Protikorupční vládě zmizely tři stovky miliard, upozornil Dolejš

27.04.2012 19:46

Vláda Petra Nečase je drahá a její úsporná opatření stojí republiku víc, než kdyby k nim nepřikročila, uvedl dnes na jednání o důvěře vládě komunistický poslanec Jiří Dolejš. A nelze se prý vymlouvat na globální ekonomickou krizi, protože vývoj HDP jasně ukazuje, že se od úrovně vyspělých evropských zemí neustále vzdalujeme. Navíc „protikorupční“ vládě během dvou let jejího působení mezi prsty protekly stamiliardy do daňových rájů.

Protikorupční vládě zmizely tři stovky miliard, upozornil Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„V této zemi jsou nastavena základní pravidla, ale chybí vůle je vymáhat a chybí vůle je kontrolovat. A toho, čeho se bojíte, není 50, dokonce ani 100 tisíc lidí na ulici, ale bojíte se toho, že by mohlo být nastoleno směřování této země, které ukončí dosavadní Klondike pro vyvolené,“ spustil na vládní představitele Dolejš.

Zlepšili jsme se. O 12 míst

Podle Dolejše nás tato vláda přišla velmi draho, protože ačkoliv sama sebe nazývá protikorupční, uteklo jí za dva roky její vlády už sto miliard. „Výsledkem těchto 2 let, a teď si vezmu do úst argumenty a čísla nezávislé Transparency International, to znamená, za ty dva roky hodnocení míry korupce v ČR se posunulo. Jestliže před 2 lety jsme neměli nijak zvláštní místo, a tj. 45. místo na světě, tak za dva roky protikorupčního snažení se ČR posunula až na místo 57. Gratuluji vám k tomuto úspěchu. Opravdu, opravdu velký úspěch!“ poblahopřál ironicky vládě.

Podotkl také, že dalších dvě stě miliard uniklo díky daňové politice, kdy obří společnosti, působící na našem území, šikovně odlévají peníze do daňových rájů.

Nejsme na tom jako Řecko

Co se týče zadluženosti České republiky, podle Dolejše na tom zase tak špatně nejsme. Tedy nebyli bychom, pokud by vláda překotně nezačala přijímat „úsporná opatření“. „Jestliže míra českého dluhu vůči HDP je kolem 40 %, tak průměr EU je kolem 90 %. Já neříkám, že je to dobré číslo, ale toto číslo nám dává manévrovací prostor, toto číslo nám umožňuje, abychom volněji kombinovali nástroje hospodářské politiky,“ vysvětlil.

„Připomínám, že na základě konvergenčních zpráv, které jsou každý rok předkládány do Bruselu, tak EU v loňské zprávě (2011) poznamenala, že bychom se měli vyhnout krácení prorůstových výdajů. Výsledek? Pravý opak. Dobře, Brusel nám nemá co radit. Ale ty výsledky bohužel hovoří,“ dodal.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…