemické výrobky nebo motory pro letecký průmysl.

Ekonomové však jeho obavy příliš nesdílejí. „Já si nemyslím, že by to bylo přímé ohrožení české ekonomiky z pohledu jejího dalšího ekonomického růstu. Ruská ekonomika se tak jako tak nachází ve fázi stagnace a blízké recese. Takže z tohoto pohledu si nemyslím, že by sankce mohly poškodit Rusko ještě více tak, aby poškodilo vzápětí i vývoj v české ekonomice. Rusko je z pohledu Česka poměrně nevýznamný obchodní partner a směřují tam zhruba jen tři procenta českého exportu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Dufek, analytik Československé obchodní banky.

Pro Němce je Rusko obchodním partnerem číslo třináct

Případné sankce přijaté vůči Rusku by podle hlavního ekonoma Ery Jana Bureše mohly být problémem pro konkrétní firmy, které jsou vůči Rusku více exponované. „Samozřejmě by záleželo na tom, kam až by se s těmi sankcemi zašlo. Ale pro českou ekonomiku jako celek nemůže být dopad nějak kritický, protože váha Ruska v českých exportech není tak zásadní. Především, když to porovnáváme s ostatními zeměmi ve střední a východní Evropě. Jak naši sousedi v Polsku, tak i v Maďarsku mají tu expozici vyšší. U nás ten vliv, jestli nějaký bude, bude omezenější,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Jan Bureš.

Pro českou ekonomiku je totiž klíčový výkon německého hospodářství, pro které také platí, že přímá vazba na Rusko není tak zásadní. „Jako kritičtější vidím výkon asijských ekonomik a výkon Spojených států amerických. Pro Němce je Rusko obchodním partnerem číslo třináct, a pokud pojede dobře ekonomika Číny, která ale má také své problémy, ale především ekonomika americká, tak německé oživení by mělo i nějakou případnou kombinovanou recesi Ruska a Ukrajiny ustát,“ konstatuje hlavní ekonom Ery Jan Bureš.

Ruská ekonomika i bez sankcí už tak není v dobré kondici

Představitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek ve vysílání České televize uvedl i konkrétní tuzemské regiony, v nichž by ztráta zakázek z Ruska mohla způsobit problémy. Například ve Velké Bíteši je podle něj ohroženo 700 pracovních míst, v Sezimově Ústí dokonce 1500 pracovních pozic. Proto by si podle jeho názoru měli dát čeští diplomaté pozor, aby neublížili českému průmyslu.

„Částečně se s tím dá souhlasit, protože opravdu řada strojírenských podniků je primárně orientována na ruský trh. Otázkou ale je, jak se bude vyvíjet poptávka ze strany Ruska v situaci, kdy jeho ekonomika si sama o sobě nevede vůbec dobře. To embargo, které se případně schválí, tu ekonomiku poškodí. Ale ona už teď není v nijak dobré kondici a rozhodně nemá příznivý výhled. Takže tam to ochlazení poptávky přichází tak jako tak,“ upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Dopady sankcí se paušalizovat nedají

Opatření vůči Rusku by se podle Jiřího Hynka mohla dokonce otočit proti evropským zemím, které by je zaváděly. Existují prý už i studie na to, že žádné sankce nepomohly těm, kteří je zaváděli, ale spíše těm, kteří jimi měli být postiženi. „Žijeme v globálním světě. Dnes nerozhoduje výrobce, komu to prodá, ale nakupující, od koho si to koupí,“ upozornil šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu s tím, že úředníci Evropské unie jsou úplně odtržení od reality a hrají si na něco, co ve skutečnosti vůbec nemohou ovlivnit.

Petr Dufek uznává, že sankce jsou v první řadě politické gesto a politické opatření než samotný ekonomický nástroj v situaci, kdy opravdu asi nic jiného nezbývá. „Z tohoto pohledu je na ně třeba i hledět. Ale nemyslím si, že by se daly sankce všeobecně paušalizovat a vyvozovat z nich jednoznačný závěr, že jejich zavedení se obrátilo vůči jejich autorům. Vždyť byly použity v různých situacích, v různých dobách a vůči různým zemím s různými důsledky. Tam najít společného jmenovatele je dost obtížné. Protože něco jiného jsou sankce vůči Íránu nebo Kubě, něco jiného budou sankce vůči Rusku i se všemi možnými důsledky, které to přinese,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

V předvečer první světové války šel čistě ekonomický kalkul stranou

O účinnosti sankcí v geopolitických sporech, a tedy ani o dopadu jejich možného zavedení na chování Ruska, si hlavní ekonom Ery Jan Bureš spekulovat netroufá. „Tam hraje roli celá řada faktorů, které nejsou primárně ekonomické. Takže ta ekonomická bolest pro ruské hospodářství nemusí být tím rozhodujícím motivem, který nakonec povede ruské politiky k nějaké změně kurzu v té jejich dosavadní politice,“ poukazuje Jan Bureš.

Ekonomické hledisko vnímá jako jedno z mnoha, které nějakým způsobem zapadá mezi další opatření a nějakým způsobem politiky určitě ovlivňuje. „Ale v případě nějakých vyhrocených geopolitických sporů, a bylo to vidět i v minulosti, když zaběhnu trošku dál do minulosti, že třeba v předvečer první světové války šel ten čistě ekonomický kalkul politiků stranou. A to samé se klidně může dít i v tuto chvíli. A v takovém případě samozřejmě účinnost těch ekonomicky zaměřených sankcí klesá a nemá asi ten efekt, co si od nich politici slibují,“ dodává pro ParlamentníListy.cz hlavní ekonom Ery Jan Bureš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…