Guvernér Singer hájil zdražování a oslabení koruny. Je trochu mimo, vysmál se mu známý ekonom

20.06.2014 10:54

Povedlo se nám to. Pochybovači pravdu neměli a nemají. Tak by se dal stručně vystihnout nejnovější příspěvek guvernéra Miroslava Singera na blogu České národní banky. Singer se pozastavuje nad tím, že i řada jeho kolegů z americké, britské nebo Evropské centrální banky má jisté pochyby. A to ohledně toho, zda lidé opravdu v očekávání obecného cenového poklesu – neboli deflace – systematicky odkládají spotřebu a investice.

Guvernér Singer hájil zdražování a oslabení koruny. Je trochu mimo, vysmál se mu známý ekonom
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Přitom jde o jev, který je popsán zhruba osmdesát let,“ zahání guvernér námitky. Právě i v obavě z údajné hrozby odkládání spotřeby a investic, které by zadusilo českou ekonomiku, Singer a jeho kolegové z bankovní rady ČNB loni dramaticky korunu oslabili.

Navzdory klesajícím cenám poptávka po zboží nekolabuje

S guvernérovým zdůvodněním nesouhlasí Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen, který je znám i tím, že udělal knihu rozhovorů s mnoha držiteli Nobelovy ceny za ekonomii. Kovanda v reakci na Singerův blog publikoval analýzu, podle níž deflace vlastně vůbec nemusí souviset se zadušením ekonomiky. Z celkem 17 případů deflačních etap v období přesahujícím více než sto let jen v jednom jediném případě nastal zároveň těžký hospodářský útlum, plyne z Kovandovy analýzy.

Singerův výrok o tom, že lidé systematicky odkládají spotřebu, popírají podle Kovandy třeba i nedávná slova viceguvernéra švédské centrální banky Martina Flodéna. „Cenová hladina například v případě zboží, jako jsou televizory, počítače nebo mobilní telefony, ‚klesá coby výsledek rapidního růstu produktivity celkem rychle, a to dokonce v obdobích, kdy je obecná míra inflace zřetelně kladná‘. Flodén přitom dodává, že ‚navzdory klesajícím cenám poptávka po tomto zboží nekolabuje, ale naopak v průběhu času (prezentuje data od roku 1980) stoupla‘,“ zprostředkovává Kovanda Švédovy výroky, které jsou v rozporu se Singerovým tvrzením.

„Guvernér Singer se zkrátka pustil na tenký led,“ uzavírá Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…