Podle hnutí ANO přijde Jablonec o dotační stamiliony

18.03.2021 17:01

Zastupitelé hnutí ANO budou na čtvrtečním jednání města hlasovat proti stavbě nového dopravního terminálu podle původního plánu. Nesouhlasí s jeho aktualizovanou cenou a obávají se rizik spojených s možností vracení více než 140 milionové dotace. Projektové přípravy podle nich selhaly, a to nejen v případě terminálu, ale i dalších projektů, na které mohly být dotace z IPRÚ (Integrovaný plán rozvoje území) využity. Nový terminál v Jablonci budou dál prosazovat, ale za jiných podmínek. Redakci o postoji informovala krajská manažerka hnutí Jana Hajná.

Podle hnutí ANO přijde Jablonec o dotační stamiliony
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Náměstí v Jablonci

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
Se stavbou nového terminálu v dolním centru města se mělo začít letos. Ukázalo se však, že projekt není dostatečně připravený. Městu by hrozilo, že ho nestihne ve stanoveném termínu dokončit, a muselo by tak stamilionovou dotaci vrátit. Původně odhadovaná cena terminálu včetně lávky, která by ho spojovala s železniční zastávkou Jablonec centrum, činila zhruba 285 milionů korun včetně DPH,

po upřesnění všech položek projektu se vyšplhala na 490 milionů korun.

„To jsou hlavní důvody, proč budeme hlasovat pro to, aby se terminál a parkovací systém s finanční podporou z IPRÚ nerealizovaly,“ uvedl za jablonecké zastupitele hnutí ANO náměstek primátora David Mánek.

Zastupitelé z hnutí ANO se prý opakovaně dotazovali náměstka pro rozvoj města Petra Roubíčka (ODS), který má terminál v gesci, jak přípravy projektu pokračují, a zároveň volali po semináři, kde by se mohli všichni zastupitelé s postupem seznámit.

„Nebylo nám bohužel vyhověno a o problémech jsme se prakticky dozvěděli až před Vánoci 2020. Připomínám, že na začátku byla architektonická soutěž s odhadem ceny cca 150 milionů korun. Půlmiliardovou částku jsme nejprve považovali za špatný vtip, ten se ale bohužel proměnil v realitu,“ dodal Mánek.

Jablonečtí zastupitelé zpětně považují za chybu, že nebyli ve svých apelech důraznější, a to i v případě předchůdce Petra Roubíčka, kterým byl Jakub Chuchlík (Piráti), kdy se projektové přípravy dostaly do několikaměsíčního skluzu.

„Nikdy jsme nevstupovali do koalic s tím, že musíme hlídat práci našich kolegů. V případě terminálu jsme mimo jiné vycházeli z toho, že plán na výstavbu terminálu vznikl za vedení ODS, ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj a o přípravě projektu rozhodlo zastupitelstvo města už v roce 2015,“ zdůraznil zastupitel a radní Stanislav Říha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…