Jančura to rozjíždí: Kalousek je vážně zloděj. Smrdí nejvíc ze všech

18.04.2012 4:42

ParlamentníListy.cz informovaly jako první, že ministr financí Miroslav Kalousek podal trestní oznámení na podnikatele a majitele společnosti Student Agency Radima Jančuru. Ten ho měl pomluvit, když pro server Českápozice.cz řekl, že je nejbohatším zlodějem, který si nakradl miliardy. Jak Jančura uvedl pro ParlamentníListy.cz, na soud se těší a už se mu hlásí lidé s podklady svědčícími proti Kalouskovi.

Jančura to rozjíždí: Kalousek je vážně zloděj. Smrdí nejvíc ze všech
Foto: STUDENT AGENCY
Popisek: Radim Jančura

„Odevzdám na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 trestní oznámení pro trestný čin pomluvy šířené tiskem na pana Jančuru. Není to sice mým zvykem, kriminalizovat veřejnou diskuzi. Jsem na sprostá a nepravdivá osočení zvyklý. Nicméně nejsem zvyklý na to, že tak činí významný a veřejně známý podnikatel, který si musí být vědom toho, že jeho názor ovlivní významné množství lidí,“ prohlásil pro ParlamentníListy.cz ministr financí Kalousek v reakci na inkriminované Jančurovo vyjádření.

Facku mi nedá, žene mě před soud

Trestní oznámení pak skutečně Kalousek ještě týž den podal. „Pan Kalousek mi to oznámil hned v pondělí. Telefonoval mi a řekl mi, že s dvacetiletým spratkem by si takovou věc vyřešil na ulici a se mnou že to vyřeší před soudem,“ uvedl na dotaz ParlamentníchListů.cz Radim Jančura.

„Tak jsem mu poděkoval za smeč, že se tímto způsobem dostanou ty informace na veřejnost. Tím se alespoň začne mluvit o tom, jakou pozici v politice právě pan Kalousek má. A to, že je to největší zloděj v České republice, za tím si prostě stojím,“ dodal bez náznaku, že by hodlal jakkoliv svá vyjádření mírnit.

„Důvodů k tomuto tvrzení mám vícero,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz Jančura. „Jeden z hlavních je, že to dnes už ví každý, štěbetají si o tom vrabci na střeše, takže je to naprosto věc veřejná. To je to podstatné, jakou si pan Kalousek udělal image, jaké má PR, tak takový prostě je, tak to vnímám nejenom já, ale i ostatní lidé v Česku,“ myslí si podnikatel se žlutými autobusy a dnes už i vlaky RegioJet.

Důkazy už mi nabízejí

„No a pokud pan Kalousek bude chtít, abych doložil důkazy a indicie, tak s tím také nebude problém. Během pondělí se mi ozvalo několik lidí, kteří mi chtějí předat nějaké materiály v souvislosti s Kalouskem, takže se mi těch materiálů sejde více,“ informoval Jančura.

Sám ale po konkrétních důkazech pátrat nehodlá. „Nejsem detektiv Štika, ani policie České republiky, takže není mým úkolem přinášet důkazy o jeho korupci, stačí jenom indicie. A ve chvíli, kdy výběrová řízení, se kterými měl něco společného, nebyla vedena jen a pouze způsobem, který je transparentní a nediskriminační, tak v tu chvíli je pro mě takový člověk, který je za to zodpovědný, automaticky zloděj a korupčník,“ vysvětlil Jančura.

Že je zloděj, říká snad každý

„Jsme ve svobodné zemi a já si mohu o svých představitelích říkat, co si myslím. Kdyby to byl názor ojedinělý, tak je to něco jiného, ale myslím, že tento názor má obrovská část české populace,“ myslí si podnikatel. Ten už vše konzultoval s právníkem. „S právníkem jsem to samozřejmě konzultoval, takže vím, co dělám a nebojím se následků,“ doplnil.

Podáním trestního oznámení prý Kalousek chyboval. „Jsem rád, že pan Kalousek ztratil trpělivost a myslím si, že to byla jeho obrovská amatérská chyba, na to, jak je to velký hráč. Připadá mi, že byl možná opilý, že tak rychle reagoval a je docela možné, že toho na druhý den litoval. Protože posílat takové trestní oznámení je velmi, velmi nebezpečné, když může otevřít toto téma. A já velice rád tuto nahrávku na smeč vrátím tím, že toto téma otevřeme a toto téma tedy bude veřejné,“ hodnotí Jančura.

Kalousek smrdí ze všech nejvíce

Ten totiž nemá rád, když politik „smrdí“. „Ve chvíli, kdy politik smrdí - a  Kalousek smrdí nejvíc ze všech politiků - nemusíme hledat důkazy. Prostě není povinnost občanů, abychom hledali důkazy. To je to samé jako s panem Vítem Bártou,“ přirovnává podnikatel.

„Já ho osobně znám, respektive jsem se s ním třikrát setkal a osobně panu Bártovi nevěřím. Myslím si, že chtěl jenom jako ministr dopravy přesměrovat tok peněz k sobě. Proto dělal takové to bububu kolem výstavby dálnic,“ míní Jančura.

„On se choval jako Napoleon. Já jsem mu musel sprostě skákat do řeči, abych mohl říct alespoň svých pár vět. A on jako Napoleon mlel, mlel, mlel,“ uvedl s tím, že se nediví, že tak mohlo ve Véčkách vzniknout nějaké spiknutí proti němu. „Nakonec to napsala kdysi i jeho manželka, že to je despota,“ podotkl.

Namočil ses? Tak pryč

„Ale to je vlastně jedno. Jde o něco jiného. Jde o to, že jakmile my, občané anebo média zlomíme nad určitým politikem hůl, někde se jednou nachomýtl, ať už právem nebo neprávem, má se ten člověk z politiky stáhnout a jít normálně pracovat jako zbývajících deset milionů lidí. A může odejít pořád ještě se ctí,“ myslí si o politické kultuře Jančura.

„Ve chvíli, kdy ale nad politikem něco smrdí a nad Kalouskem toho dlouhodobě smrdí strašně moc, tak takový člověk vůbec nemá být v politice, natož ve vládě a natož ještě řídit státní pokladnu,“ dodává důrazně.

Lidi volí strany, Kalousek pak politikaří

Vysvětlení, proč se Kalousek znovu a znovu objevuje na „hrotu“ politiky, když je podle něj tak neoblíbený, je prosté. „To, že TOPka byla úspěšná, tak za to jednoznačně vděčí panu Karlu Schwarzenbergovi. A ani ta strana není špatnou stranou. Já jsem jí nevolil, protože mi tam právě vadil pan Kalousek, což podle mě odradilo spoustu lidí,“ domnívá se Jančura.

„A proč nakonec on je ministr? No my jsme si ho jako ministra nezvolili, my v podstatě volíme jenom stranu, ale vládu už nesestavujeme. Čili na TOPce je spoustu hezkých tváří, jedna z nich je nejkrásnější, a to je kníže, no a jedna z nich smrdí, a to je Kalousek. A lidé volí ty krásné tváře, ale pak samozřejmě ten v politice nejotrlejší, což Kalousek je, tak umí politikařit,“ myslí si Kalousek.

Ten sesmolí i vládu s Haškem

„A to slovo politikařit, to je doslova sprosté slovo, protože on v podstatě okamžitě dokáže vyhandlovat cokoliv a dohodnut se na čemkoliv. Třeba s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD), ač TOPka a ČSSD nemají nic společného, asi jako voda a oheň, tak bych se vůbec nedivil, kdyby tito dva pánové jednou sesmolili vládu spolu. Protože se vždycky dohodnou. A ta dohoda v tomto slova smyslu je tou sprostotou?“ kritizuje podnikatel.

„To už pak politika není dobro. Dobro, to je jen jedno. Není dobro pravé a dobro levé. Je jen jedno dobro. A není pravice, nebo levice. To akorát politici si nás rozškatulkovali, abychom byli zvyklí to házet sociální demokracii, nebo ODS. Je prostě jen názor dobrej a špatnej. A oni jsou schopni uvařit, tihle velcí hráči, dohodu tam, kde to sype,“ říká Jančura s odporem.

DPH? Toky peněz pro Kalouska

„A to, že se Kalousek snaží do pokladny dostat co nejvíc peněz, to, že zvedá DPH, což si myslím je zločin proti lidem, je proto, že potřebuje tyto toky peněz, aby sem tam nějaká ta miliarda zůstala,“ přidává prosté obvinění.

„To je jako se softwarem pro ministerstvo práce a Jaroslava Drábka. To jsou zase dvě miliardy rozepsané bez výběrového řízení a jde to směrem ke Kalouskovi. A v momentě, když někdo vypíše něco za dvě miliardy, je to ušité horkou jehlou, tak novináři by řekli, že to budí pochybnosti a normální člověk by řekl, že je to korupce a zlodějna,“ vysvětluje Jančura rozdíl mezi tím, jak se kdo může vyjadřovat.

„A já jako normální člověk nemusím říkat, že to budí pochybnosti. Já můžu říct, že je to normální zlodějna. Protože normální politik by se to rozhodl udělat způsobem, který platí jako bezpečný, a to je transparentní výběrové řízení, které nemůže nikdo napadnout. A v okamžiku, kdy to tak není, tak mám právo říct, je v tom Šiška (náměstek ministra práce), Drábek a Kalousek. Prostě tihle tři to vedou a důkazy ať dohledá někdo jiný,“ uzavřel Radim Jančura pro ParlamentníListy.cz.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…