Kalousek promluvil k zaškrcení důchodů. Dvakrát to zopakoval

20.02.2012 11:09

Hlouběji do kapsy než dosud by mohli mít v příštích letech důchodci. Podle časopisu Týden v rámci hledání úspor ve státním rozpočtu připravilo ministerstvo financí zprávu, která počítá se zmrazením důchodů. Šéf resortu Miroslav Kalousek pro ParlamentníListy.cz opakovaně uvedl, že žádný podobný materiál předložen nebyl.

Kalousek promluvil k zaškrcení důchodů. Dvakrát to zopakoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek hostem pořadu Michaely Jílkové Máte slovo

Drsná ekonomická realita nutí stát hledat úspory, kde se dá. Jednou z možností je ponechat v budoucnu důchody ve výši, jaké jsou, bez ohledu na vývoj inflace a růst reálné mzdy. Podle časopisu Týden má ministerstvo financí zpracovaný materiál, který právě se zmrazením vyplácených penzí počítá. Jen v minulém roce totiž stát vydal na valorizace důchodů 12,4 miliardy korun.

V loňském prosinci představila Národní ekonomická rada vlády sadu 41 opatření, která mají České republice pomoci překonat ekonomické problémy, pokud by hrozil propad HDP o dvě a více procent. Jedním z navrhovaných opatření bylo zmrazení růstu starobních důchodů či jejich valorizace dle spotřebního koše, a to dočasně na jeden rok.

Za pět let by klesla reálná hodnota důchodu o osminu

„Tím, že by se nevalorizovaly důchody, by se dalo v rozpočtu pro příští rok uspořit 12 až 13 miliard korun,“ říká ekonom společnosti Patria Finance David Marek pro časopis Týden s tím, že zmrazením důchodů na příštích pět let by se ve státním rozpočtu ušetřilo 150 až 200 miliard korun. „Kdyby se nevalorizovalo, reálná hodnota důchodu by se během pěti let snížila o 12 procent,“ poukazuje ekonom na druhou stranu této mince.

„Žádný podobný materiál nebyl předložen, tím méně o něm mohlo být rozhodnuto,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek na informace o zprávě zpracované jeho resortem. Zda existuje, však neuvedl s odkazem na to, že žádný materiál, který ministerstvo ještě nepředložilo, zásadně nekomentuje. Jen zopakoval, že žádný podobný materiál předložen nebyl, tím méně o něm mohlo být rozhodnuto.

Senioři chtějí letos mimořádnou valorizaci

Úvahy o hrozícím zmrazení důchodů jsou novinkou pro předsedu Občanského sdružení Rada seniorů ČR Zdeňka Pernese. „Pokud by to tak opravdu bylo, tak to bude vážný ekonomický, sociální a politický problém v tomto státě, to ať si pan ministr uvědomí. Pokud se týká údaje 12 procent za pět let, to je holý nesmysl. Bylo by to daleko víc a mělo by to výrazné dopady v seniorské sociální skupině zejména na lidi osamocené a nemocné, kteří jsou závislí na zdravotní péči,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Pernes.

Podle předsedy Rady seniorů je nepřijatelné zmrazení důchodů byť jen na jediný rok. „Naopak budeme letos navrhovat zákon o mimořádné valorizaci penzí, protože valorizace byla nedostatečná. U nízkopříjmových skupin seniorů nevykryje ani jejich růst životních nákladů, který bude letos přes čtyři sta korun měsíčně, zatímco valorizace byla jen 173 korun,“ vypočítává Pernes.

Od politiků by byl takový krok morálně zavrženíhodný

Upravování výše vyplácených penzí je dáno zákonnými ustanoveními o valorizaci důchodů, tedy především zákonem č. 220/2011 Sb. Nynější praxe je taková, že se důchody zvyšují jednak o inflaci a také o třetinu růstu průměrné mzdy za sledované období. „Už v letošním roce je situace neudržitelná, český stát v krizi valorizoval důchody o 1,6 procenta. Slovensko je na tom podobně, přesto valorizovalo důchody o 3,4 procenta,“ zlobí se předseda Rady seniorů Pernes.

Ten dosud nebyl s podobnou informací konfrontován a zdráhá se věřit tomu, že by si stát při hledání úspor vybral jako oběť skupinu, která se nemůže bránit. „Pokud by tomu tak bylo, tak bych řekl, že se nestydí a že to je od našich politiků morálně zavrženíhodné. Vždyť ti lidé tady vytvořili nějaké hodnoty, předfinancovali si penze, vychovali svoje děti, plátce pojistného, v dostatečném počtu. A že současná koalice dělá politiku takovou, že není na penze, to je její problém,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz představitel Rady seniorů ČR.

Valorizovat jen o inflaci, už ne podle růstu průměrné mzdy

Pravděpodobnější úprava než celkové zmrazení je model, který v minulosti navrhovali penzijní experti z Bezděkovy komise. Šlo by o takzvanou cenovou valorizaci, která by zohledňovala navýšení důchodů jen o inflaci, nikoli už o třetinu růstu průměrné reálné mzdy. „Cenová valorizace šetří poměrně velké peníze a je to model spravedlivý. Důchodci zajistí, že reálný obsah penze zůstane zachován,“ chválí tuto možnou úpravu člen Bezděkovy komise Jiří Rusnok.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…