Kapitalisto, okrádat nás nebudeš. KSČM zcela vážně o znárodňování

05.10.2012 9:00

Komunisté posilují a není vyloučeno, že by někde mohli i zvítězit. Alespoň průzkumy veřejného mínění v některých krajích to naznačují. Ať už budou mít svého hejtmana nebo ne, jedno už je téměř jisté: jejich moc a vliv poroste. Dočkáme se opět nějakého znárodňování?

Kapitalisto, okrádat nás nebudeš. KSČM zcela vážně o znárodňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec a předseda KSČM Vojtěch Filip

Komunisté se ve svém politickém programu netají tím, že by usilovali o posílení státního vlastnictví hlavně ve strategické oblasti, jako je energie, spoje, veřejná doprava, voda, kanalizace nebo těžba surovin.

KSČM: Strategické podniky mají být státní

„Základním programovým cílem KSČM je socialismus, demokratická společnost svobodných, rovnoprávných občanů, společnost politicky a hospodářsky pluralitní, v ekonomice s klíčovou rolí společenského vlastnictví,“ uvádí na svých internetových stránkách komunisté. Převaha soukromých firem komunistům prostě nevoní ani po dvaadvaceti letech od listopadu 1989. Za nejlepší považují zřejmě stále státní podniky, nad kterými drží ochrannou ruku moudrý stát. Této představy se ekonomové děsí. „Ať mi ukážou jedinou zemi na světě, kde to funguje,“ řekla ekonomka Markéta Šichtařová. „Zažívali jsme to 40 let, a kam to vedlo? Před 2. světovou válkou na tom Československo bylo o něco lépe než Německo, po válce jsme se vydali jinou cestou a ani za dvacet let od pádu komunistů jsme nebyli Německo schopni dohnat,“ dodává ekonomka.

V úvahu připadá jen konfiskace majetku z trestné činnosti

Jenže jak může stát získat podniky do svého vlastnictví? Nejjednodušší a nejrychlejší cesta je jejich znárodnění. Ale ekonomický expert a místopředseda KSČM Jiří Dolejš ujišťuje, že konfiskace majetku by mohla nastat jen v případě, kdyby majetek byl nabyt trestnou činností, podvody nebo spekulacemi. „Určitě by to neprobíhalo tak, že v noci přijde komisař a zabere majetek,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dolejš.

Posilování různých vlastnických forem je podle něj dlouhodobá záležitost, nebude lehké překonávat současný monopol privátních firem, v řadě sektorů s monopolním postavením. A právě v krajích si mohou vyzkoušet, jak bude fungovat „posilování strategické kontroly v infrastruktuře“. Komunisté totiž kritizují, že zahraniční firmy získaly mnohde do vlastnictví nebo pronájmu vodovody, kanalizace, odpady nebo energetiku a díky monopolnímu postavení v regionu podle Dolejše „kšeftují s vodou a šroubují ceny“.

Znárodňovat jen za náhradu

„V regionech si dnes rvou vlasy, že to v minulosti prodali. Rádi bychom získali tato důležitá odvětví pod větší strategickou kontrolu,“ potvrzuje Dolejš. Komunisté by usilovali o posílení státního vlastnictví buď vykupováním akcií ze současných společností, nebo zakládáním nových národních podniků na zelené louce. „Je to odvislé od kapitálu,“ uznává Dolejš, že tyto snahy mají své finanční limity. Znárodňovat už by se dnes prostě mohlo jen za náhradu. A to něco stojí.

Komunisté: Máme dobře našlápnuto

Podle Dolejše záleží na volebním výsledku a na povolebním vyjednávání, jakého vlivu komunisté dosáhnou. „Myslím, že lepší volební výsledek i zkušenost ze společného vládnutí v některých krajích by mohly zajistit vládnutí ve více než dvou krajích. To by bylo záhodno, máme našlápnuto dobře,“ konstatoval. V minulých krajských volbách totiž komunisté poprvé od listopadu 1989 pronikli do dvou krajských vlád – na severní Moravě a v Karlovarském kraji. A v dalších třech svými hlasy podrželi menšinové vlády sociálních demokratů. Před čtyřmi lety získali v krajských volbách patnáct procent, před osmi dokonce dvacet, což znamenalo vítězství nad ČSSD a celkové druhé pořadí. Letos mohou podle průzkumů v některých regionech i zvítězit.

ČSSD má strach, aby spoluvládnutí s KSČM nevyhnalo zahraniční investory z krajů

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek k představám komunistů zřizovat národní podniky v krajích uvedl, že „to má jeden problém“. „Na tom, že se to přehnalo s privatizací infrastrukturních podniků, se s komunisty shodneme. Ale výkup akcií za úhradu má své limity. A budovat nové podniky tam, kde už jeden je, znamená plýtvání zdroji,“ namítá. Ale v této věci by neviděl překážku společného vládnutí v krajích. „Horší je, jak bychom vysvětlovali zahraničním investorům, že spoluvládnutí s KSČM neohrozí jejich investice,“ vyslovil Mládek obavu, aby koalice s komunisty nevyhnala z krajů investory.

Sociální demokracie je univerzální stranou, znárodňuje i privatizuje

Ale sociální demokraté by i při znárodňování mohli najít s komunisty společnou řeč. Mládek konstatoval, že „sociální demokracie je univerzální stranou“. „Když je zapotřebí, privatizuje, když je zapotřebí, znárodňuje,“ prohlásil, „znárodnili jsme toho spoustu, dali jsme to do Konsolidační banky, vyměňovalo se za akcie a pak se privatizovala znovu třeba Tatra nebo Zetor.“ Investiční a poštovní banku vláda Miloše Zemana nejdřív znárodnila a znovu privatizovala. „Měli jsme ji nechat raději natvrdo zbankrotovat, nevytvořili bychom morální hazard, ale v té době jsem si to nemyslel,“ přiznává Mládek.  Ale strategické podniky privatizovala i vláda ČSSD.  Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr zprivatizoval státní podnik Transgas na nákup a prodej zemního plynu, který podle Mládka mohl zůstat státní.

Nejhorší pro ČSSD byly mesaliance s ODS

Jan Mládek je přesvědčen, že na krajské úrovni by ve společném vládnutí s komunisty neviděl žádný problém. „ČSSD uzavřela v krajích po minulých volbách všechny myslitelné typy koalic, ty s komunisty nefungovaly nejhůř, horší byly mesaliance s ODS,“ prohlásil.

Také politolog Rudolf Kučera nemá obavy z většího vlivu komunistů v krajích. „Pravidla jsou daná celostátně. Žádné nebezpečí nehrozí,“ je přesvědčen Kučera.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…