Nevolnictví. Stát vás okrade, vše uvidí. Digitální peníze děsí. Výzva Čechům

24.01.2024 8:01

„Začátek novodobého peněžního nevolnictví,“ varuje ekonom Lukáš Kovanda před zavedením digitálních peněz, CBDC (central bank digital currencies). S jejím přijetím hrozí například vznik systému sociálních kreditů. Příznivcem CBDC není ani ekonom Dominik Stroukal. Evropská centrální banka se aktuálně výzkumem digitálního eura zabývá. Tuto skutečnost Stroukal považuje za důležitý bod, který stojí za zvážení v české debatě o přijetí eura. A vyzývá Čechy: „Používejte hotovost a k zavádění digitální měny nebude důvod.“

Nevolnictví. Stát vás okrade, vše uvidí. Digitální peníze děsí. Výzva Čechům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České národní banky

S přijetím CBDC – digitálních peněz centrálních bank, podle ekonoma Lukáše Kovandy přichází zánik hotovosti spolu se svobodami s ní spjatými, vznik systému sociálních kreditů a začátek novodobého peněžního nevolnictví.

Digitální peníze centrálních bank (central bank digital currencies, CBDC) lze definovat jako peníze, které jsou přímou pohledávkou jejich držitele vůči centrální bance. Tyto digitální peníze mají hodnotu určenou v měně daného státu – například v českých korunách, případě České republiky.

CBDC by tedy představovaly novou formu peněz v digitálním formátu, vytvořenou centrální bankou. Podobně jako běžné hotovostní peníze by CBDC mohla sloužit k placení, ale i pro spoření.

V současnosti možnost užívání digitálních peněz mají především obchodní banky. S emisí retailové CBDC by tuto možnost získaly i občané a firmy.

„S digitálními penězi CBDC bude stát postupně moci svévolně danit lidem úspory, a to nastavením mohutného záporného úročení,“ varoval Kovanda skrze sociální síť X. „Třeba až –50 % ročně.“

Vláda by byla schopná u peněz zavést expirační lhůtu. „Bude také moci u peněz zavádět expirační lhůtu. Bude moci lidem diktovat a zakazovat nákup konkrétního zboží či služby,“ napsal ekonom a příkladně nastínil, že například kdo překročí limit pro uhlíkovou stopu, nebude si moci koupit letenku.

„Jako váš prezident nikdy nedovolím vytvoření digitální měny centrální banky,“ řekl Trump v New Hampshiru s odkazem na kandidáta Viveka Ramaswamyho, který je příznivcem kryptoměn a kritika CBDC. Po špatném výsledku v Iowě svou kampaň pozastavil.

„Digitální měna centrální banky je podle mého názoru hrozbou pro svobodu v této zemi,“ řekl Ramaswamy v úterním rozhovoru pro Bloomberg. „Vytváří mechanismus, díky němuž může vláda vymazat váš bankovní účet nebo vaše dolary, pokud uděláte nebo řeknete něco, co vláda neschvaluje.“

Kovanda s Ramaswamyho a Trumpovým postojem souhlasí. K zastavení tlaku na zavedení CBDC však jeho odmítavý postoj stačit nebude. „Je dobře, že Donald Trump, stane-li se prezidentem USA, chce CBDC blokovat. Tlak na zavedení digitálního dolaru tím ale neopadne,“ předpověděl Kovanda.

Česká národní banka se otázkou digitálních peněz zabývá už od roku 2016. V únoru roku 2021 byla vytvořena pracovní skupina, která se problematikou CBDC zabývá. Jejím hlavním cílem je monitoring a analýza aktuálního vývoje v oblasti CBDC s důrazem na možné dopady na ČNB a Českou republiku.

Podle dat od Evropské unie se vývojem digitálních měn zabývá okolo 87 zemí, které představují více než 90 % světového HDP. Devět z těchto zemí již plně zavedly digitální měnu vlastněnou státem. Například Brazílie již spustila pilotní test.

Snahy o zavedení CBDC se rozrostly po krizi vyvolané onemocněním COVID-19. Pandemie vyvolala snahu o změnu platebních zvyklostí směrem k bezkontaktním platbám kvůli strachu, že hotovostní peníze jsou prostředkem přenosu infekce. To urychlilo pokles v užívání hotovosti.

Dalším důvodem pro výzkum CBDC je však i skutečnost, že kryptoměny vyvinuté soukromými organizacemi nebo jinými neformálními komunitami – např. Bitcoin – zaznamenaly v posledních letech významný nárůst hodnoty.

Evropská centrální banka též jedná o možnosti zavedení digitálního eura. Od listopadu 2023 se podle ECB možné zavedení digitálního eura nachází v přípravné fázi.

„Cílem přípravné fáze je položit základy pro případné vydání digitálního eura. To zahrnuje dokončení souboru pravidel pro digitální euro a výběr poskytovatelů, kteří by mohli potenciálně vyvinout platformu a infrastrukturu pro digitální euro. A bude zahrnovat testování a experimentování s cílem vyvinout digitální euro, které bude splňovat požadavky Eurosystému i potřeby uživatelů,“ uvádí ECB.

Rozhodnutí o konečné emisi digitálního eura bude moci ECB zvážit až v pozdější fázi. Tedy po přijetí legislativního rámce pro digitální euro na evropské úrovni.

Výzkum CBDC jako důležitý bod při zvážení přijetí eura

Fanouškem digitální měny není ani český ekonom a expert na kryptoměny Dominik Stroukal. Krok ECB v přípravě CBDC by podle něj stál za zvážení v české debatě o přijetí eura. „E-koruna či digitální euro jsou dle mého názoru krokem špatným směrem a šel bych i tak daleko, že bych pokrok Evropské centrální banky v tvorbě CBDC považoval za důležitý bod v seznamu pro a proti přijetí eura v Česku,“ napsal v komentáři pro E15.

Dále uvedl, že důvodem pro zkoumání digitální měny v některých zemích je pokles podílu hotovosti tak nízko, že se v těchto zemích jednoduše nevyplatí distribuovat. Pokud nicméně vláda po svých občanech požaduje užívání peněz, třeba k placení daní, měla by nějaké zajistit. „A pokud tu fyzickou nikdo nechce, tak nabídne digitální hotovost. Není anonymní, ale to centrální banky vědí, a dokonce hledají způsob, jak anonymitu u CBDC zajistit, jen to technicky není snadné,“ napsal ekonom Stroukal.

Toto však podle Stroukala není případem České republiky, kde podíl hotovosti neklesá a je pořád vysoký.

CBDC by zde mohla sloužit i jako nástroj měnové politiky. „Pokud by totiž byla vysoká inflace a my jsme měli vedle bank otevřené účty u centrální banky, mohly by nám dát vysoký úrok na spoření a odradit nás od utrácení. CBDC není nic jiného než účet otevřený u centrální banky,“ vysvětlil Stroukal.

Pro zachování anynomity lidem doporučil i nadále používat hotovost. „Pokud chceme anonymitu, používejme hotovost a centrální banka nemá důvod ji nahrazovat digitálními penězi.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Digitální měna a zrušení hotovosti, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 24.01.2024 8:52:39
je jistě snem současných diktátorů (říkají si elity), i vlastníků bank. Tím, že by lidem vzali fyzické peníze, absolutně by je dostali pod svojí totální kontrolu. Kdo by se jakýmkoli způsobem snažil vzepřít stále více svazujícím pravidlům, zákazům a nařízením, byl by ihned potrestán zákazem nákupu určitého zboží, nemožností cestování, případně zablokováním celého digitálního účtu. Prostě digitální vězení pro celou planetu. Pokud toto lidé dopustí, stanou se skutečnými bezprávnými otroky.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…