Kníže a Kalousek pocítili starost o chudé důchodce. Zde je odpověď...

16.10.2012 14:13

Výsledky krajských a senátních voleb, když nic jiného, přinesly drobný posun v myšlení lidí z vedení koaličních stran ODS a TOP 09. Najednou se stranické špičky pod dojmem volebního výprasku začínají zamýšlet nad životem osamělých seniorů s nízkými důchody, nad tím, zda je opravdu nutné znovu zvýšit DPH, nebo zda není třeba přehodnotit zavádění sKaret.

Kníže a Kalousek pocítili starost o chudé důchodce. Zde je odpověď...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Drábkovým sockartám

O premiéru Petru Nečasovi, předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a ministru financí Miroslavu Kalouskovi se nedá říci, že by neměli sociální cítění. Jen v nich dřímalo tak hluboko, že ho musely probudit až výsledky krajských a senátních voleb. Hned první pracovní den po volbách přišli tito tři nejvýznamnější členové vlády s návrhy, jakých by se od nich před volbami určitě nikdo nenadál.



Karel Schwarzenberg si po volbách uvědomil, v jaké tíživé situaci žijí opuštění senioři s nízkými důchody a pověřil po stranické linii místopředsedu Miroslava Kalouska, aby s tím jako ministr financí něco dělal. A strážce státní kasy se do role starostlivého vcítil velice rychle a zkusí pro seniory v tíživé situaci něco vymyslet, i když je to prý zadání zapeklité.

Kalousek si musí zvýšit kvalifikaci a poznání

„Že pan ministr neví, jak jim pomoci, tak to mi je velmi líto. To si musí zvýšit kvalifikaci a poznání. My na to zpracováváme projekty. Musí tam být diferencovaná ochrana seniorů, nastaven sociální program a nesmí chybět lidé, kteří budou ty potřebné vyhledávat. Vítám, že konečně něco chtějí řešit, ale takových slibů jsem už za osmnáct let, co sloužím seniorské populaci, slyšel od politiků moc,“ říká pro ParlamentníListy.cz předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.



„To je specifická kategorie lidí, kteří jsou odkázáni pouze na důchod, někdy to jsou i osoby, kreré mají nějaké zdravotní postižení. A pokud žijí samy, tak dnes prakticky nejsou z nižšího důchodu schopny pokrýt své základní životní potřeby. To je opravdu akutní situace, kterou je potřeba vyřešit. Ale za sebe musím říct, že si napřed počkám na to, co vyjde z dílny pana ministra financí. Zatím to beru tak, že jde o slib, kterým nezarmoutíš,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz k povolební aktivitě šéfů TOP 09 předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Platební funkci sKarty zachovat jen tam, kde hrozí zneužití dávek

Pozadu v jemném sypání popílku na hlavu nezůstal ani předseda ODS Petr Nečas. Prohlásil totiž, že kabinet možná přehodnotí některé kroky končícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a zmínil přitom projekt sKaret. „Nevím, co se za termínem ´přehodnotit´ skrývá. Ale byli bychom rádi, kdybychom k jednání o sKartě byli přizváni,“ podotýká Václav Krása.

Rada seniorů by uvítala, kdyby se zrušila platební funkce sKarty a zůstala by jen její identifikační funkce, to znamená jako průkaz ZTP. „Neměla by být distribuována těm, kteří pobírají například pouze rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě nebo podporu v nezaměstnanosti, peníze by jim jako dosud měly jít na účty, případně složenkami. Platební funkce sKarty by zůstala jen u těch skupin obyvatelstva, kde je opravdu reálné zneužití sociálních dávek. To si dovedeme představit, jiný kompromis je pro nás těžko přijatelný,“ konstatuje Václav Krása.

Dojde ke zvýšení cen u nejužívanějších komodit

A premiér Petr Nečas přišel ještě s jedním ústupkem. Navrhuje, že by se pro příští rok zvedla snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent, ale základní sazba 20 procent by se nezvyšovala. „To ale  seniorům vůbec nepomůže, protože jejich životní potřeby jsou právě v té snížené sazbě, zatímco v té základní už jde z jejich pohledu o potřeby zbytné,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Pernes.

„Zvýšení dolní sazby DPH pouze přinese zvýšení cen právě těch nejužívanějších komodit pro občany – potravin, paliv, energie a podobně. A povede to jen k dalšímu snížení spotřeby občanů, tudíž ten efekt bude zase nulový. Sazby DPH by se měly ponechat a místo toho by se mělo zavést zdanění vyšších příjmových skupin. Progresívní daňová sazba je standardní nástroj v celé Evropě a já nevím, proč u nás nemůže být,“ poznamenává Václav Krása.

Za reformami se mnohdy skrývají podnikatelské záměry

Rada seniorů ČR už potřetí organizovala předvolební krajské kulaté stoly, což jsou setkání politiků s představiteli seniorské populace. „Seniory jsme vyzvali, aby šli k volbám a volili podle toho, co na nich slyšeli. Takže se k tomu volebnímu výsledku touhle formou i hlásíme,“ myslí si Zdeněk Pernes, že víkendové volby lze považovat za úspěch sociálně slabších, takže možná i z toho plynou návrhy konečně procitnuvších politiků.

„Volby jasně řekly vládě, že její reformy jsou necitlivé, že členové vlády dostatečně nevnímají realitu a že ty reformy jsou nejen sociálně těžko únosné nebo neúnosné, ale hlavně velmi zmatené. A někdy se za nimi skrývají spíše podnikatelské záměry některých představitelů státu než to, že by měly za cíl skutečně ozdravit veřejné finance,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz Václav Krása.

Senioři podpoří 17. listopadu demonstraci Stop vládě

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením upřesňuje, že má na mysli především projekty na Ministerstvu práce a sociálních věcí. „Dnes pan ministr Drábek zase říkal v rozhlase, že když pan premiér nechce ušetřit 250 milionů na distribuci dávek, tak prosím. Ale ono to celé přece není o žádné úspoře. Ten systém stál minimálně dvě miliardy korun a živí se na něm řada firem. Tady vůbec nejde o úsporu nějakých prostředků při distribuci dávek, ale byl to zcela jasně podnikatelský projekt,“ kritizuje Václav Krása z pohledu státu nesmyslný projekt sKaret.

Rada seniorů se chystá oslovit se svými požadavky nového ministra práce a sociálních věcí, od něhož očekává jiný přístup než od Jaromíra Drábka. „Doufám, že nás vyslyší a vláda se trochu zmátoří, protože jinak musí skončit. Jsme členy koalice Stop vládě, která připravuje demonstraci 17. listopadu za podání demisí a vypsání předčasných voleb. Takže pokud vláda neustoupí, budeme činit další kroky,“ varuje předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…