Úterní dohoda koalice není výhra VV, zlobí se véčkařský rebel Jarolím

11.04.2012 18:56

Ve Věcech veřejných převládá nespokojenost. Členové strany ale kritizují příliš umírněný postoj vůči koaličním partnerům, který reprezentuje mim o jiné i Karolína Peake, říká Tomáš Jarolím, bývalý místopředseda Véček. Peake chce přitom vystřídat Radka Johna v čele strany mim o jiné i kvůli jeho razatnímu kroku vůči koaličním partnerům.

Úterní dohoda koalice není výhra VV, zlobí se véčkařský rebel Jarolím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John a Vít Bárta během jednání Poslanecké sněmovny

Karolína Peake v rozhovoru pro iDnes.cz oznamuje svou kandidaturu na šéfku strany mimo jiné i kvůli postupu současného vedení strany během poslední vládní krize. VV z ní podle komentátorů i politologů vyšly jako poražený a jejich manévrovací prostor v rámci koalice je roven nule. Zároveň jako strana, která vstoupila do sněmovny částečně i díky levicovým voličům, kývla na koaliční kroky podstatně zvyšující daňovou zátěž všech vrstev obyvatel.

Jako prohru chápe výsledek úterního koaličního jednání i Tomáš Jarolím. Do vysoké politiky vstoupil teprve před rokem, kdy jej spolustraníci zvolili do nejužšího vedení VV jako určitou záruku razantního ppostupu VV proti korupci. Skončil stejně rychle jako začal, díky výsledkům koaličního vyjednávání z postu místopředsedy strany odstoupil.

Celý poslanecký klub přešel na ústupovou taktiku

"Výsledek jednání úterní K12 není vítězstvím nikoho. Kandidatura Karolíny Peake je naprosto legitimní, ostatně zkusila to už minule. Nevím ale, proč se tu hovoří o konfrontačním stylu politiky Vítka Bárty nebo Radka Johna, to je moje záležitost a já vyvolal tu situaci. Výstup z jednání K12 je ale především důsledkem ústupové taktiky VV, která je nyní bohužel vlastní celému poslaneckému klubu strany," konstatuje zklamaně Jarolím.

Jeden z nejbližších spolupracovníků Radka Johna a dosud jeho loajální zastánce pak naprosto nechápe předsedova slova o výhře VV, která padla na brífingu po jednání K12. "Jestli je tohle výhra, pak opravdu nevím. Výhrou by podle mě byla jasná deklarace, že se pustíme do reforem, nikoliv že budeme pouze škrtat. Výhrou by bylo, kdyby se zavedlo školné, nikoliv zápisné. Na školné si totiž studenti mohou půjčit, na zápisné nikoliv, to je jen tahání peněz z kapes lidí. Chápu, že jsou peníze potřeba, protože je ministr Kalousek prostě neumí vybrat, ale vláda je nemůže získat tímto způsobem," opírá se do své strany bývalý místopředseda pro boj s korupcí.

Sociální pojistka ve vládě? Na to nemáte mandát, dámy a pánové

A připomíná spolustraníkům i volební program a zásady Věcí Veřejných. Jejich politická reprezentace prý nejedná podle mandátu, který jí dali voliči. Ti své poslance volili primárně za účelem boje proti korupci na úrovni celostátní politiky. "Rozhodně nedostali mandátk tomu být jakousi sociální pojistkou, proto Věci Veřejné hlasy nedostaly," nebere si servítky Jarolím.

Zedníci, kteří staví od střechy

Celou činnost trojkoalice pak Jarolím přirovnává k zedníkům, kteří staví budovu od střechy, nikoliv od základů. A podmínky, které Věci Veřejné ve vládě údajně dojednaly, neznamenají žádnou změnu. "Jaký je rozdíl mezi situací dnes a před čtrnácti dny? Já tam prostě nic zásadního nevidím, nepadlo nic o řešení kauz jako ProMoPro či Lesy ČR, sice jsme prosadili ze svého programiu mnohem více než ODS či TOP 09, ale to zásadní jako zákon o prokázání původu majetku tam nevidím," krčí rameny a dodává, že jediným pozitivem, pro které evidentně obětoval svou funkci, je obnovená komunikace mezi koaličními partnery. Schůzka na úrovni koalice byla totiž v úterý první od začátku roku.

Největší naděje vkládá Jarolím do nadcházejíící ideové konference strany. Tam by si měli zástupci regionů s vedením vyjasnit, jaký vlastně mají poslanci Véček, ministři i koaliční vyjednavači vlastně mandát. "Z toho, co vím od zástupců jednotlivých klubů, zejména těch pražských, vyplývá, že lidem uvnitř VV nevadí ani tak Radek John v čele strany, jako spíš neustálé ústupky vůči koaličním partnerům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…