Hrozba chudoby: Ekonomové doplnili varování profesora Kellera

22.01.2014 18:08

V předešlých letech stoupal počet lidí ohrožených chudobou. Podle analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí za to mohou změny ve výplatě sociálních dávek či deregulace nájemného. Právě vývoj cen bydlení bude letos podle sociologa Jana Kellera důležitý. „Jestliže i to zdraží, pak se situace může stát pro mnoho domácností těžko zvladatelná,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Ekonomové pak uvedli, jak to s nájemným v tomto roce bude.

Hrozba chudoby: Ekonomové doplnili varování profesora Kellera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prázdná peněženka, ilustrační foto

„Těžko se dá tipovat vývoj sociální situace povšechně. Společnost se diverzifikuje a různé sociální skupiny mají různé, často neporovnatelné problémy. Zdražení potravin postihne především chudší domácnosti, neúplné rodiny a domácnosti seniorů. Důležitý bude vývoj cen energie. Tady se mluví o zlevňování. Uvidíme, nakolik to vykompenzuje ono zdražování potravin. Velice důležitý bude vývoj cen bydlení. Jestliže i to zdraží, pak se situace může stát pro mnoho domácností těžko zvladatelná. Málo se mluví o tom, jak prudce roste zadlužování domácností, pořád se mluví jenom o zadlužování státu. Poměrně mnoho domácností je už předluženo natolik, že jim kromě lichvářů nikdo nepůjčí,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz renomovaný sociolog a lídr kandidátky ČSSD pro evropské volby Jan Keller.

Důsledky deregulace nájemného

Právě ceny bydlení, respektive deregulace nájemného, je jednou z příčin nárůstu počtu lidí ohrožených chudobou. Alespoň to vyplývá z analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí. „Důsledky deregulace nájmů se projevily především v roce 2011, a to snížením podílu domácností s regulovaným nájemným z patnácti procent na necelých pět procent a nárůstem podílu domácností s tržním nájemným a vlastnickým bydlením. Současně se u osob s tržním nájemným zvýšilo riziko chudoby podle příjmů po odečtení nákladů na bydlení," uvádí studie.

V roce 2011 bylo ohroženo chudobou 14,4 procenta českých domácností, příjmovou chudobou pak devět procent. Toto číslo je však podle autorů publikace mnohem vyšší. Pokud by se totiž hodnotilo riziko chudoby po odečtení nákladů na bydlení, ocitlo by se v něm téměř dvacet procent českých rodin. „V případě důchodců a nezaměstnaných domácností přes 70 procent a v případě domácností neúplných s dětmi asi polovina,“ konstatují autoři analýzy.

Pokud se něco stane ve světě a úrokové sazby začnou stoupat, tak…

ParlamentníListy.cz následně oslovily několik ekonomů s dotazem, jaký odhadují vývoj cen za bydlení v letošním roce. „Já očekávám, že ceny bydlení mírně v Česku porostou, ale nepůjde o reálný růst, ale spíše růst o inflaci. Domnívám se, že se u nás prostor k růstu cen bydlení reálně vyčerpal kvůli tomu, jak výrazně klesly úrokové sazby a jak se domácnosti zadlužily. Dnes už není stimul k tomu, aby se domácnosti dále zadlužovaly. Spíš bych se bál toho, že pokud se něco stane ve světě a úrokové sazby začnou stoupat, tak hrozí to, že reálné ceny nemovitostí mohou klesat,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Petr Hlaváč, analytik společnosti X-Trade Brokers.

Největším zdrojem příjmové nerovnosti je podle něj inflace. „Samozřejmě pokud sociálně slabší mají menší příjem vzhledem k omezení sociálních dávek, tak v důsledku toho zřejmě budou relativně chudší, ale primární důvod je systémový, a myslím si, že souvisí hodně s tím, jakým způsobem je tu postavený pracovní trh, jakým způsobem funguje inflace a podobně,“ doplnil Hlaváč.

Nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po malých bytech

Ekonom Miroslav Zámečník změny v cenách nájemného neočekává. „Ceny jsou stabilizované, není tu přetlak poptávky,“ uvedl. Poukázal však na strukturální nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po malometrážních bytech, které vyhledávají často senioři žijící sami. „Malometrážní byty by potřebovalo daleko více lidí, protože průměrná velikost domácností se zmenšuje. Generační byty nejsou moc v oblibě a byty pro singles jsou nedostatkové,“ sdělil s tím, že při pohledu na vývoj cen v malých bytech v přepočtu na metr čtvereční je tento nesoulad patrný. „To se pak promítne do tržních cen nájemního bydlení, protože po malých bytech je relativně vysoká poptávka, takže nájemné je pak relativně vyšší,“ upřesnil.

K samotnému ohrožení chudobou pak řekl, že Česká republika má v tomto směru celkem pozitivní čísla ve srovnání s jinými státy. „U nás je statisticky ohroženo chudobou málo lidí, ale hodně jich je nakumulovaných těsně nad hranicí,“ konstatoval.

Česko je podle údajů Eurostatu za rok 2012 společně s Nizozemskem na špičce zemí v rámci Evropské unie s nejnižším počtem lidí ohrožených chudobou či sociálním vyloučením. V ohrožení je tak u nás přibližně 1,6 milionu obyvatel. Míra ohrožení chudobou zde roste od roku 2010. Nejvíce ohroženými jsou lidé bez stálého zaměstnání, neúplné rodiny nebo rodiny se třemi a více dětmi. Těchto lidí v posledních letech stále přibývá. Nezaměstnanost byla v prosinci 8,2 procenta. V tomto roce se podle předběžných odhadů očekává růst ekonomiky asi kolem 1,5 procenta, přičemž nezaměstnanost by měla zůstat zhruba na stejné úrovni. Otázkou zůstává, jaký vliv bude mít intervence České národní banky na inflaci. V lednu už však došlo na zdražování některých potravin, podle obchodníků právě mimo jiné v souvislosti s oslabením koruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…