Pád dolaru, katastrofa USA, nástup východních velmocí: Spekulace o zvratu poměrů ve světě

06.06.2014 9:27

JINÝMA OČIMA V tom, že se Evropa, ale i Spojené státy, nacházejí v době zlomu, se nedávno na mezinárodní konferenci, která se uskutečnila v Praze, shodlo hned několik ekonomů a odborníků z řad finančních analytiků. Upozorňovali však svorně též na další fakt: že možná nadvláda starého kontinentu a USA nad zbytkem světa postupně bude uvadat a přemístí se na východ – hlavně do Asie.

Pád dolaru, katastrofa USA, nástup východních velmocí: Spekulace o zvratu poměrů ve světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

ParlamentníListy.cz se proto zaměřily na několik momentů a faktů posledních měsíců, které tuto domněnku mohou potvrzovat, navzdory tomu, zda se to nám, žíjícím v těchto částech světa, líbí, či ne.

„Evropa i svět stojí na prahu nového fundamentálního nastavení dimenzí, ve kterých žijeme, či jsme byli zvyklí žít. Svět v podobě, jak ho známe, se zrodil ke konci 2. světové války, dokázal přežít i ‚studenou válku‘. Po jejím ukončení nastoupila globalizace, do které se zapojilo po roce 1989 i dosud stojící stranou Rusko svojí šestinou světa, kterou zaujímá. I to byl další počin ke změnám světové ekonomické struktury. Ovšem krize v letech 2007 až 2008, která postihla veškerý svět západní civilizace, vyvolává otázky, zda vůbec bude možné se do toho stavu, který byl nastolen před touto krizí, vrátit,“ uvedl politolog Michael Romancov, který přednáší na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií na Univerzitě Karlově.

Západní svět je ohrožen. Přichází čas „Východu"?

Konstatoval též, že západní svět, tak jak se vyvíjel v posledních 500 letech a ovlivňoval chod na celé planetě, je ohrožen. „Na začátku 90. let se objevila varování a hlasy, že se síla, která spočívala v euroatlantickém spojení a kultuře, přemístí do jiných částí světa. Adeptem na to, kam, je Čína – protože ta je schopna fungovat jinak než dosavadní svět. Pro ty země, které mají otevřenou ekonomiku, jako Česká republika, je nutné si uvědomit, jak moc jsme v rámci toho globálního světa na okolí a všech trendech závislí. Vše, co se totiž děje kdekoli na planetě, nás může ovlivnit,“ upozornil též Romancov na zmiňované konferenci nazvané symbolicky Evropa ve zlomovém období.

To, do jaké míry nejde o plané výhrůžky či strašení, pak napovídá realita. Hovoří se totiž o tom, že americký dolar nečekají dobré časy a zřejmě se brzy může opět zatřást. Proč? Podle nedávno zveřejněných informací ruského ministerstva financí jsou čínské společnosti připraveny na transakce s Ruskem. Avšak ty proběhnou v rublech a jüanech, nikoli, jak tomu bylo dříve, tedy v dolarech.

Americký dolar prý nečekají dobré časy....

„Začátek operace v národních měnách může dát impuls k dalšímu rozvoji hospodářské spolupráce mezi Ruskem a Čínou,“ řekl koncem letošního května ruský ministr financí Anton Siluanov, což zaznamenaly i ruské zpravodajské agentury, včetně významné ITAR-TASS. Podle ruského ministra jsou čínské společnosti připraveny investovat do ruských infrastrukturních projektů na Dálném východě.

Když k tomu přidáme v ekonomických kruzích veřejně známou pravdu o tom, že Čína není nejšťastnější z toho, že rezervní světovou měnou je stále americký dolar, a to, že stejný názor má i Moskva, pak je tento krok vyústěním, které o další krok posouvá výše uvedené úvahy k realitě.

I proto se objevují již i v některých zahraničních médiích ekonomické komentáře, které naznačují, že hegemonie amerického dolaru se stává minulostí. Pochopitelně se v komentářích i argumentuje: například obrovskou zadlužeností USA. Ptají se pak, zda může být měna takto zadlužené země rezervní? I proto je zřejmé, že se schyluje (anebo možná již běží) k boji, jak tuto měnu v pozici rezervní měny udržet nadále. Jaké zbraně budou obrazně řečeno využity a jaké šance z toho budou plynout, ukáže čas.  

Válka o to, kdo bude vlastnit rezervní měnu, je v plném proudu?

Například americký byznysmen Russo Winter pro Russia Beyond the Headlines tvrdí, že válka o rezervní měnu je již v plném proudu. A vede ji Čína, která podle něj už zaútočila na dolar.

Vytvořilo se tím jakési „pásmo jüanu“, ve kterém je v současné době Rusko, Írán, Angola, Súdán, Venezuela a Čína. Všechny tyto země se dohodly, že budou platit mezi sebou jüanem, a to (zatím?) hlavně za ropu. Nejde přitom o malý obchod – ale přibližně o 5 milionů barelů, za které se už nebude americkým dolarem platit.

Pro potvrzení trendu pak nahrává i krize na Ukrajině a vše, co se kolem ní vyvíjí ve zbytku světa. Těžko říct, zda k rozhodováním vedla hrozba avízovaných sankcí vůči Ruské federaci, či zda za tím stálo strategické uvažování a přesměrování toků. V každém případě Rusko začalo tlačit na obchodní dohody, které minimalizují účast (a vliv) amerického dolaru už od nástupu ukrajinské krize.

Je potřeba v dolar věřit jako v druh náboženství. Pokud dojde k otřesení víry....

Poprvé se začaly objevovat i úvahy o takzvaném „petrodolaru“ a jisté formě náboženství s ním propojené. Náboženství, které je však postavené na tom, aby celý zbytek světa „petrodolaru“ věřil. Pokud by se tato víra otřásla, USA hrozí hyperinflace, sociální kolaps, možná i občanská válka. Podobně, jak se takové scénáře odehrály v jiných zemích světa (například Venezuela). Ovšem s tím zásadním rozdílem, že ony země nedisponují globální rezervní měnou, varuje zahraniční zpravodajský portál zerohedge.com.  

Pokud by tedy Rusko pokračovalo ve svých snahách dostat dolar do minulosti a nahradit ho bezdolarovým systémem, otevřel by se svět, který má již i svůj název: de-dolarizovaný. Tedy bez dolaru. A jak potvrzují i otevřené zdroje, tento tah na bránu z Východu pokračuje krok po kroku dál.

Rusové mají plán na posílení role rublu

Například Hlas Ruska koncem dubna s odkazem na ruské tiskové zdroje informoval, že ministerstvo financí této země je připraveno spustit plán na radikální zvýšení role ruského rublu v exportních operacích, čímž bude redukovat podíl v dolarech denominovaných transakcí. Ruské vládní zdroje věří, že tím je jejich bankovní sektor „připraven vypořádávat rostoucí počet v rublech denominovaných transakcí“.

Při rešerši zpráv z posledních týdnů pak nelze z této oblasti přehlédnout ani informaci tiskové agentury Prime, která oznamuje, že ruská vláda již 24. dubna letošního roku zorganizovala speciální schůzi věnovanou nalezení řešení, jak se zbavit amerických dolarů v ruských exportních operacích. Povolala špičkové experty z energetického sektoru, bank a vládních agentur a padlo navržení četných opatření. Ta byla odezvou na americké sankce.

Schůzce o „de-dolarizaci“ (jak nazývají tento jev zatím převážně zahraniční média) předsedal první místopředseda vlády Ruské federace Igor Šuvalov. Je tedy patrné, že Moskva myslí své záměry na zastavení použití dolaru nesmírně vážně.

Čím víc bude Západ proti Rusku útočit, tím ho nutí obracet se k Východu

Zdá se tedy, že situace se dostává do slepé uličky – tedy minimálně pro současný euroatlantický svět, jak ho dosud známe. Čím víc bude Západ k Rusku vyvolávat nesmiřitelné konflikty a čím víc ekonomických sankcí po něm bude házet, tím více bude Rusko v čele s Putinem nucené uhýbat od obchodovacího systému denominovaného v amerických dolarech. Zároveň pak ale bude stále více vstřícné k Číně a Indii.

Důkazem toho je zpráva z 20. května, z které vyplývá, že ruský Gazprom a čínský CNPC oznámily, že po desetiletí vyjednávání tyto dva národy podepíší smlouvu na třicet let v hodnotě zhruba 400 miliard amerických dolarů. Podle všeho je to jen první vlaštovka obchodního i politického partnerství mezi Čínou a Ruskem. I když zatím je stále ještě Evropa největším ruským energetickým trhem (vloni koupila více než 160 miliard kubických metrů ruského zemního plynu), dá se očekávat, že nyní Putin využije každé příležitosti, aby diverzifikoval ruské dodávky plynu tímto směrem a naopak zvýšil svou přítomnost na asijském trhu. A ten je obrovský. „Jen vloni Čína spotřebovala asi 170 miliard kubických metrů zemního plynu, přičemž se očekává další růst. Do roku 2020 ho podle odhadů bude spotřebovávat 420 miliard kubických metrů ročně,“ uvádí server zerohedge.com, z něhož se často objevují články i na českém webu alternativního zpravodajství AC24.

I astroložka před ekonomickými problémy USA varovala

Jako perličku lze připomenout i něco z kategorie mezi nebem a zemí. I když by to seriozní kruhy asi odmítly, pravdou je, že na složité budoucí roky v oblasti ekonomiky v USA upozornila totiž před časem ParlamentníListy.cz i astroložka Eva Prokešová. Ta se totiž zabývá i horoskopy států a všímá si jejich politických dopadů. Ostatně to, že vystudovala mezinárodní vztahy, jí k tomu dává předpoklady.

Prokešová totiž při dotazu, jakým směrem se bude vyvíjet situace na Ukrajině, poznamenala, že k pochopení budoucího směru je dobré nahlédnout i do horoskopů Ruska a USA. „To jsou velcí hráči, kteří stojí na pozadí dění. A jim se v jejich horoskopech dějí věci! Dokonce v časové shodě, jen s opačným znaménkem. Zdá se tak, že z pohledu osudu jsou karty jasně rozdané. Přejí nyní Rusku a stojí proti Americe. A to pravděpodobně na delší dobu, než si teď umíme představit a jsme ochotni si připustit,“ varovala astroložka. Podle ní v těchto měsících Rusko testuje situaci a zkouší svoji sílu. Pro věci příští.

„Rusko je v přípravné fázi na příští rok. To pravé dění začne až s únorem 2015 a vydrží ve velké intenzitě až do roku 2018. A nutno konstatovat, že takovou řadu úspěšných roků, jakými budou tyto, Rusko dlouho nezažilo,“ předpověděla Eva Prokešová.

A upřesnila, co se dá v nejbližších měsících čekat.

„V březnu dostalo Rusko příležitost k politickému zúročení svého mocenského postavení. Již na konci dubna a v květnu se chování Ruska vrátí k původní přímočarosti a samozřejmosti. A bude dál testovat svůj vliv na mezinárodní prostředí a na svět. Od června do září se bude Rusko držet zpátky a bude se věnovat vlastním problémům. Není si totiž samo jisté dalšími kroky a podporou ostatních států. A protože necítí a nebude cítit na své jednání pozitivní odezvu, bude vyčkávat,“ popsala dále ParlamentnímListům.cz žena, která astrologii ráda mísí s politikou.

Vyčerpané Spojené státy ekonomické potíže prý jen tak neopustí

Všimla si i toho, že Spojené státy jsou též v přípravné fázi na rok 2015. „Od března 2014 s obavami sledují, co se děje ve světě, a vydrží jim to až do listopadu následujícího roku. Nesouhlasí, ale nemohou s tím nic dělat. Je to další ze série problematických tranzitů, které běží horoskopem USA jeden za druhým od roku 2008. Šest let je dlouhá doba a Spojené státy začínají být vyčerpané. V roce 2015 se k tomu přidají ještě zásadní problémy s financemi, které převáží,“ upozorňuje Prokešová. A jak potvrzují řádky výše, svorně i s renomovanými ekonomy, politology a analytiky.

„Od dubna je jasné, že jakákoliv shoda – vyjednávací, názorová – je vyloučena. A přijdou pocity ohrožení. Vedle toho i zákulisní politická vyjednávání a rozhodnutí a příprava alternativních variant. Od května je jasné, že v tom celém sehrají roli i peníze. Finanční situace USA je totiž ohrožena, začíná se houpat, i když zatím snesitelně,“ popsala Prokešová.

Zamyslela se i nad tím, co bude příčinou špatné finanční situace Spojených států, kterou jí prý hvězdy ukazují. „Mohla by to být hrozba nesplácení ruského dluhu. Je to ale jen první signál, v následujícím roce se finanční problémy USA ještě výrazněji prohloubí. Od letošního června pak přesto ale nastane ticho před bouří. Další problémy přijdou už na podzim 2014,“ shrnula astroložka.

A vše postupuje možná už i mílovými kroky...

Důkaz toho, že se věci dávají do pohybu, se dá vyčíst i z informací, které tento týden ve středu přinesl Hlas Ruska. Informuje totiž o tom, že Čína a Japonsko se domluvily, že se vzdají použití amerického dolaru ve vzájemném vyrovnání. Experti podotýkají, že někdejší síla americké měny, která se rozšiřovala na celý svět, bude brzy patřit minulosti.

Směnu japonských jenů za čínské juany a naopak se chystají obě země provádět na měnových trzích Tokia a Šanghaje. Dříve se to dělalo s přihlédnutím ke kurzům obou měn vůči dolaru, teď bude směna přímá. Podle názoru ekonomů  to Japonsko a Čínu zbaví navíc ztrát způsobených výkyvy kurzu dolaru, které se pokaždé stávaly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…