Tresty za cukroví: Nebojte, zní od vlády. Pravda je však drsná

12.12.2023 12:35 | Analýza

Nebojte, za domácí cukroví si od sousedů nebo kolegů v práci můžete nechat zaplatit, ujišťuje místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a Pirátů Olga Richterová. Odkazuje se i na ministra pro legislativu Michala Šalomouna. Reaguje tak na diskutované tresty za vánoční cukroví, které upečete doma a necháte si za něj platit. Po prozkoumání podkladů se však ukazuje drsná pravda: Prodej cukroví nesmíte inzerovat na internetu a potíže budou mít i ty hospodyňky, které budou péct kolektivně.

Tresty za cukroví: Nebojte, zní od vlády. Pravda je však drsná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční cukroví

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39912 lidí
Zbývá dvanáct dní do Vánoc, ke kterým v Česku neodlučitelně patří vánoční cukroví. Jak ale informovala Česká televize, potravinářská inspekce zahájila kontroly. „Podle hygienických norem prodej amatérsky vyrobeného pečiva není legální a hrozí za něj až desetitisícové pokuty,“ uvádí ČT.

Kontroly inspekce prý dělá edukativní formou. „To znamená, že inspektoři seznámí kontrolovanou osobu s tím, že nabízí potraviny veřejně,“ uvedl pro ČT mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Kuchařky prý prodávají cukroví bez náležitého oprávnění. Navíc ho odesílají kurýrní službou, což podle pekařů znamená riziko, protože není jasné, v jakých podmínkách cukroví bude.

„Pokud zjistíme pochybení v oblasti bezpečnosti, v tom případě nelze dělat kompromis. Tam samozřejmě musíme zajistit, aby nedošlo k šíření závadných potravin mezi spotřebitele,“ řekl ještě mluvčí.

Obava, že inspekce bude chodit po domech či bytech a kontrolovat, zda někdo neprodává cukroví načerno, se na českém internetu uchytila. Umělá inteligence pak umožnila velice snadné tvoření obrázků a koláží se zásahovou jednotkou, které zveřejnil deník TO.

A také narážky na klasiku Bony a klid.

Tyto obavy se jala rozptýlit poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, podle které není třeba mít obavy, pokud se jedná o sezónní prodej. Prý se šíří „nepravdivé informace“.

„Zjednodušení pravidel pro sezónní domácí pečení či výrobu marmelád na prodej je na můj podnět součástí druhého vládního antibyrokratického balíčku, který předložil pirátský ministr Michal Šalomoun. Metodika hlavní hygieničky jasně vysvětluje, kdy NEspadáte do kategorie potravinářských provozů s přesně danými požadavky na parametry prostor pro výrobu. Řešila jsem to kvůli lidem, kteří chtějí mít jistotu, že svou marmeládu nebo domácí cukroví si od sousedů nebo kolegů v práci mohou nechat zaplatit,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny.

Jenže v příspěvku je háček. „Pokud ale k prodeji využíváte inzerci přes internet, už se na ně vztahují příslušné požadavky potravinového práva zmíněného evropského nařízení,“ píše Richterová. Vzhledem k tomu, že internet je hlavní komunikační platformou dneška, je to poněkud drastické omezení.

Nemluvě o dalších, která Richterová v příspěvku přímo nezmínila, ale nacházejí se v pravidlech Ministerstva zdravotnictví. Například že pečení ve velkém objemu tak, že do výroby musí být zapojeno více lidí, není považováno za činnost se zanedbatelným stupněm organizace. A je otázkou, zda se pečení stále počítá jako jednorázové či nahodilé, když někdo peče každý rok.

Češi si každopádně skulinku našli. Cukroví není prodávané zboží, cukroví je nálezné za nalezení například tisícikoruny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Richterová nelži !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 12.12.2023 13:09:42
Kdo lže tak mu narostou ještě víc zuby :-)

|  17 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…