Na důchodovém účtu chybí víc miliard, než loni. Důvod pro zmrazení

04.03.2012 14:00

Na důchodovém účtu na konci ledna chybělo 3,2 miliardy korun. Jeho stav se meziročně zhoršil i přes vyšší výběr pojistného. Loni v lednu byl na něm schodek "pouze" 1,8 miliardy korun. Naopak přebytek účtu, ze kterého se vyplácejí nemocenské, v porovnání s loňským rokem vzrostl.

Na důchodovém účtu chybí víc miliard, než loni. Důvod pro zmrazení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Za propad důchodového účtu mohou především vyšší výdaje. Česká správa sociálního zabezpečení totiž na důchodech vyplatila 30,8 miliardy korun, což je o 2,2 miliardy více než loni ve stejném období. Výběr pojistného meziročně vzrostl o 0,8 miliardy na 27,6 miliardy korun.

Příjmy z nemocenského pojištění v lednu převýšily výdaje na dávky nemocenského pojištění, tedy na nemocenské, peněžité pomoci v mateřství, ošetřovném a vyrovnávacím příspěvku v těhotenství a mateřství, o 0,4 miliardy korun. To je o 0,3 miliardy více než loni. Výběr pojistného byl přitom na stejné úrovni jako loni, naopak klesly výdaje.

Deficit se prohlubuje

Účet sociálního pojištění, který zahrnuje důchody a nemocenské, tak byl na konci ledna v deficitu 2,8 miliardy korun, což je o 1,2 miliardy více než loni ve stejnou dobou.

Za celý loňský rok dosáhl schodek důchodového účtu 39,5 miliardy korun. Byl to největší propad důchodového účtu minimálně od roku 2003. V České republice ke konci loňského roku žilo přes 2,87 milionu lidí pobírajících starobní, invalidní a pozůstalostní důchod. Jejich počet přitom meziročně vzrostl téměř o 54 tisíc.

Zmrazení důchodů

Ministerstvo financí nyní přišlo v rámci opatření na snížení deficitu státního rozpočtu s tím, aby se na nějaký čas zmrazily důchody. To znamená, že by nebyly valorizovány. Česká správa sociálního zabezpečení totiž dostává prostředky na výplatu dávek sociálního pojištění ze státního rozpočtu, a to nezávisle na tom, jak velký objem peněz v předchozím období na pojistném na sociální zabezpečení vybrala. Ministerstvo práce a sociálních věcí zase navrhuje, aby se výše valorizace přizpůsobila výběru pojistného.

S návrhy ovšem nesouhlasí odbory. Podle analýzy Českomoravské konfederace odborových svazů v roce 2014 spotřebitelské ceny vlivem zamýšleného sjednocení DPH na 20 procentech a kvůli zvýšení spotřebních daní, které také navrhuje ministerstvo financí, vzrostou minimálně o deset procent. Důchody, které nemají být v letech 2013 a 2014 valorizovány, budou reálně nižší minimálně o 12 procent.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…