Prezident nastoupil na Bakalu. A je tu velké varování od známé ekonomky

26.09.2013 4:35

Nápad prezidenta Zemana, aby společnost RPG Byty postoupila bývalé byty OKD kraji a z výnosů by se pak financovala útlumová těžba v dole Paskov, se nelíbí jak pravicovým politikům, tak ani ekonomce Markétě Šichtařové. Problém je prý v právním řádu - ten nesmí nutit soukromníka, aby něco prodával a výnos daroval státu. „Mohlo by to skončit mezinárodní arbitráží,“ varovala Šichtařová.

Prezident nastoupil na Bakalu. A je tu velké varování od známé ekonomky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

„Vítáme iniciativu pana prezidenta, byť se mohou zdát jeho nápady originální. Ale doba je netradiční a vyžaduje i netradiční řešení... Odmítám ale spekulace médií, že to nejde. Budeme ještě o tom jednat,“ uvedl ve středu na brífinku po jednání vlády premiér v demisi Jiří Rusnok, když komentoval problém OKD a Dolu Paskov. Rusnok ale tak zároveň naznačil, že jeho kabinet si je vědom problematického řešení, které vzešlo v úterý ze strany prezidenta Miloše Zemana, a to po jeho jednání se zástupci společností OKD, Arcelor Mittal Ostrava a Evraz Vítkovice Steel.

Miloš Zeman totiž navrhl konkrétní opatření: souhlasí prý s vládním návrhem prodloužení útlumové těžby do roku 2016, ale peníze by na to neměl poskytovat sám stát. Útlumovou těžbu by měl prý uhradit Zdeněk Bakala, a to z výnosů bytového fondu, tedy z výnosů 44 tisíc bývalých bytů OKD. Tyto byty totiž Bakala získal za desetinu obvyklé tržní ceny a ročně na nich vydělá 1,2 miliardy korun.

„Navrhl jsem proto, aby společnost, která získala poněkud podivným způsobem tento bytový fond, je postoupila například Moravskoslezskému kraji a aby z výnosů bytového fondu byl do roku 2016 financován onen zmíněný útlumový program,“ prohlásil Zeman. Zmínil také potřebu nalezení strategického zahraničního partnera, který by regionu pomohl.

Sábel: Není to pravděpodobné

Jenže s tím nesouhlasil mezi prvními kupříkladu předseda hornických odborů Jan Sábel. Převedení bytů na kraj totiž nevidí jako příliš pravděpodobné. „Asi pan Bakala to nebude chtít, protože to je 20 až 30 miliard. Takže to jsou spíš naše přání a jednání o tom, jak dál se bude vyvíjet vůbec těžba na dole Paskov," řekl.

Firma RPG Byty totiž podle privatizační smlouvy nesmí bytový fond prodat, aniž by dříve nabídla byty k prodeji nájemníkům za zvýhodněnou cenu. Firma navíc ručí svým bytovým fondem za desetimiliardovou půjčku, kterou si u investorů vzala letos na jaře. Proto ony obavy z toho, že byty kvůli ručení není možné prodávat.

Bývalí poslanci za TOP 09 František Laudát a Petr Gazdík, ale i ředitelka nezávislé poradenské společnosti Next Finance Markéta Šichtařová ParlamentnímListům.cz odkryli ještě jinou část pohledu.

Gazdík: Proč by jednu společnost měla dotovat úplně jiná společnost?

Gazdík třeba vcelku logicky upozornil na to, že NWR a RPG Byty jsou dvě rozdílné společnosti. „Já sám jsem majitelem akcií NWR a nevím, proč by jednu společnost měla dotovat úplně jiná společnost s jinou vlastnickou strukturou a s jiným oborem podnikání,“ upozornil Gazdík.

RPG Byty patří totiž do investiční skupiny BXR, v níž má Zdeněk Bakala poloviční podíl. BXR vlastní také zhruba dvě třetiny akcií těžební firmy New World Resources (NWR), která je zase stoprocentním vlastníkem OKD.

„Já ale neznám příslušnou smlouvu a tak netuším, jakým způsobem byly ony byty privatizovány. O tom budou nejlépe vědět politici ČSSD, neboť to byli především oni, kdo ony byty kdysi velkodušně darovali,“ připomněl k tomu Gazdík.

Je proto toho názoru, že by stát neměl nic dotovat. „Obecně jsem proti dotování čehokoliv nerentabilního a myslím, že je víc způsobů, jak situaci řešit. Třeba sociálními programy, rekvalifikací...postupů je celá řada. Navíc sama společnost NWR má program útlumu, díky němuž se sociální nárazy dají tlumit. Obecně se ale nechci vyjadřovat k něčemu, o čem mám informace jenom z médií,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

„To jsou naprosté nesmysly,“ reagoval na návrh Zemana i exposlanec František Laudát (TOP 09).

ČSSD už potajmu sama uznala, že udělala chybu

„Byla to vláda Bohuslava Sobotky, která Bakalovi přihrála zmiňované byty a já nevím, jestli jde o úmysl, nebo o chybu,“ zmínil Laudát a připomněl, že společnost RPG byty získala od své mateřské firmy spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou RPG Industries, která je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s OKD.

„Vím, že toto pochybení se hrozně propíralo ve sněmovně a dokonce i někteří sociální demokraté, když tam bujely vášně kolem soudu Bakaly s Lubomírem Zaorálkem, uznali potajmu chybu, neboť se součástí privatizačního balíku staly byty, které se ale součástí toho stát neměly. Ale vím, že tam jde o sociální problém, pokud se týká výše nájemného,“ řekl také Laudát.

Podnikatel není od toho, aby páchal dobrodiní...

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí
„Dneska je realita taková, že je jen výlučným rozhodnutím Bakaly, co s byty udělá. Já si ale nemyslím, že podnikatel je od toho, aby páchal dobrodiní v tomto rozsahu. Na druhou stranu je to pro něj nebezpečné v tom smyslu, že když to neudělá, tak proti němu ještě více vykynou vášně,“ pronesl dále Laudát a připomněl, že realita je na druhou stranu syrová, neboť geologické podmínky pro těžbu uhlí v regionu jsou čím dál tím méně efektivní, sloje jsou čím dál tím nižší a navíc se dnes levné uhlí dováží odjinud, takže proto došlo k dramatické změně a firma OKD začala prodělávat.

„V normálně zdravé ekonomice to buď zavřou, nebo to zkrachuje. I v Británii ale kdysi dělali podobné záchranné balíčky a nakonec to skončilo tak, že musela Thatcherová celou těžební společnost přetransformovat i za použití docela tvrdého násilí v ulicích.....i u nás je to mimo realitu. Ale pokud si vzpomínám dobře, tak premiér Rusnok kromě jiného také říkal: nastavit rychle pravidla a pokusit se někde sehnat investory do jiných oblastí, kteří vstřebají nezaměstnané a přetransformují region,“ připomněl politik.

Rozhodně tak nesouhlasí s prodloužením útlumové těžby do roku 2016. „Kdo by pak zaplatil takové ztrátové podnikání? Jedině snad, že by vypomohl stát z peněz daňových poplatníků. Ale ať spíše stát řekne, že zaspal, že zaspaly pracovní úřady, podnikatelé a celé řetězy politických reprezentací, když nevysledovali, že se tam schyluje k nějakému problému. Víte, my jsme tam byli s rozpočtovým výborem začátkem léta – už to tam sice prokmitávalo, ale jako zásadní problém to nezmínili ani zástupci Moravskoslezského kraje. Jen tak na okraj uvedli, že tam možná nějaký problém bude, ale nebyl to pro ně tehdy hlavní problém, to bylo evidentní,“ udeřil Laudát.

Radši jim dejme podpory

„Je lepší zaplatit ty nezaměstnané, dát jim peníze na podporách, než vyházet miliardy z veřejných peněz na prodlužování neefektivní těžby,“ dodal Laudát a nakonec zdůraznil, že to byla ČSSD, kdo svým chováním zdevastoval podnikatelské prostředí a společenskou atmosféru v celém Česku. „Tak ať se nediví, že dnes jsme - co se týče příchodu investorů - jedni z nejhorších v Evropě,“ uzavřel.

„Tady existuje vedle sebe několik paralelních problémů,“ naznačila pro ParlamentníListy.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

„První z těch problémů je, že návrh prezidenta nutit soukromého investora, aby prodával nějaké své byty, a aby pak tento svůj majetek věnoval státu, není v souladu ani s naším, ale ani s evropským právním řádem. To by také mohlo skončit mezinárodní arbitráží a docela zásadními postihy. Bylo by to dokonce na úrovni vyvlastnění, nebo něčeho podobného. A jakkoliv to může mít sociální náboj a my se na to můžeme dívat i optikou toho, že je nutné ty lidi tam zachránit, tak to není právně povoleno,“ zmínila rázně pro ParlamentníListy.cz ekonomka.

Šichtařová: Jen se to odsune

Podle ní navíc tento postup stejně nic nevyřeší, jenom se krátkodobě situace dělníků a jejich průšvih o dva, či tři roky posune a přitom nakonec přijdou o práci stejně.

„V tom případě je zbytek lidí ve státě bude dotovat, bude dotovat tu skutečnost, aby se dostalo na trh předražené uhlí, o něž ale není ani zájem. Proto je ten problém komplexnější, není to jen problém toho, že OKD má nějaké potíže. Je to důsledek břidlicové revoluce, která vypukla v USA a kvůli níž ani Američané nepotřebují své uhlí a posílají ho do Evropy. Je tak vcelku logické, že se naše uhlí stává nekonkurenceschopným. A my bychom nelogickými postupy a návrhy tuto situaci ještě prohlubovali, což bychom nakonec zaplatili na cenách elektřiny,“ zmínila s tím, že je sice situace horníků katastrofální, je to ale na druhé straně vyváženo, neboť v ČR dlouhodobě zlevňuje cena energie.

Ani Šichtařová ovšem zásadně nesouhlasí s prodloužením útlumové těžby v Dole Paskov do roku 2016.

Řešilo by se to za dva, tři roky najednou

„Nejenom, že by to nikam nevedlo, byl by to i právní problém, jak jsem již naznačila. Mohlo by nám to totiž ´zavařit´, neboť to není v souladu s dohodami, podle nichž není možno podporovat jednoho soukromého investora. Za ty dva či tři roky by se situace v regionu stejně musela řešit najednou! Je třeba si uvědomit, že situace na energetickém trhu se zásadně mění a nedá se tak vyloučit, že by se zavíraly i další doly. Takto ovšem máme možnost zavírání rozložit,“ zmínila.

Podle ní je zapotřebí především do regionu dostat víc peněz.

„Neuděláme to ale tím, že tam budeme cpát peníze, naopak to můžeme učinit tak, že si od regionu budeme brát méně peněz. Proto by bylo logičtější zavést pro nové firmy kupříkladu daňové pobídky. Tím, že jim drasticky snížíme daně, by tak byli motivovaní k tomu, vytvořit nové typy průmyslu. Pořád by to tak bylo pro rozpočet levnější,“ dodala Šichtařová pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…