Nečas je prý obklopen extremisty. Mohou hořet i auta. To nechci, varuje odpůrce

11.04.2012 20:16

Členové protivládního hnutí ProAlt, které je hlavním iniciátorem plánovaného týdnu protestů proti vládě Petra Nečase (ODS), připouští, že pokud kabinet ustojí nátlak demonstrací a bude pokračovat ve škrtformách, hrozí Česku podobná budoucnost jako Francii. Tedy zapalování aut v ulicích a další násilné akce.

Nečas je prý obklopen extremisty. Mohou hořet i auta. To nechci, varuje odpůrce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující na Vyšehradě

Nespokojenost s vládním establishmentem a vedením státu vrcholí. Tisíce členů nejrůznějších sdružení a uskupení, ale i jednotlivci, kterým vadí způsob, jakým kabinet Petra Nečase (ODS) vede zemi, se tak připravují na největší protestní akci, kterou Česko od dob sametové revoluce zažilo.



Bude jí celonárodní protivládní protest, který se uskuteční 21. dubna na Václavském náměstí v Praze. Shromáždění, na němž se očekává účast až stovky tisíc lidí, bude předcházet několikadenní série protestních akcí napříč celou Českou republikou nazvaná Týden protestů.

ParlamentníListy.cz se tak v předvečer série těchto akcí zajímaly zejména o to, jak se na celý řetězec protestů chystá iniciativa, která stála u zrodu řady protikabinetních akcí, tedy ProAlt.

Redakce se tak sešla rovnou se dvěma jejími zástupci, Jiřím Štegem a Ondřejem Lánským.

Co je cílem týdne protestů, co budete považovat za úspěch?

J. Š.: Nejcennější bude už sama účast občanů na těch akcích. Lidé by si měli uvědomit, že stát je zde pro ně, že oni sami jsou stát A vyjádřit své postoje i například na této demonstraci.

O.L.: Chceme, aby lidé také pochopili, že náš nesouhlas s politikou této vlády je informovaný a že jsme schopni diskutovat o alternativách neoliberální politiky.

Co bude následovat po ukončení Týdne protestů vrcholícího masivní demonstrací na Václavském náměstí? Jakou na demonstraci očekáváte účast?

J. Š.: Za úspěch bych považoval  sto tisíc účastníků. Úspěchem však už bude celkový posun ve vnímání vládního konání a zdůraznění skutečnosti, že vláda provádí škodlivou politiku.

O. L.: Žádný přesný scénář vývoje nemáme. Týden protestů teprve ukáže, jaká je situace. Lidé musí dát najevo svůj nesouhlas veřejně a teprve potom můžeme uvažovat o dalším postupu.

Jak byste ohodnotili roli a funkci současné vlády?

J. Š.: Tato vláda prosazuje dávno mrtvé neoliberální koncepty a neustále přenáší více a více problémů na občany.  Vede to až k tomu, že lidé jsou buzerováni a uráženi, podívejme se např. jen na projekt DONEZ. Ten lidi nebere jako lidi, ale jako problematické položky.

Vedení jakých rezortů hodnotíte jako nejhorší? 

J. Š.: Jednoznačně nejnebezpečnějším a zároveň nejslabším resortem je ministerstvo financí, které určuje celý chod této koalice  Kroky inspirované tímto ministerstvem uvrhávají stále více lidí do problémů. Je to fiskální terorismus, nikoliv kvalifikované vládnutí.

Jak na Vaše protestní plány reaguje politická reprezentace, komunikujete se členy vlády, Parlamentu ČR atd.?

J.Š.: Ze strany vládních činitelů občas, dostanou-li se ke mně jejich vyjádření,  cítím, že i oni tuší, že takhle nelze pokračovat, i když dnešní rozhodnutí vlády mě možná usvědčuje z hluboké mýlky. Přesto usilujeme o komunikaci s poslanci a členy vlády. V nejbližší době pravděpodobně proběhne kulatý stůl s ministrem Drábkem. ProAlt předloží své pohledy, ministr své a uvidíme, zdali budeme vyslechnuti nebo vyslyšeni…

Jak se díváte na názory třeba sociálnědemokratického poslance Křečka, který se nedávno na svém blogu vyjádřil v tom smyslu, že dokud v Česku nebudou v ulicích hořet auta, nic se nezmění?

J. Š.: Žil jsem pár let ve Francii, tam nejsou podobné druhy protestů výjimkou, ale jsou výrazem extrémního sociálního napětí. Byl bych velmi nerad, kdyby se něco podobného opakovalo  v České republice. Třeba Šluknovsko je v tomto smyslu velmi napjaté, pravděpodobně i vláda si uvědomuje, že něco takového hrozí. Až ale skutečně budou v ulicích hořet auta, bude zle. Iniciativa ProAlt, odbory a další iniciativy, které vyjadřují odpor vůči vládě, se snaží něčemu podobnému zabránit. Pokud ale bude vláda hluchá k jejich signálům, pak se možná skutečně dočkáme hořících aut v ulicích. Bohužel.

O.L.: V Česku lidé svou naštvanost projevují jinak, hořet auta tu nebudou, ostatně to ani není žádoucí.

Jak hodnotíte akce iniciativ Holešovská výzva a Skutečná demokracie? Protivládní iniciativy, resp. jejich vůdci, Slávek Popelka a Zdeněk Ponert, se už zkraje svého protivládního působení dostali do sporu...

J. Š.: Tyto iniciativy nelze zatracovat. Představují jistý prvek občanského uvedomění, ale jiného typu než např. ProAlt. V současné době si neumím představit, že bychom mohli  nějak spolupracovat.

O Češích se často říká, že neumí vyjádřit svůj nesouhlas jinak než bezduchým tlacháním v hospodě, že jsou příliš pasivní. Máte pocit, že se to v poslední době mění?

O.L.: Dvacet let po revoluci Češi cítí určitou bezmoc, kroky vlád 90. let byly podobné, ale ta, co je u kormidla teď, je bezesporu nejhorší. Lidé nejsou zvyklí vyrážet do ulic, nesouhlas byli skutečně až dosud zvyklí vyjadřovat spíše pasivně. Nicméně ve společnosti je možné cítit ovzduší změny.

V čem je současná vláda odlišná od těch předchozích? 

O.L: Tato vláda je řízena ideovými nesmysly, místo aby řádně spravovala zemi. Nekomunikuje ani s opozicí, ani s odbory ani s občanskými iniciativami ani s občany.  Namísto toho označuje iniciativy typu ProAlt, za extremistické (ProAlt byl za extremistické uskupení označen v nedávné zprávě z pera ministerstva vnitra, pozn. red.). Přitom sama vláda je extremistická, její kroky jsou extremistické a její pohrdání demokracií je rovněž projevem extrémismu. Ve vládních kruzích najdeme řadu extrémistů,  např. premiérova poradce, pana Jocha.Vláda nechce pochopit, že ProAlt ani další iniciativy nejsou jenom ti, co běhají po ulicích a pořádají happeningy, ale že artikulují reálné postoje a nálady ve společnosti. Tvrdošíjně prosazuje ideologicky motivované škrty a nepřijímá prakticky žádná smysluplná opatření.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…