Lidé dřou za málo a živíme cizinu, napsal Valtr Komárek. A vyvolal zděšení

20.12.2012 6:05

Rady hvězdy sametové revoluce, ekonoma Valtra Komárka, dnes zní jako z jiného světa. Není divu, že s jeho názory na řešení problémů české ekonomiky nesouhlasí nejen pravicoví ekonomové, ale vyděsil jimi i stínového ministra financí ČSSD, ekonoma Jana Mládka. „Byl jsem poděšen, co náš čestný předseda píše,“ přiznal ParlamentnímListům.cz Mládek.

Lidé dřou za málo a živíme cizinu, napsal Valtr Komárek. A vyvolal zděšení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Anketa

Máte pocit, že si zahraniční firmy nespravedlivě přilepšují z nízkých českých platů?

97%
3%
hlasovalo: 3308 lidí

Čestný předseda ČSSD Valtr Komárek se v dopise, který se čte na krajských konferencích strany, obrací na sociální demokraty s výzvou, aby podpořili prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Argumentuje tím, že žádoucí kandidát je v podstatě dán konkrétními historickými okolnostmi a ty současné jsou velmi tvrdé. „Skutečnost, že drtivá většina našeho průmyslu a 80 procent vývozu je soustředěna v rukou zahraničních investorů, začíná působit již velmi negativně,“ píše Komárek.

Celý dopis Valtra Komárka ZDE

Čí vláda nejvíc lákala zahraniční investory do Česka? Zemanova

Jan Mládek upozornil, že dopis Valtra Komárka si trochu odporuje, když na jedné straně kritizuje množství zahraničních investorů v České republice a na druhou stranu doporučuje na Pražský hrad Miloše Zemana. „Ale čí vláda nejvíc lákala zahraniční investory do České republiky? Zemanova. A to je paradox celé věci, Miloš Zeman má být prezidentem, aby se dělala jiná politika než za Miloše Zemana,“ podivuje se podle něj nepochopitelné argumentaci čestného předsedy ČSSD. Shoduje se však s Valtrem Komárkem v jednom: I podle něj je důležité, aby byla ekonomika v českých rukách. „Optimálně to vyřešili v Německu, kde byl po druhé světové válce majetek vlastněn zahraničními investory. Vykoupili ho a získali zpátky kontrolu. Ale to vyžaduje trpělivou práci a výkup aktiv,“ prohlásil. V současné době je však podle něj primární hospodářský růst a zaměstnanost.

Je to naprostý nesmysl, říká o názorech Komárka ekonomka Šichtařová

„V myšlenkách pana Komárka jsou mnohdy inspirativní věci, ale toto je naprostý nesmysl,“ řekla k názorům Valtra Komárka ředitelka společnosti Next Finance, ekonomka Markéta Šichtařová. Dnes - v době celosvětově propojené ekonomiky - už je podle ní nesmyslné dívat se na ekonomiku jednoho státu izolovaně. „Například mezi Českou republikou a Bavorskem je intenzivnější obchod než mezi Bavorském a jinými spolkovými zeměmi,“ uvádí příklad. Česko je součástí evropské ekonomiky, proto nemá podle Šichtařové smysl hrát si na to, který podnik je český, německý nebo rakouský.

„Sklízíme plody, i když roste zahraniční ekonomika,“ řekla ParlamentnímListům.cz. Nevidí nic negativního na tom, když se zisky dostanou do oběhu mezi lidmi v zahraničí, protože tam nakupují i české zboží. „Je jedno, jestli peníze utrácejí v Praze nebo Frankfurtu, ekonomiku to táhne tak jako tak. Ve statistice se jen výsledek objeví místo v kolonce maloobchod v kolonce zahraniční obchod. Ale české ekonomice to stejně pomůže,“ vysvětluje. Stejně jako se přelévají ze země do země negativní vzruchy v době krize, stejně tak se přelévají ty pozitivní.

Automobilový průmysl – výhoda či nevýhoda?

Valtr Komárek varuje před tím, že největší objem vývozu České republiky tvoří především automobily. „Na této jediné niti je dnes zavěšen veškerý základ ekonomiky pro 10 milionů lidí. Nebude-li odbyt či přitvrdí-li konkurence, investoři začnou své podniky zeštíhlovat,“ uvádí ve svém dopise straníkům. Ekonomka Šichtařová však říká, že nikomu nepřísluší rozhodovat o tom, jestli je export založen na automobilovém průmyslu nebo bižuterii. Vykrystalizuje to v oblasti, kde je příslušná ekonomika konkurenceschopná.

„Naší komparativní výhodou je automobilový průmysl stejně jako na Slovensku, jsme automobilovou dílnou Evropy, proto říkat, že musíme potlačit automobilový průmysl a podporovat něco jiného, je nesmysl,“ namítá ekonomka. Nemůžeme se dívat z národního pohledu, že česká ekonomika je odlišná od zahraniční ekonomiky, ale z celoevropského pohledu.

„Je to podobné, jako kdybychom se z Ostravy snažili přesunout ocelárny do Prahy, aby byly lépe rozloženy po České republice. Tak se vytváří umělá infrastruktura. Když se někdo snaží takovým způsobem ekonomiku předělávat, nikdy nefunguje tak dobře, jako ta, která vývojově vykrystalizovala,“ objasňuje Markéta Šichtařová. „Každý se na něco specializuje, Německo na elektroniku, Itálie na design, a všechno to funguje. Přeskupovat to uměle by nebylo k užitku,“ dodává.

Česká ekonomika je velice diverzifikována

A není rizikem, když je česká ekonomika závislá na automobilovém průmyslu, že je náchylnější k problémům v době hospodářské krize? „To je pohled z hlediska dvou let, kdy trvá krize. Musíme se na to dívat s větším nadhledem deseti let,“ konstatuje ředitelka společnosti Next Finance. Ani ekonom ČSSD nevidí riziko v přemíře automobilového průmyslu. „Věc se zveličuje, protože platí, že česká ekonomika je velice diverzifikována,“ ujistil. Pokud by však Evropu zaplavila levná čínská nebo indická auta, mohlo by to mít pro český automobilový průmysl negativní důsledky.

Můžeme srovnat mzdy, ale povede to k bankrotu

Čestný předseda sociálních demokratů kritizuje rozdíl ve výši platů u dělníků v Německu a Česku, i když pracují ve stejné firmě – Volkswagen. „Ve Wolfsburgu stojí dělník 46 euro na hodinu, u nás v Boleslavi jenom 12 eur. Obecně pak funguje pravidlo, že zatímco pracovní náklady u nich doma činí 4000 eur měsíčně, u nás nesmí na zaměstnance překročit 1200 eur. Ovšem v cizině účtují ceny podle životní úrovně, vysokými zisky od nás si přilepšují, proto tedy i naše platy jsou již dlouhodobě až třikrát nižší,“ poukazuje na „nespravedlnost“ Komárek. Mladá ekonomka však jako odstrašující příklad uvádí země jako Španělsko. „Také se jim nelíbilo, že jejich mzdy jsou ve srovnání s Německem nízké, tak je srovnali a téměř zbankrotovali. Jestli je chceme následovat, můžeme mzdy zvýšit uměle,“ varuje s tím, že kdybychom se snažili vyrovnat německým podmínkám, přestaneme být konkurenceschopní.

Hledají se novodobí Baťové

Podle Valtra Komárka je jediné řešení: maximálně se osamostatnit, vsadit na český kapitál, české techniky, manažery a dělníky. „Lidově řečeno na jakousi novou batizaci ekonomiky,“ uvádí. Ale Markéta Šichtařová se ptá: „Kde bychom ty pány Bati vzali?“ Když majitel firmy hledá nejvhodnějšího manažera, který by přispěl k efektivitě podnikání, nemůže ho nikdo nutit, aby vybíral jen z Čechů.

„Pokud by mu to někdo diktoval, ohrozil by efektivitu jeho podnikání, tvorbu zisku i vytváření pracovních míst. Tudy cesta nemůže vést,“ vysvětluje ekonomka. Podobný názor má i stínový ministr ČSSD Jan Mládek. Prozradil, že na toto téma vedli v hospodářské komisi ČSSD dlouhou debatu s Valtrem Komárkem. Chtěli prý vědět, jak by si to představoval. „Máme se obrátit na národní kapitalisty, aby se přestali zabývat spekulativními aktivitami a začali vyrábět?“ ptá se. A měli by se obracet jen na Čechy, když mezi největšími kapitalisty jsou u nás Slováci, například Andrej Babiš.

Východisko je ve východních trzích

Perspektivu pro český export vidí Valtr Komárek ve východních trzích, které nejsou podle něj zdaleka vyčerpány, naopak se ve své dynamice a vnitřní bohatosti teprve utvářejí. „Zatímco ve vývozu do Německa máme velké přebytky, tady na východě všude dlužíme, roční ztráta obchodu s Čínou činí neuvěřitelných 268 miliard korun,“ kritizuje čestný předseda ČSSD. S tím se dá podle Mládka jen souhlasit. „Velké možnosti jsou v Rusku a v postsovětských republikách, do Číny exportujeme jen velmi obtížně. Když se podíváte na čísla, třikrát vyšší export máme do Ruska než do Číny,“ poukázal pro ParlamentníListy.cz.

Ředitelka Next Finance ovšem namítá, že na východní trhy můžeme expandovat, až k tomu budou mít podnikatelé důvod. „Asi jim to nevyhovuje, protože je tam vyšší míra korupce, větší míra nesplacených faktur, nejsou spokojeni s tamním podnikatelským prostředím,“ uvedla. A aby šly firmy do Ruska nebo jinam, kde se jim nepodniká tak dobře, mohlo by v konečném důsledku vést nikoli k benefitu, ale spíš ke ztrátě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …