Národe, šetři. Ale na počítače poslanců peníze jsou. Kupovat se bude

09.05.2012 19:55

Poslanecká sněmovna rozhodla, že zakoupí pro poslance 210 notebooků s tím, že je počítačový park zejména v poslaneckých kancelářích zastaralý. V době škrtů je nákup za 3,5 milionů korun značnou položkou. Někteří poslanci to vítají z důvodů zastaralé techniky, jiní to považují za nadbytečné. Stranická příslušnost v tom zjevně nehraje roli.

Národe, šetři. Ale na počítače poslanců peníze jsou. Kupovat se bude
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Bobošíková

„Mně můj notebook stačí, a věřím, že s ním vydržím do konce svého období,“ řekl pro Parlamentninlisty.cz poslanec za TOP09 František Laudát. Podle něj je tato investice nadbytečná.

Stejný názor zastává i jeho klubový kolega Rudolf Chlad. „Žádné výhrady ke svému počítači nemám. Do konce svého působení ve sněmovně určitě vydržím, když se ovšem nestane něco nepředvídaného,“ konstatoval Chlad.

Na počítače jsou kladeny už vyšší nároky, výměna je na místě

Další poslanec za TOP09 Jan Husák má ale jiný názor. „Na počítače jsou teď kladeny vyšší nároky, protože sněmovna už nedává poslancům návrhy zákonů a jiné dokumenty v tištěné podobě,“ připomíná poslanec. „Také z tohoto důvodu se domnívám, že by výměna za silnější počítače byla docela na místě,“ konstatoval Husák.

„Já mám asi na počítač smůlu,“ stěžuje si poslankyně za ČSSD Milada Emmerová. Její počítač už je podruhé v opravě a vypadá to, že bude muset dostat jiný. „Kdyby se nakoupily počítače, které by byly jako náhrada za ty špatné, přijala bych to, ale nakupovat v takovém rozsahu mi připadá v době škrtů opravdu zbytečné," říká poslankyně.

Jsou to vyhozené peníze, tvrdí Huml

Zato její spolustraník Stanislav Huml se k hromadnému nákupu vyslovil jednoznačně. „Jsou to vyhozené peníze,“ konstatoval. Podle něj je takto hromadný nákup naprosto zbytečný. „Zejména ve chvíli, kdy se škrtá na všech stranách, mi to připadá jako výsměch,“ dodal.

Také Pavel Kováčik, předseda klubu KSČM, je proti hromadnému nákupu počítačů. „Ten co mám, mi naprosto vyhovuje a nevidím důvod, proč bych ho měnil. Navíc, nejsem zrovna počítačový přeborník, takže pro běžnou práci je podle mne stávající počítač naprosto vyhovující,“ dodává Kováčik.

„Zde ve sněmovně mám notebook svůj, „sněmovní“ mám v kanceláři," říká poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Ani on plošnou výměnu nepovažuje za nutnou.

Důležitá jsou prý kritéria kvality, o ceně rozhodne výběrové řízení

„Zvedli jsme pro ten nákup ruku, protože některé stroje jsou už skutečně zastaralé,“ řekla pro Parlamentnilisty.cz poslankyně za KSČM a členka Stálé komise pro práci Kanceláře poslanecké sněmovny Ivana Levá. Zároveň uvedla, že na komisi byla řeč o požadavcích, které počítače musí splňovat. „Pak se teprve můžeme bavit o ceně, protože proběhne standardní výběrové řízení,“ konstatovala poslankyně.

Kvůli této zakázce, o níž se v kuloárech hovoří, že by měla být v rozsahu necelých 4 milionů korun, podle ředitele tiskového odboru Romana Žambocha nebude třeba rozpočet ani navyšovat ani sahat do jeho rezerv. „V rozpočtu Poslanecké sněmovny bylo s tímto výdajem počítáno,“ řekl Žamboch Parlamentnimlistum.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…