Superzelená a superzdravá ekonomika je absurdní představa, míní Kuba

18.11.2011 18:31

Nový ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba zatím nechce jasně odpovědět, jak se staví vůči prolomení těžebních limitů. Z některých jeho výroků by se ale dalo odvodit, že především bude podporovat koaliční smlouvu.

Superzelená a superzdravá ekonomika je absurdní představa, míní Kuba
Foto: Redakce
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby je premiér Petr Nečas nejlepším předsedou ODS v historii partaje. Zároveň se v otázce prolomení těžebních limitů přiklání k tomu, jak je psáno v koaliční smlouvě (jako termín je tak stanoven rok 2015). I z toho se dá odvodit, jak loajálním bude Kuba ministrem.

Před rokem premiér nepřímo označil Kubu za loutku šedých eminencí, nyní ho jmenoval do vlády. „Ten výrok pana premiéra souvisel s tím, že jsme se s ním prakticky pracovně nepotkávali. A pak premiér vycházel ne ze zkušenosti a našeho vztahu, ale z médií," vysvětloval nynější změnu názoru premiéra novopečený ministr v Radiožurnálu. „Výroky, které padaly na kongresu v roce 2010, měly nějakou mediální souvislost," dodal.

Související: Kuba: Výraz jako přirození ve svěráku říká o Doktorovi vše

Kubu právě kvůli jeho minulosti kritizuje v současné době Michal Doktor, který kvůli jeho zvolení odešel z ODS. Ani Kuba nešetří kritikou na jeho adresu. „Michal Doktor se pasuje na ekonomického experta a za 13 roků, kdy byl poslancem ODS, si neudělal vysokou školu," pustil se ho jeho vzdělání. Podle Kuby má akorát nezkrotné ambice a proto ze strany odešel.

Dnes, tedy ve druhý den svého působení na ministerstvu, se Kuba seznamoval se svými náměstky. Zatím prý neuvažuje o žádným personálních změnách. Hlavními tématy jsou pro něj nyní posílení konkurenceschopnosti Česka, stavba D3 a prolomení limitů. První a druhý bod chce propojit tak, aby se na stavbě dálnice podílely především české firmy.

O prolomení limitů zatím hovořil jen nejasně. „Pokud chceme mít konkurenceschopnou ekonomiku, je otázkou, jakou rychlostí se můžeme dostat k energii," míní. „Energetika, která bude superzelená a superzdravá, ... to je absurdní představa," dodal, že by v takovém případě nemohla ekonomika 100% fungovat.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…