Miliardy navíc od „parazitů": Dusno a vzájemné obviňování mezi odbory a podnikateli

06.05.2014 14:50

Hon na malé živnostníky nebo Klondike, který nemá obdoby a je třeba změnit jeho nastavení? To je spor, který se rozhořel mezi Asociací samostatných odborů (ASO) a Asociací malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). Jádrem sporu jsou takzvané výdajové paušály pro živnostníky. A jak se zdá, spor asi jen tak neskončí. Přitom by mohl přinést do státní kasy prý až 10 miliard korun.

Miliardy navíc od „parazitů": Dusno a vzájemné obviňování mezi odbory a podnikateli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ASO Bohumír Dufek

Není to přitom tak dávno, kdy se na hlavy živnostníků snesly negace. Vloni na jaře byli pobouřeni také. Tehdy byl důvodem nešťastný výrok (stínového) ministra financí Jana Mládka (ČSSD) o tom, že parazitují. Konkértně šlo o to, že Mládek ve svém projevu na ostravském sjezdu ČSSD řekl, že živnostníci nepřispívají do systému sociálního pojištění, čímž parazitují na zaměstnancích. Vlna nevole pak zaútočila jako tsunami, Mládek se omluvil a vše se vrátilo do původních kolejí. I když - další spor zřejmě opět doutná...

Asociace samostatných odborů navrhla před několika dny při setkání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) zdanění osob samostatně výdělečně činných (tedy drobných živnostníků) minimální sazbou 1 000 korun na osobu a měsíc. Slibuje si od toho, že by tím do státního rozpočtu tak přišlo minimálně dalších deset miliard korun. Jak se dalo čekat, vyvolalo to obrovskou bouři nevole – jak mezi živnostníky, kteří si stěžují, že i tak mají podmínky pro podnikání značně složité, tak i mezi různými spolky, které je sdružují. Jenomže šéf ASO Bohumír Dufek si stojí za svým – i když – podle kuloárových informací čelí obrovskému tlaku nepříjemných reakcí, většinou e-mailových.

„Pokud ti lidé nemají 1000 korun měsíčně, aby odevzdali státu, tak ať se nechají raději zaměstnat, poněvadž to svědčí, že jejich podnikání asi není úspěšné. Navíc – je velmi nespravedlivé – když pouze jedna skupina občanů má platit svými daněmi to, čeho využívají ale i tito živnostníci, aniž by na to jakkoli přispívali. Jako příklad můžu říct – používají peníze – a ty musí tisknout a produkovat Česká národní banka, využívají různé registry – a i na jejich provoz je třeba brát peníze od daňových poplatníků. Jen namátkou lze připomenout pak ještě školství, část zdravotnictví, silnice a další…Je nemorální, aby prostě někdo ty daně neplatil. I když i my si jsme vědomi, že v případě, pokud by příjmy živnostníka nedosáhly ročně 150 tisíc, daně by fakt platit neměl. A to je ještě více benevolentnější než například na sousedním Slovensku. Tam se tyto daňové úlevy týkají pouze těch živnostníků, kteří ročně nevydělají v přepočtu více než 100 tisíc korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dufek, šéf Asociace samostatných odborů. Ten si od svého návrhu slibuje navýšení státního rozpočtu o 11 až 12 miliard korun, minimálně o již zmiňovaných 10. Podle něj současný stav věcí v tomto ohledu odpovídá spíše Klondiku než civilizované demokratické zemi.

Hon na živnostníky

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků tím však spouští Dufek hon na živnostníky, kteří i tak musí čelit řadě nepříznivých okolností. I proto zmiňovaná asociace absolvovala v posledních třech měsících jednání se všemi rozhodujícími ministry, v rámci kterých byl dohodnut tzv. jízdní řád kroků zabezpečující požadavky podnikatelského sektoru a současně respektující evropské směrnice podpory malých a středních podniků. A z něj vyplynulo Desatero nezbytných úkolů, které AMSP ČR požaduje za zcela nezbytné naplnit. (V pátek 2. 5. došlo na Úřadě vlády k oficiálnímu setkání AMSP ČR s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou, pozn. red.).

Součástí tohoto jednání s premiérem bylo právě i téma změn výdajových paušálů pro živnostníky. A v něm AMSP ČR trvá na zachování limitu 2 milionů korun obratu v případě 60procentního paušálu tak, jak bylo již dosaženo kompromisním vyjednáváním všech zúčastněných stran. Ohrazuje se tím velmi ostře proti návrhu Asociace samostatných odborů o povinné platbě 1000 Kč měsíčně od každé OSVČ, ale i proti zastropování všech sazeb výdajových paušálů na limitu 1 milion korun obratu navrženým v posledních dnech poslanci sociální demokracie.

Paušály jako marketingový nástroj odborářů?

„Z paušálů pro nejmenší živnostníky se začíná stávat marketingový nástroj odborářů, kteří si tím kompenzují nedostatek témat pro zaměstnaneckou politiku. V době, kdy z ekonomiky odtékají desítky miliard v podobě řetězových daňových podvodů, optimalizací nadnárodních firem nebo vyváděním dividend, kdy si kmotři předávají stamiliony v igelitkách a národu se smějí ze sociálních sítí, považuji za výsměch slušným lidem to, že odbory bezostyšně napadají nejmenší živnostníky, aniž by dopočítaly konečný efekt. Asociace samostatných odborů žije v socialistické ideologii 50. let minulého století,“ uvedl k tomu předseda asociace Karel Havlíček.

Dodal, že je třeba v těchto souvislostech též důrazně připomenout fakt, že v regionech začínají chybět kvalifikovaní řemeslníci a že živnostenské služby jsou základem regionální infrastruktury. Na základě průzkumu asociace je zřejmé, že mladí lidé odcházejí raději do zaměstnaneckých poměrů do velkých měst. Tento trend je natolik nebezpečný, že je nezbytné zásadně podpořit zejména OSVČ podnikající v řemeslných oborech, drobných službách nebo jako malí zemědělci.

Dufek se brání: Nejde o žádný marketing, vadí nám nerovnost

Bohumír Dufek se však proti obvinění, že si z paušálů vytvořil jakýsi marketingový tah svého odborového svazu, brání. „To opravdu tak není. I proto že nikam nekandiduju a ani kandidovat neplánuju. Nechceme však přihlížet k nerovnosti, kterou tu nastavila bývalá vládní garnitura," reagoval ještě pro ParlamentníListy.cz Dufek.

Spor, který sice nyní graduje, však není sporem náhlým. I v minulosti toto téma zaznívalo, a proto se k němu vyjadřoval i dnes již exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). I podle něj by totiž dvoumilionový strop pro uplatnění 60procentního výdajového paušálu pro živnostníky mohl být poslední kapkou, která by mohla být v kontextu dalších změn v podnikání pro mnohé likvidační.

Připomeňme, že to byla bývalá vládní koalice, v níž byl Kalousek ministrem financí, která zavedla dvoumilionové stropy na 30 a 40procentní paušály, tedy paušály pro nezávislá povolání, z autorských práv a z pronájmů. Proto to považuje Kalousek za správné. Avšak pro ostatní skupiny živnostníků jsou podle něj stropy paušálů špatným řešením.

Nový předseda ČMKOS vidí problémy v daních komplexněji - nejen v paušálech

Nový šéf ČMKOS Josef Středula problém paušálů u živnostníků vnímá také poněkud odlišněji než jeho odborový kolega Dufek. Podle něj je nejdůležitější, aby otázka daní a situace v daních byla řešena komplexně.

„Vytrhávat něco jednotlivě vyvolá pak často pocity v těch, koho se to dotkne. Pocity, že je vůči nim vedená nějaká forma hysterické kampaně. Když se podíváme tedy v tomto případě na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), je to k řešení – to je třeba říci především. Situace se musí napravit, ale je otázkou k diskuzi jak? Jeden příklad v tom, co je třeba řešit co nejrychleji, dle mého, a stojí tedy za zvážení, leží v otázce příspěvků do zdravotního systému. V tomto případě je nerovnost jasně zřetelná a statistiky ty rozdíly jasně podchycují. Hovoří se v průměru o 30procentním rozdílu mezi tím, co platí do zdravotnictví zaměstnanci společně se svými zaměstnavateli a tím, co platí živnostníci. Pokud tedy máme mít veřejný zdravotní systém a má být udržitelný, je třeba ty platby nějak sjednotit. Jak to bude – zda nějakým prostým zvýšením – to musí být otázkou jednání. Postavit si kolem sebe jakékoli silové pole s jedním návrhem, není pro vyjednávání řešení ani dobrá cesta. Je třeba však připomenout, že toto je opravdu jen zlomek toho, co je třeba v oblasti daní řešit," řekl ParlamentnímListům.cz Josef Středula. 

Jak je to s výší výdajových paušálů pro rok 2014?

-  80 % z příjmů ze zemědělství, lesnictví a vodního hospodářství
-  80 % z příjmů ze živností řemeslných
-  60 % z příjmů u ostatních živností, tedy například u účetních, automechaniků, finančních poradců nebo lektorů
-  40 % z příjmů podle zvláštních předpisů, nezávislých povolání a z autorských práv - maximálně lze uplatnit 800 000 Kč (tomu odpovídá příjem 2 000 000 Kč). K příjmům přesahujícím tento limit se při použití paušálu již žádné výdaje neuplatní.
-  30 % z příjmů z pronájmu majetku zařazeného v obchodním majetku - maximálně lze uplatnit 600 000 Kč (tomu odpovídá příjem 2 000 000 Kč)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…