Týráte důchodce, nesnášíte chudé. Nenávist ke Kalouskovi hodně natvrdo

05.03.2012 15:50

Bulvár si vyšlápl na ministra financí Miroslava Kalouska. Deník Aha! prý obdržel tisíce dopisů a e-mailů poté, co Kalouskovo ministerstvo zveřejnilo záměr dočasně na tři roky zmrazit valorizaci důchodů. A některé z těchto nelichotivých vzkazů deník zveřejnil. Ovšem bez reakce dotčeného ministra. To prý udělá až za čtrnáct dní, až bude dopisů ještě více. Pak prý ministra s plnou taškou vzkazů Aha! navštíví.

Týráte důchodce, nesnášíte chudé. Nenávist ke Kalouskovi hodně natvrdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Aha! brání ožebračované důchodce, můžeme se dočíst na titulní stránce deníku s doporučením: „Kalousku, tohle radši nečti“. Na další straně je pak ministr, který „tohle radši nemá číst“ osloven: Kalousku, tohle vzkazují čtenáři Aha!

Kalousek na kousek!

Deník pak v nadtitulku článku se vzkazy pro ministra shrnuje obsah materiálu slovy: „Kdyby ho senioři potkali, tak je Kalousek na kousek!“ Už z toho je patrné, co následuje.

„Pane Kalousku, jak si vůbec dovolujete říkat, že se máme jak prasata v žitě?“ rozhořčuje se jedna ze čtenářek. „Byl jste se projít Prahou? Byl jste na úřadech práce? Jsou tam tisíce bezdomovců, a to díky vám, Hegerovi, Drábkovi a Nečasovi,“ míní čtenářka a uzavírá: „Trestáte obyčejné lidi a dokonce si myslím, že to děláte rád, protože nesnášíte chudé.“

Dala bych jim lopaty a krumpáče

Z Děčína přichází jiný názor: „Ministři a poslanci studovali za naše daně a ještě dostávali stipendia. A nás by nejraději stříleli, aby ušetřili.“ Podle této čtenářky prý ať si sami ti, co vládnou, sníží platy na polovic a hned bude ušetřeno. „Těmto papalášům bych dala lopaty a krumpáče, ať jdou makat a ne jenom tlouct hubou,“ myslí si čtenářka.

Ale zdá se, že do redakce Aha! nechodí jen přímočaré názory. Je tu něco i pro milovníky ironie. „Vládo, my důchodci vám děkujeme za to, jak se o nás staráte. Téměř denně nás uspokojujete v různých oblastech vládních rozhodnutí, ať už jsou to zdravotní poplatky za vyšetření, nebo za léky,“  píše čtenář z Břeclavi.

Děkujeme ti vládo, "rádi" přispějeme

A děkuje dál: „Také děkujeme za zdražení plynu, elektřiny, vodného a stočného. Alespoň budeme méně svítit, topit, méně se koupat a umývat. Taky děkujeme za zrušení slev na vlak. Aspoň nemusíme jezdit na návštěvy vnoučat,“ míní čtenář sarkasticky a dodává svůj návrh dalšího řešení.

„Navrhujeme, aby vláda zřídila zvláštní konto, abychom mohli z ušetřeného důchodu posílat příspěvek na odměny vašich málo placených spolupracovníků a stranických přátel,“ uzavírá čtenář Aha!.

Deník si sám dává vizitku

Kalouskův stranický kolega z TOP 09 a ministr sociálních věcí Jaromír Drábek příliš komentovat článek v deníku Aha! nechtěl. „Já nevím, co tam psali, tohle periodikum opravdu nepatří do seznamu tiskovin, které bych četl,“ řekl Drábek ParlamentnímListům.cz.

Když mu redakce nastínila, oč se jedná, reagoval poměrně stroze. „Já myslím, že každý titul si nastavuje své jméno a svou úroveň tím, co vydává. A u daného deníku to platí jednoznačně,“ konstatoval Drábek.

Nova o důchodcích

Ovšem důchodcům se nevěnoval jen deník Aha! V pořadu televize Nova Střepiny jim byla věnována v neděli večer celá reportáž. „To, co se na ně chystá, ke klidnému důchodovému žití moc nebude,“ konstatuje se na úvod reportáže.

Ekonom Zahradník zde konstatuje, že dosud se od roku 2000 koupěschopnost důchodců díky systému valorizací příliš neměnila. Ovšem opak teď bude podle redaktorky pravdou. K tak drsnému kroku se podle ní kromě České republiky v Evropě uchýlilo zatím jen Lotyško.

Jen valorizace sebere 17 bochníků

„Českému důchodci tak budou chybět měsíčně plus mínus čtyři stovky,“ konstatuje redaktorka Novy a uvádí příklad: „To je pro představu třeba sedmnáct kmínových chlebů, nebo sedm chlazených kuřat,“ dodává s tím, že to se bavíme jen o zmražené valorizaci.

„Vláda má ale pro důchodce a nejen pro ně hnedle druhou ránu. Namísto plánovaných 17,5 procenta sjednotí DPH na dvacet procent. Ještě tak zdraží to, co senioři prostě do nákupního košíku vložit musí – hlavně potraviny,“ dodává redaktorka. Jako typickou českou důchodkyni, která celý život pracovala a vychovala dvě děti, uvádí paní Drahomíru, která bere devět a půl tisíce korun důchod.

Jeden rohlík, jeden banán...

„Čtyři a půl zaplatí nájem. Je cukrovkářka, takže pět set až tisíc korun nechá měsíčně v lékárně. Platí plyn a vodu. Potraviny nakupuje po jednom. Jeden rohlík, jeden banán, jeden jogurt... A z důchodu zbudou drobné už teď. Sama připouští, že v krajním případě půjde na brigádu,“ uvádí se v pořadu s konstatováním, že v počtu pracujících důchodců jsme po Japonsku druzí na světě.

Ovšem je zde konstatován fakt, že o reformě důchodového systému se u nás v minulosti jen dalekosáhle mluvilo. A ekonom Petr Zahradník zde uvádí, že pošilháváme-li po západních důchodech, mají se zde důchodci mnohdy lépe na úkor budoucích generací, zkrátka žijí si nad poměry.

Vděčné téma pro opozici

Důchody jsou chutným soustem i pro opoziční ČSSD, která sice byla u moci osm let, ale sama důchodový systém rovněž nezreformovala. O smrti důchodců hladem nicméně můžeme slyšet každou chvíli.

Podle šéfa sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Vidíma, poslance ODS, styl rétoriky z opozičních řad prudce graduje až do bulvární žumpy.
„Přesně ty věty o umírajících důchodcích, kteří nemají co do úst a podobně. Tyhle věci může používat pouze naprosto nezodpovědný antisystémový člověk, ale myslím si, že jestli sociální demokraté chtějí v naší zemi někdy převzít vládní odpovědnost, tak se budou muset chovat rozpočtově zodpovědně stejně jako tahle vláda a možná ještě víc,“ upozorňuje poslanec.

Žumpoidní nepravdivé výkřiky

„Jim by se asi také nelíbilo, kdyby na ně někdo pokřikoval, že vraždí důchodce, tím, že jim nedává ani najíst. Možná, že by si měli ti naši kolegové uvědomit, že se někdy možná k vládní odpovědnosti dostanou a ty jejich opravdu hulvátské, nepravdivé a takové ty bulvárně žumpoidní výkřiky prostě do politiky nepatří,“ uvádí Vidím v reakci pro ParlamentníListy.cz.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…