Občanští demokraté chtějí živnostníkům navýšit jejich paušály. Nevylučují ani jednání s Babišem

01.02.2018 16:33

Občanští demokraté navrhují změnu, která by výdajové paušály živnostníků vrátila opět na hranici dvou milionů korun ročně. Podporu pro tuto změnu mohou hledat i u Babiše. Jednání s hnutím ANO nevyloučila místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija ani Petr Bajer, předseda Strany soukromníků, s jejíž podporou šla ODS do sněmovních voleb. Přitom to byl právě minulý vládní kabinet ČSSD a Babišova hnutí ANO, který snížil maximální roční limit pro danění výdajovým paušálem na polovinu.

Občanští demokraté chtějí živnostníkům navýšit jejich paušály. Nevylučují ani jednání s Babišem
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

„Předložili jsme pět, šest návrhů, které komunisté a další ve Sněmovně smetli ze stolu,“ postěžovala si v úvodu tiskové konference místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. Šlo podle ní například o zrušení daně z nabytí nemovitostí, která je dle jejího nesmyslná a situaci komplikuje zejména mladým lidem, kteří si chtějí pořídit vlastní bydlení.

ODS nyní hodlá prosadit změnu v oblasti výdajových paušálů pro živnostníky, které chtějí vrátit na jejich původní limit ve výši 2 milionů korun. Za poslední vlády byly totiž roční limity pro výdajový paušál živnostníků sníženy na polovinu. To znamená, že formu danění tzv. paušálem, která je pro drobné podnikatele výrazně jednodušší, lze uplatnit pouze u ročních příjmů nepřesahujících milion korun ročně.  Návrh na změnu, a sice opětovné navýšení limitu na dva miliony, předložila ODS ve čtvrtek 1. února.

Podporu ve Sněmovně ale ODS zatím nemá, jak Udženija přiznala. Napříč zákonodárci ji podle ní hledá poslanec ODS Zbyněk Stanjura. „Ohledně hnutí ANO to s podporou nevypadá,“ sdělila Udženija. Možnost spolupráce s Babišovým hnutím ale explicitně nevyvrátila. „My jsme alternativou k hnutí ANO,“ doplnila místopředsedkyně.  

„ANO se musí rozhodnout, kterým směrem chce jít,“ sdělila Udženija během tiskové konference. Uvedla přitom, že Babišova strana nemůže jednu chvíli jednat s SPD Tomia Okamury a s komunisty, a v druhou chvíli chtít jednat s ODS. Na to konto uvedla, že programově jsou SPD, KSČM a ODS naprosto odlišné politické subjekty.

Přítomen tiskové konferenci byl i předseda Strany soukromníků Petr Bajer. Právě s podporou Soukromníků totiž ODS kandidovala do posledních sněmovních voleb. Bajer během tiskové konference zdůraznil význam, jejž výdajové paušály mají především pro drobné živnostníky, jakými jsou například řemeslníci. Drobní podnikatelé podle Bajera nemají dostatečné kapacity k tomu, aby si vedli regulérní účetnictví, a právě oni sahají podle něj k využití paušálů nejčastěji.

Průsečíky mezi ODS a Soukromníky v daňové oblasti se podle Bajera nacházejí v oblasti odmítnutí navyšování daní ve všech oblastech, které dvojice subjektů definovala ve svém volebním programu.

Bajerovi by se například líbila i rovná daň. „Je to daň, která rovným způsobem postihuje všechny a neznevýhodňuje ty, kteří nejsou pracovití a nejsou aktivní ve společnosti,“ sdělil Bajer ParlamentnímListům.cz po skončení tiskové konference.

Prosadit návrhy zákonů je pro ODS podle Bajera za současného složení Sněmovny složité. „Pokoušet se ale musíme stále,“ doplnil Bajer. „Předpokládám, že pro některé věci najdeme partnery a dokážeme je prosadit,“ oznámil optimisticky. V některých bodech by podle Bajera mohlo být na půdě Sněmovny partnerem i Babišovo hnutí ANO. „V některých bodech pak další zástupci demokratické většiny,“ doplnil Bajer.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…