Lidé si z Drábkovy sockarty posílají peníze na svůj účet. Složenka tak nechybí

07.09.2012 18:00

Většina lidí, kteří už dostali novou sociální kartu, si přes ni nechává jen přeposílat dávky rovnou na svůj bankovní účet. Postupuje tak zatím zhruba 80 procent držitelů sKarty. ČTK to dnes řekl náměstek ministra práce Karel Machotka. Vedení ministerstva dnes sněmovnímu sociálnímu výboru odpovídalo na otázky, které se týkaly činnosti úřadů práce. Ty od letoška všechny dávky a podpory vyplácejí.

Lidé si z Drábkovy sockarty posílají peníze na svůj účet. Složenka tak nechybí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

"Klienti přednostně volí přeposílání dávek na účet. Je jich asi 80 procent. Ukazuje se tak, že vlastní konto mají," uvedl Machotka. Ještě v červnu totiž úřady dvě třetiny dávek v hmotné nouzi posílaly poštou, u státní sociální podpory to byla víc než třetina, u dávek pro postižené 45 procent a u příspěvku na péči něco přes dvě pětiny.

Kartu má zatím 1400 lidí

Sociální karty, přes které mají potřební dostávat pomoc od státu a které provozuje Česká spořitelna, zkušebně obdrželo 1400 osob. Úřad práce od září odstartoval "ostrý provoz". Lidem rozesílá dopisy, kdy a kde si mohou sKartu vyzvednout. Zájemci mohou už při přebírání karty rovnou nastavit, že si chtějí nechat příspěvky z dávkového účtu od spořitelny hned nechat převádět na své konto. Převod je zdarma. Bezplatně je u každé dávky ještě jeden výběr z bankomatu v měsíci či u pokladny obchodů službou cashback a také placení kartou.

Od sociálních karet si ministerstvo práce slibuje úspory. Podle zprávy o činnosti úřadu práce, kterou se dnes zabýval sněmovní sociální výbor, stálo rozesílání dávek poštovními poukázkami v prvním pololetí 104,2 milionu korun. S sKartou by se tak mělo letos ušetřit asi 70 milionů. V příštím roce by poštou měli pomoc od státu dostávat jen ti, kteří si ji nebudou třeba kvůli svému věku či postižení moci vybírat se sociální kartou. Ostatní by si měli zasílání dávek složenkou platit.

To dnes kritizovala poslankyně Lenka Kohoutová (ODS). Podle ní by si měl každý příjemce moci vybrat, jak bude peníze dostávat, a používání karty by mělo být dobrovolné. Pokud by tomu tak nebylo, označila to za "porušení koaliční dohody".

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…