Se zaťatou pěstí Drábek na Primě: Pracujete na černo a okrádáte nás všechny

06.05.2012 12:31

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Valorizace důchodů nebude tak vysoká, jak porostou reálné ceny a úřady práce a další pověřené úřady budou i nadále kontrolovat a mapovat pohyb nezaměstnaných v České republice. To byly dva závěry, které na Primě konstatoval ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Jeho nevýrazným soupeřem byl opoziční Petr Skokan z Věcí veřejných.

Se zaťatou pěstí Drábek na Primě: Pracujete na černo a okrádáte nás všechny
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Ministr Jaromír Drábek v Partii na Primě

Ten, kdo pracuje na černo, okrádá všechny spoluobčany, uvedl se zaťatou pěstí v úvodu nedělní Partie televize Prima ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Tématem, o němž byla řeč, se stalo hlášení nezaměstnaných jak na úřadech, tak na poštách. "Docházka nezaměstnaných je rovnocenná, všude má ten uchazeč povinnost splnit tuto záležitost vůči státu," doplnil ministr, čímž rozesmál svého diskusního rivala, poslance Věcí veřejných Petra Skokana. "Já jsem sice konstruktivní poslanec, ale s těmi všemi nápady nesouhlasím," řekl muž, o němž se v minulých týdnech spekulovalo v souvislosti s přechodem do nové platformy Karolíny Peake (o platformě ZDE).

"Výrazný prostor ministru Drábkovi byl do očí bijící," řekl pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Drábek je vynikající řečník, téměř bez mimiky nebo zvyšování hlasu. Viděl jsem jej ráno v ČT, v noci v ČT, nyní v poledne v neděli na Primě a prakticky pořád je to stejný přístup k věci. Dikce, slova, vysvětlování, to celé dává smysl a Jaromír Drábek se tak staví do popředí, co se mediálního vystupování členů vlády týká," dodává Polách.

Více než s druhým hostem ve studiu byl ministr Drábek konfrontován s ředitelkou kanceláře ombudsmana, která se do Partie připojila pomocí telemostu a veškeré Drábkovy kroky ostře kritizovala. "Pan ombudsman tvrdí, že toto hlášení nemá oporu v zákoně, máme zjištěno, že úředníci nemají žádným způsobem propojené informace o tom, jaká místa byla těm uchazečům nabídnuta, podle našeho soudu ten systém nefunguje," uvedla. Ministr TOP 09 si vyžádal konkrétní kroky, aby prý mohl jednat. Zástupce Věcí veřejných upozornil na poměr, který nevyváženě kontroluje a málo se stará o hledání práce. "Myslím však, že na ministerstvu je mnoho odborníků," konstatoval Skokan.

"Byl jsem jak v Jiříkově vidění, skutečně za dvacet minut Partie řekl Petr Skokan snad tři věty, navíc žádné konkrétní. Což ale určitě nechci vyčítat jemu, jako spíš moderátorovi, který absolutně nedbal na vyváženost. Je jasné, že větší mediální dopad mohou mít slova ministra, než poslance, ale pak si neměl brát Petra Skokana do studia, protože to vypadalo bídně," řekl Polách.

"My názor neměníme, je pro nás klíčové, abychom dodržovali mezigenerační solidaritu. Věci veřejné to nevzdávají a budeme to reálné snížení důchodů, které hrozí, chtít narovnat," konstatoval Skokan k diskutovanému tématu druhého pilíře Drábkovy reformy. V tomto případě hrozí, že zvyšování reálných cen bude rychlejší, než jakým způsobem budou růst důchody seniorům (více ZDE). "To, co nyní je potřeba ušetřit v rámci celého balíku na valorizaci, bychom přelili na tu mezigenerační solidaritu, což nejde," odpověděl Drábek. Oba hosté se shodli v tom bodě, že vyváženost mezi generacemi je důležitá, obě partaje ji měly zařazenou do svého programu, ale aktuální ekonomika ideálním plánům neodpovídá.

"Petr Skokan jako zástupce Věcí veřejných příliš nezabodoval. Vím, že jsou v opozici krátce, ale on v podstatě ani jednou nekritizoval vládní kroky, ani neupozorňoval na to, co by VV mohly nebo chtěly prosadit. Každá jeho reakce navíc byla Drábkem okamžitě vyvrácena. Právě ministr TOP 09 se, jak jsem řekl v úvodu, ukázal jako vynikající rétor," dodal ve svém hodnocení analytik Polách.

Drábkův systém i správa budov

Výplaty sociálních dávek se v případě Jaromíra Drábka staly častým terčem mediálních ataků. Jak ovšem ministr řekl ParlamentnímListům.cz: "To je úplný nesmysl. Za prvé, to takzvané jednotné výplatní místo je úplně nová záležitost. To znamená, že všechny dávky, ten proces vlastní výplaty, je realizován jednotným výplatním místem na České správě sociálního zabezpečení, a to je úplná novinka. Do konce roku jsme měli dvě výplatní místa – na Úřadu práce a na České správě sociálního zabezpečení. Už z toho je jasné, že o starém systému nemůže být řeč a navíc je tu významná úspora. Co se týká jednotlivých agend, tak státní sociální podpora běží od původního dodavatele, nicméně třeba dávky v hmotné nouzi běží ve zcela nové agendové aplikaci.

Anketa

Bojíte se Drábkových kroků?

90%
10%
hlasovalo: 1690 lidí
Tam je to tak, že od ledna se změnilo životní minimum, změnily se podmínky pro výplaty jednotlivých dávek, tak prostě nebylo ani možné je vyplácet nadále z těch starých agendových aplikací. A postupný přechod ze starého systému na nový je u podpor v nezaměstnanosti. Ty, které byly přiznány do konce roku 2011, jsou vypláceny ze starých aplikací, a ty přiznané od počátku roku 2012 jsou vypláceny z nových aplikací. No a u dávek zdravotně postiženým došlo k úplné restrukturalizaci, tak jako u dávek v hmotné nouzi, a tam ani žádné staré agendy neexistovaly, čili kompletně jedou v novém systému."

Před několika dny se navíc o Ministerstvu práce a sociálních věcí začalo hovořit také v souvislosti s novou cestou, jak státu přinést peníze. Tentokrát se však nesáhne do kapes občanů, ale bude se šetřit na státní správě a zdá se, že ve velkém.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se rozhodl vypsat zakázku na správu všech budov v držení resortu. Věří, že soukromý správce státu ušetří až desítky milionů korun. V roce 2012 vydá ministerstvo za správu budov přibližně půl miliardy korun. Drábek si od práce soukromých firem slibuje úsporu asi 15 procent nákladů, ale je třeba dodat, že jde o první pokus tohoto druhu ve státní správě a ministr přiznává, že jeho resort bude tak trochu pokusným králíkem.

"Ve státní správě se něco takového zatím nezkoušelo,“ připouští ministr. Má to ovšem háček. Čísla jsou pouze orientační a možná se ukáže, že úspora bude podstatně menší. Co se stane pak? "Možná z nabídek zjistíme, že se na tom tolik ušetřit nedá. Pak od toho půjdeme. Podle mě to ale je správná cesta, zdůrazňuje ministr.

Základní parametry tendru už schválila vláda a celý proces se rozjede v létě. Pokud se odhady ministerstva ukáží jako reálné, Drábek dokáže ročně uspořit až desítky milionů korun. Další výhodou bude sjednocení nákupu služeb. Dosud totiž bylo možné, aby ochranku úřadu práce zabezpečovala jedna firma a ochranku budovy správy sociálního zabezpečení v témže městě firma jiná.

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…