Šťastný v ČT divákům vysvětlil, že menší zlo je Kalousek než komunisti

16.07.2012 23:01

Odsouhlasený daňový balíček spustil mezi poslanci za ODS vlnu nevole. Nelíbilo se jim, že balíček obsahuje milionářskou daň a podporuje zvyšování daní. Někteří se dokonce obávali, že jdou proti předvolebním slibům a strana ztratí voliče. Jedním z těch, kteří byli ostře proti, byl i Boris Šťastný, host pondělních Událostí, komentářů na ČT.

Šťastný v ČT divákům vysvětlil, že menší zlo je Kalousek než komunisti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Nový daňový balíček, který sněmovna odhlasovala, obsahoval i zavedení tzv. solidární "milionářské" daně.  Na stranické schůzi se proti balíčku vyjádřila skoro polovina občanských demokratů. Podle nich se strana odklání od předvolebních slibů a sám poslanec ODS Boris Šťastný uvedl, že než prosadit milionářskou daň, tak radši ze strany odejde.

Nejsem neloajální

Nakonec zůstal a zvedl při hlasování ruku pro návrh jako všichni jeho straníci. "Já jsem skutečně dlouhé měsíce bojoval za to, aby se nápad Kalouska vpašovat do balíčku i milionářskou daň neprosadil," řekl Šťastný. "Měl jsem dvě možnosti. Buď zůstat, nebo odejít. Nepatřím k lidem, kteří jsou neloajální vůči vlastní straně," dodal.

"Prostě jsem hlasoval pro milionářskou daň," řekl s tím, že když odejde, tak stejně nikomu nepomůže. Zůstal prý hlavně proto, protože chce bojovat v budoucnu proti tomu, aby k něčemu takovému znovu nedošlo. To, že by tím porušil slib poslance, ale odmítá: "Slib poslance jsem neporušil."

Menší zlo. Kalousek

Sám prý pouze nechce, aby se k moci dostali komunisté a sociální demokraté. "Zvolil jsem menší zlo, je lepší zůstat a bojovat, než odejít kvůli milionářské dani," přiznal. Rozhodl se také podle svých slov schválit daňový balíček jako celek. "Přijmul jsem to se skousnutými zuby a zadrženými pěstmi. Mohl jsem hlasovat proti a způsobit pád vlády, což by ale umožnilo nástup levice k moci. Budu volit mezi dvěma zly i v budoucnosti," řekl. "Já rozhodně nejsem rebel," dodal na závěr k tomu, proč se ze strany přesto rozhodl neodejít.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…