I tento průšvih mohou způsobit sankce, varoval Okamurův muž. Zeptali jsme se ekonomů

14.09.2014 10:33

EKONOMOVÉ Premiér Bohuslav Sobotka, který je teď i některými ze svých kritiků opěvován pro postoj k protiruským sankcím v souvislosti s krizí na Ukrajině, možná není až takový hrdina. Podle poslance Milana Šarapatky sice hájí český export, ale už nepromyslel, jak nám zaplatí ruské banky, když je na ně uvalena platební stopka směrem k Západu. Ptali jsme se českých ekonomů, zda taková platební neschopnost od ruských peněžních ústavů skutečně hrozí.

I tento průšvih mohou způsobit sankce, varoval Okamurův muž. Zeptali jsme se ekonomů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Milan Šarapatka

Za pouhý formální úspěch, který žádným vítězstvím není, považuje Sobotkův postoj k sankcím například kritik evropské integrace Jiří Payne (Strana svobodných občanů), někdejší poslanec a poradce Václava Klause, který letos neúspěšně kandidoval do europarlamentu. „Pokud jde o obchod s Ruskem, firmy to možná přeúčtují přes banky ve třetích státech, nebo ruské platby převedou do Turecka a odtamtud za ně nakoupí materiál. Každopádně Sobotkovo vítězství je poněkud pyrrhovské, budou-li sankce pokračovat, stejně nakonec náš export do Ruska zablokují,“ říká. Ztotožňuje se tak v podstatě s tvrzením, které předeslal koncem týdne poslanec Milan Šarapatka.

„Možná se nám podařilo udržet alespoň zásadní část našeho strojírenského exportu do Ruska, ještě jsem ale od nikoho neslyšel o zásadním problému, který naše exportéry nevyhnutelně čeká. Snad se shodneme, že jakýkoliv byznys je pro výrobce zajímavý pouze za předpokladu, že za své zboží dostane zaplaceno…“ nadhodil totiž ve svém blogu  pražský poslanec Milan Šarapatka (hnutí Úsvit), studovaný diplomat a bývalý velvyslanec v Mali, Alžíru a Indonésii, který je absolventem Vysoké školy ekonomické a Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Celý blog Milana Šarapatky ZDE.

Podle něj prostě Sobotka jaksi zapomněl, že v dnešním světě se veškeré finanční transakce odehrávají prostřednictvím bank a právě ve finančnictví bylo Rusko postiženo nejvíce, aby sankce pocítili Putinovi blízcí oligarchové. „Ruské banky jsou velmi omezeny ve svých transakcích se Západem,“ zdůrazňuje, aby poukázal, že Sobotkovy strategie s českým exportem nakonec mohou vyjít vniveč.

Děláme bububu, ale…

Podle Jiřího Payneho jsou sankce obecně dost zmatené. „Vymýšlíme něco, aby to vypadalo v médiích, jako že jsme opravdu zlí, ale ve skutečnosti mlčky tolerujeme postup Ruska. Dokonce nám nevadí, že Rusko si sankce dost rychle vykompenzuje na jiných světových trzích - třeba v Turecku nebo v Egyptě. Hlavní je, aby to přiměřeně postihlo naše obyvatele, takže budou mít dojem, jak jsme důslední a budou nadále podporovat vládu a EU,“ dodává Jiří Payne.

Podle ekonomky Ilony Švihlíkové to se Šarapatkovým poplachem není až tak horké. „Ruské banky tak slabé nejsou, ale je logické, že i ruské firmy potřebují získávat finanční zdroje. Ale neexistuje jenom Západ, jsou to možnosti u Číny a podobně. Ale je to další pro EU nelogický krok,“ uvedla Ilona Švihlíková pro ParlamentníListy.cz.

Hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko říká, že problém by mohl nastat, pokud by ruské banky byly odstřiženy od mezinárodních platebních systémů (např. SWIFT). "V takovém případě by totiž opravdu neměly ruské společnosti jak zaplatit zahraničním dodavatelům. Pravděpodobně by ale došlo k tomu, že by platby začaly probíhat buďto v hotovosti, nebo v nějakém náhradním platidle, třeba zlatě. Zvýšily by se tak transakční náklady, což by jistě dále ovlivnilo náš export," uvedl Gapko.

Máme něco tak významného?

Podle mimopražského ekonoma, Jaroslava Bžocha ze severních Čech, bude nejvíce záležet na tom, jestli jsou ruské firmy nějakým způsobem závislé na dodávkách z České republiky a tím pádem na důležitosti pokračovat v obchodu na obou stranách. „Na druhou stranu se může stát, že naše firmy dodají zboží do Ruska, ale nedostanou zaplaceno tak, jak říkáte, protože jim banky neuvolní peníze,“ přemýšlí a dodává: „Po přijetí nových sankcí může tento scénář nastat, ale bál bych se toho pouze u zakázek a zboží, které nemá pro ruskou stranu takový význam.“

Poslanec Šarapatka, který míní, že český export do Ruska tak jako tak může zkolabovat, během své kariéry pracoval v oblasti zahraničního obchodu. V současnosti se aktivně věnuje mezinárodnímu obchodu a ekonomické diplomacii České republiky. Dále se zabývá problematikou islamismu a náboženského terorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…