Senioři toho mají dost. Kalousek a Nečas okrádají prý důchodce

09.05.2012 22:59

Sociálnědemokratičtí senátoři chtějí požádat Nejvyšší kontrolní úřad, aby prověřil příjmy a výdaje důchodového účtu. Podezřívají totiž vládu, že důchodový účet šidí.

Senioři toho mají dost. Kalousek a Nečas okrádají prý důchodce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Sociálnědemokratičtí senioři chtějí požádat Nejvyšší kontrolní úřad, aby prověřil příjmy a výdaje důchodového účtu. Podezřívají totiž vládu, že šidí důchodový účet tím, že do něj například neposílá platby za ženy na mateřské dovolené a že z něj používá peníze k jiným účelům.

Během zasedání Klubu seniorů ČSSD to řekla jeho místopředsedkyně Květoslava Kořínková. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha má klub plnou podporu sociální demokracie. Podle ministerstva financí jde o nesmysl.



Začalo to už za Klause

"Máme totiž smutnou zkušenost, že kdysi dávno za vlády Václava Klause, to znamená po třiadevadesátém roce, se těmito penězi vyrovnával schodkový rozpočet," uvedla místopředsedkyně. Vláda v letech 1996 až 1998 podle Kořínkové odmítala sněmovnu informovat o tom, jak s penězi vybranými na důchody nakládá.

Ministerstvo: Nesmysl

"Jedná se o totální nesmysl. Důchodové pojištění je příjmem státního rozpočtu, důchody jsou pak výdajem státního rozpočtu na základě nároku ze zákona. Pokud hovoříme o saldu důchodového systému (průběžného pilíře), pak máme na mysli prostý rozdíl obou částek. Tedy na důchodech se vyplatí přesně tolik, jaké jsou nároky, bez ohledu na příjem z důchodového pojištění, takže nelze v žádném případě říci, že by mohly jít peníze na jiný účel," uvedl zástupce tiskového mluvčího ministerstva financí Jakub Haas. Platby na důchody přitom převyšují vybrané důchodové pojištění. Důchody se de facto dotují z výnosu jiných daní, dodal Haas.

K mateřské Haas uvedl, že z ní se pojistné neplatí. "Pokud je žena na mateřské dovolené, pak se jí tato doba zohlední při výpočtu důchodu," uvedl.

Důchodový účet není samostatný, ale je součástí státního rozpočtu. Spravuje ho ministerstvo financí. "Sociální pojištění, které vybereme, je součástí státního rozpočtu. O penězích pak rozhoduje ministerstvo financí," uvedla i mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová.

Důchodový systém v Česku je v červených číslech. Podle státního závěrečného účtu loni jeho schodek činil 45,35 miliardy korun. Vláda už rozhodla, že nebude dluh státu zvyšovat. Chce proto šetřit i na penzích. Od příštího roku by měly růst méně než dosud.

Senioři, ovlivněte volby

Klub seniorů ČSSD se podle Kořínkové připojí k Demonstraci za přežití seniorů, kterou na 30. května 13:00 svolala do Prahy na náměstí Jana Palacha Rada seniorů České republiky s podporou Národní rady osob se zdravotním postižením. Sociální demokraté podle Škromacha rovněž tuto demonstraci podpoří i osobní účastí. Místopředseda podotkl, že senioři tvoří v České republice čtvrtinu obyvatel. Měli by si proto uvědomit, že mají možnost ovlivnit výsledky voleb.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…