Klausův ekonom: Neposílejme naše miliardy Bruselu. Je to nehoráznost

11.10.2012 19:00

Evropská komise chce kvůli chybějícím penězům po členských zemích zvýšit rozpočet EU na letošní rok až o deset miliard eur, napsal týdeník European Voice. Na ČR by tak připadlo kolem 200 milionů eur (pět miliard korun).

Klausův ekonom: Neposílejme naše miliardy Bruselu. Je to nehoráznost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ředitel Klausova Centra pro ekonomiku a politiku a zastupitel za ODS ve Středočeském kraji Jan Skopeček před tím ale varuje.

Evropská komise žije mimo realitu

Žádost Evropské komise o další navýšení příspěvků členských států do rozpočtu EU ukazuje podle něho žití bruselských elit absolutně mimo realitu hospodářského vývoje našeho kontinentu a jednotlivých evropských národních států.

„V okamžiku, kdy většina evropských vlád provádí krajně nepopulární fiskální opatření na zmírnění schodků a zadlužení svých zemí (lhostejno, zda je hodnotíme jako racionální a správně strukturovaná), což často znamená nejen krácení investičních a provozních výdajů vlád, ale i krácení sociálních výdajů, důchodů apod., přichází Evropská komise s tímto absurdním požadavkem. Jinými slovy říká Evropská komise členským státům, aby klidně šetřily, aby snižovaly výdaje a to i v sociálních systémech, ale aby část ušetřených prostředků poslaly EU tu na kohezní politiku, tu na studentské výměny v rámci projektu Erasmus apod,“ uvedl ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz prezidentu Václavu Klausovi blízký ekonom.

„Takový požadavek Evropské komise lze označit nejen za absurdní, mimo realitu, hloupý a tak dále, ale právem ho lze označit i za nemravný. V okamžiku, kdy jednotlivé státy šetří, kde se dá, je takový požadavek neakceptovatelný,“ dodává Skopeček.

Evropská unie přestřelila

Jednotlivé vlády by podle Skopečka měly vyslat Evropské komisi jasný signál, že tímto požadavkem přestřelila, neboť ani Komise EU nemůže žít mimo realitu ekonomického vývoje. „Pokud evropské státy nezažívají skvělý hospodářský růst a nemáme veřejné finance ve stabilizovaném stavu, nemůže si žít nad poměry ani Evropská komise, která je na rozpočtech členských států závislá,“ zdůrazňuje Skopeček.

Požadavek Bruselu na zvýšení rozpočtu je podle Skopečka další důkaz toho, že bruselským úředníkům a bruselské elitě je lhostejný vývoj v jednotlivých státech.

„Považují státy za přežitky a důležité je pro ně jen bruselské centrum, ze kterého chtějí nejen vše řídit, ale i rozdělovat co nejvíce finančních prostředků. Jejich touhu po moci nezastaví ani nepříliš dobrý ekonomický vývoj a problémy s veřejnými financemi jednotlivých členských zemí. Politická reakce na takové chování by měla být mnohem silnější, než jakou nyní od naší politické reprezentace slyšíme,“ míní zastupitel ODS Skopeček.

Platy euroúřadů chtějí zvýšit

Zpráva o požadavku navýšit rozpočet EU je ještě zajímavější v kontextu toho, že německý deník Die Welt nedávno uvedl, že 33 tisícům úředníků Evropské unie se navzdory ekonomické krizi zvýší plat.

Přitom platy euroúředníků se již vloni zvedly o 1,7 procenta. Základní plat úředníků Bruselu se pohybuje ve výši 2 654 eur (asi 63 tisíc korun) až 18 371 eur (asi 440 tisíc korun) měsíčně. K tomu mohou získat zaměstnanci evropských institucí ještě další bonusy.

Plaťte, plaťte, plaťte

Evropská unie se neustále snaží získat z České republiky peníze na financování krachujícího projektu. Naposledy musela ČR Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu zadlužené eurozóny poskytnout garanci 38 miliard korun z devizových rezerv České národní banky.

Parlament také nedávno schválil, že v okamžiku, kdy Česká republika vstoupí do eurozóny, bude muset jen pro začátek do záchranného fondu ESM poskytnout částku ve výši zhruba 350 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…