Ošklivé zvěsti o rostoucí bídě v USA: Zní to až neuvěřitelně...

16.07.2014 7:57

JINÝMA OČIMA (Uvnitř video) Až 70 milionů Američanů je podle některých informací závislých na potravinových poukázkách. Některá média také přinesla informace o chaosu a panice, která vypukla v sedmnácti státech USA poté, co informační systém platebních karet sociálního zabezpečení (jistá obdoba Drábkových sKaret v Česku) postihl masivní výpadek.

Ošklivé zvěsti o rostoucí bídě v USA: Zní to až neuvěřitelně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Masivní výpadek byl podle mnohých Američanů prý vyvolán úmyslně jako omezený zkušební test americké vlády. Ta tak chce údajně zjistit, jak bude vybraný vzorek obyvatelstva reagovat na blížící se krach veřejných financí v USA a co se potom dá očekávat v celonárodním měřítku. Šílené? Možná, ovšem na druhou stranu ti, co se zabývají konspiračními teoriemi na různých úrovních, by to tak asi neviděli. K tomu je třeba dodat, že i mnoho odvážných odborníků sem tam vystoupí s náčrtem scénáře věcí příštích – včetně těch finančních – který též není nijak pozitivní, spíše naopak. Naplňují se tedy tyto teorie, nebo jen někdo manipuluje a hraje na strunu strachu lidí? To nechávají ParlamentníListy.cz na čtenáři samotném.

Nutno dodat, že zmiňovaný výpadek postihl jenom část USA. V oblastech, kde místní „sociální" karty nadále fungovaly, došlo ale pro změnu k masivnímu nájezdu Američanů na supermarkety ze strachu, že se blíží právě ten konspirátory často zmiňovaný a avizovaný krach systému. A že s blížícím se dluhovým stropem americké vlády na podzim hrozí, že lidé zůstanou bez potravin kvůli dalšímu uzavření amerických federálních úřadů. Aby toho nebylo málo, porucha v informačním systému navíc způsobila, že některé sociální karty se chovaly jako karty bez limitu nákupu, což se rozneslo jako blesková zpráva.

ZDE najdete názory českých ekonomů Pavla Kohouta a Markéty Šichtařové na množící se zvěsti o významných problémech ekonomiky USA. Reagovali na tyto zvěsti .

Panika, nákupy, vybrakované obchody

„Během dvou hodin tak např. byl zcela vykoupen Supercenter Wal-Mart ve městě Springhill v Kalifornii, prázdné regály na videu jenom dokreslují paniku, která se rozpoutala poté, co se tato zpráva o hrozícím kolapsu sociálního zabezpečení v USA roznesla mezi příjemci sociálních dávek. Když systém částečně naskočil a karty znovu uvalily denní limity na nákup, lidé hromadně zanechávali naložené vozíky za sebou a odcházeli pryč. V jiných obchodech byla situace horší, karty nefungovaly vůbec a lidé zůstali o hladu, poněvadž si nemohli nakoupit,“ napsal jeden z amerických serverů s alternativním zpravodajstvím.

Takto to vypadalo během nákupní horečky...(Zdroj: YOUTUBE, další video z obchodních domů najdete ZDE)

Dále pak přináší tento zpravodajský web i přiblížení situace, která aktuálně v USA panuje.

Došlo tam totiž k prolomení psychologické hranice 50 procent těch, co  současné době pobírají v nejrůznějších podobách nějaký sociální příspěvek vzhledem k nízkým příjmům pod hranici životního minima. Nejde jenom o kreditní body na sociálních kartách - tzv. poukazech „welfare“, ale i o příspěvky na zdravotní péči, příspěvky na obědy pro děti ve školách, příspěvky pro nákup oblečení, příspěvky na sociální bydlení, příspěvky v nezaměstnanosti a příspěvky pro válečné veterány.

Nezaměstnanost je přitom v USA strašákem číslo jedna. „Nikdy dříve jsem to nezaznamenala, ale v posledních letech se to stalo téměř novým fenoménem v USA. Lidé si vyrobí cedulky, že hledají práci a postaví se s nimi uprostřed rušných křižovatek, aby své šance na to, že práci najdou, zvýšili na maximum,“ popsala ParlamentnímListům.cz Jane Sobischková, Češka, která v osmdesátých letech emigrovala do Spojených států. Jak dodala, i když ona sama žije na Floridě, kde je situace poměrně příznivá, při svých cestách napříč Spojenými státy často vidí tvrdou a smutnou realitu současnosti. „Hodně domů je na prodej, jsou čtvrtě či ulice, kde stojí cedule informující o prodeji téměř před každým domem. Sama jsem měla v minulosti zájem nějaký koupit, ale při bližším zjišťování se vždy ukázalo, že jde o dům, na kterém visí nemalé dluhy. Najít dům ke koupi, který by nebyl obtížen nějakými háčky a zádrhely, bylo téměř nemožné,“ uvedla ještě česká emigrantka.

Každý čtvrtý Američan je v bídě

Počet Američanů, kteří jsou na potravinových poukázkách, měl dosáhnout už počtu 70 milionů. V Česku je přitom tento stav neoficiálně definován jako „nepeněžní příjem“ sociálně potřebné osoby, která ale nesplňuje podmínky pro výplatu sociálních dávek v peněžní formě. Nutno dodat, že i u nás se počty lidí pohybující se v této hladině zvyšují a mnozí další se této hranici rychle přibližují. V jednom z článků, které ParlamentníListy.cz v minulosti přinesly, pak přiznává i Evropská unie, že chudoba a bída je problémem též na starém kontinentu. A týká se též milionů Evropanů.

Vraťme se však do Spojených států, kterými jsme začali. Připomeňme si, že v USA žije přibližně 300 miliónů obyvatel. Na hranici bídy je tedy nyní necelá čtvrtina Američanů (70 miliónů). Abychom si stav lépe představili, je to stejné, jako by v České republice přežívalo jen na potravinových lístkách 2,5 milionu občanů. Znamenalo by to jednoho ze čtyř Čechů, stejně jako je tedy podle uvedených čísel na tom bídně každý čtvrtý Američan. Možná není náhodou ani to, že se v posledních dnech opět nechali slyšet haktivisté ze skupiny Anonymous. Varují před stejnými jevy i vývojem, který dle nich tyto jevy předcházejí.

Proto asi není divu, že se objevují již řadu měsíců informace o tom, že americká armáda prý nacvičuje scénář sociální krize, kdy by v USA podle tohoto scénáře měl zkrachovat sociální systém výplaty dávek. Američané by pak zřejmě vyšli do ulic, došlo by pravděpodobně k rabování, k nepokojům a de facto k lidovému povstání.

Podle konspiračních teorií, o kterých čas od času informují i Parlamentnílisty.cz, armáda během svých cvičení zkouší i to, jak takové případné povstání potlačit a Američany umístit do detenčních center. Ty jsou prý podobné koncentračním táborům (v jednom díle se jim věnovala i série dokumentárních filmů s názvem Konspirační teorie, vysílaná před nedávnem i na Prima COOL, pozn. red.) a budují se od konce 90. let po celém území USA. Většinou jde o formu rekonstrukce opuštěných objektů starých škol, nemocnic, věznic a továren někde mimo města.

Je skutečně pád dolaru nezadržitelný?

Nervozita souvisí s odvážnými tvrzeními o tom, že pád dolaru je podle mnohých ekonomů nezadržitelný. Objevují se dokonce i spekulace o tom, že končí jeho světová dominance a té se začíná ujímat Východ – Čína.

Ekonomové zdůrazňují fakt, že tím, jak importní americká ekonomika bude mít větší a větší problém nakupovat v zahraničí zboží za své natisknuté dolary, tím to s sebou přinese i větší sociální dopady pro nejchudší vrstvy obyvatel.

„O nějakých příjmech nemá smysl hovořit, protože americká ekonomika jede už jenom na ‚print-dollar‘, což je natisknutý papír, za který Amerika do své země importuje produkci ze zámoří a ze zahraničí. Podobně jako ‚petrodolar‘, tak i ‚print-dollar‘ byl však dosud garantem sociálního smíru v USA. Aby tedy americká vláda zabránila inflaci, musí z principu prosazovat fenomén tzv. ‚globálního chudnutí‘,“ uvádí zpravodajský web, který uvádí místo svého sídla v Holandsku.

Parazitický kapitalismus – co to je?

Jak dodává, aktuální problém spočívá v tom, že USA už dávno nefungují na principu tržního hospodářství, ale na principu úplně jiném, který někteří ekonomové nazývají „parazitický kapitalismus“.

To znamená, že hospodářský růst v takové společnosti není zajišťován výkonem domácího hospodářství a průmyslu, ale paradoxně hospodářským výkonem úplně cizí země nebo skupiny cizích zemí. Tato silná slova pak opírá autor článku podepsaný pouhou zkratkou o vysvětlující příklad.

„Představte si, čistě hypoteticky, že na vaší zahradě jste kopli do země a z té země začala tryskat voda ‚věčného mládí‘. Prostě produkt, který každý chce. Rozhodnete se, že ho budete prodávat. Normální, běžný, naivní a neznalý člověk by tuto vodu začal prodávat za peníze, které vydává nějaká cizí banka, třeba za českou korunu. Ale proč živit cizí banku a nakupovat od ní její tisknuté peníze? Chytrý člověk začne vodu prodávat za vlastní natisknuté peníze. A každý, kdo bude chtít vodu koupit, bude muset od vás nejprve nakoupit vaše natisknuté bankovky, v kurzu, jaký si vy sami určíte. Za malý čas tak budete disponovat obrovskými kvanty cizích měn a za ně budete v zemích, kde tyto měny platí, nakupovat jejich produkci, od toaletních papírů, přes chleba a mléko až po drahá auta, stíhačky a rakety. A protože peněz budete mít hodně, budete podporovat sociálně slabší, na vaší zahradě budou mít lidé všechno zdarma, od školství, zdravotní péče až po důchody. Zajistíte tak své zahradě a jejím obyvatelům blahobyt,“ vysvětlil názorně autor na zpravodajském webu. A pokračoval dál.

Pokřivený svět a dábelské plány?

„V pokřiveném reálném světě přišli ale Američané s ďábelským plánem. Kolem vaší zahrady je mnoho nepřátel, kteří vám závidí a usilují vám o život. I když máte hodně peněz, nemáte armádu schopnou vás ochránit. Koupit si armádu žoldáků by nebylo bezpečné, protože by mohli chtít více a více peněz za vaši ochranu, až by vám jednou zakroutili sami krkem. Takže za vámi Američané přijdou a nabídnou vám ochranu, svoji armádu a výzbroj na obranu. A co je skvělé, nic jim za to nebudete muset platit, bude to grátis. Jenom jednu věc budou chtít, abyste svoji vodu prodával za jejich americký dolar. Nic víc. Prostě, abyste přestal tisknout svoje peníze a místo toho po svých odběratelích vaší vody chtěl dolar. A vy na to kývnete, protože pro vás to nic neznamená, majetek a blahobyt si udržíte stejně dobře, bez ohledu na to, jestli prodáváte vodu za svoje papírky, nebo za ty americké. Jenže pro Američany to bude znamenat mnoho,“ dodal zdánlivě samozřejmou věc autor článku. A ve svém vysvětlování pokračuje dál – jednoduše, logicky se dostává až k situaci, co se může stát, pokud se někdo vzepře a přestane chtít „svou vodu" prodávat za dolar..

Rozhodnutí přestat prodávat za dolar by totiž pravděpodobně uvrhla celou zemi do bídy a chaosu, možná i hladomoru a povstání. Aby tedy parazitická ekonomika přežila, musí mít běžní Američané malé mzdy, nízké příjmy, ti kteří měli vysoké mzdy, ti musí zchudnout, a to z toho důvodu, aby byl udržen ekonomický růst. A právě tím se spouští proces globálního chudnutí, bez něj by se totiž prý zastavil ekonomický růst současného euroatlantického světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…