Velký průšvih v dotacích EU. A vážné obvinění Kalouska

11.05.2012 13:31

To, co se strhlo po zveřejnění auditu, týkajícího se čerpání dotací EU v rámci regionálního operačního programu Severozápad, u nás snad nemá obdoby. Čí prospěch je v tomto případě poškozen a jde o kampaň TOP 09 proti vedení krajů, anebo o skutečné pochybení?

Velký průšvih v dotacích EU. A vážné obvinění Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek přednášel na právnické fakultě

Audit, který pro ministerstvo financí zpracovala auditorská firma Deloitte Advisory, našel chyby prakticky v každém zkoumaném projektu a Karlovarskému kraji hrozí, že nebude mít z EU proplaceny stovky milionů korun. Hlavním nedostatkem projektů údajně byly závažné chyby při zadávání veřejných zakázek.

Horník: Je to o velkém prů*eru

Když o auditu informoval ParlamentníListy.cz jako vůbec první senátor a opoziční krajský zastupitel Jan Horník (STAN), omlouval se, že nám kazí víkend a uvedl: “Dlouhodobě  kritizuji konání koalice ČSSD a KSČM v Karlovarském kraji,  co se týče jejich působení v rámci evropských dotací. To, že našemu kraji zřejmě hrozí  kvůli koaličnímu šlendriánu neproplacení až 800 milionů korun, je však víc než alarmující. Situace je o to horší, že o tomto problému již Rada Karlovarského kraje věděla dříve, než toto téma zveřejnila média.

Nenecháme se zase opít rohlíkem a ani umlčet, o což se krajská  koalice dlouhodobě snaží, aby měla tzv. klid a pohodu na svou práci pletich a jiných nepravostí, jež zmiňované audity zřejmě odhalily. Toto již není jen o mé osobě, která podle někoho jen zdržuje jednání karlovarského zastupitelstva. Toto je již o velkém průseru, do kterého se tento kraj dostal, a je už úplně jedno, zda nám nebude přiznáno 800, nebo „jen“ 400 milionů. Průser to je a bude tak jako  tak.“

Na hraně zákona?

Podle vedení kraje však audit probíhá na hraně zákona a zcela nestandardním způsobem a navíc je dosud neuzavřen. Kraj mimo jiné auditorům vytýká, že v případě některých projektů doporučovali zpětně použít až dnes platné znění zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, což v současné praxi není možné, neorientovali se v problematice poskytování veřejné podpory, nebo nezohledňovali platnost různých příruček pro žadatele o dotace v různých obdobích.

„Pokud ministerstvo financí nevezme v potaz naše námitky, budeme chtít, aby problematiku projektů posoudil Úřad hospodářské soutěže jako orgán, respektovaný Evropskou komisí, a rozhodl, zda došlo k porušení rozpočtové kázně,“ říká předseda Výboru regionální rady Tomáš Hybner (NS-LEV 21) ve stanovisku, které nám poskytlo tiskové  oddělení Krajského úřadu v Karlových Varech.

Ministerstvo financí: Kritiku odmítáme

Názor vedení Karlovarského kraje, že byl audit zadán na politickou objednávku a v rozporu se zákonem,  ministerstvo financí zcela odmítá: “Audit nebyl zadán na politickou objednávku, nýbrž byl zadán na základě požadavku Evropské komise, která stanovila jak vzorek, tak i metodiku provádění auditů a zároveň doporučila z kapacitních a časových důvodů využít externí auditorskou firmu. Ministerstvo financí vždy postupovalo a postupuje podle zákona. Audit provedla auditorská firma, která má s ministerstvem uzavřenou rámcovou smlouvu, podle níž tento typ auditů provádí.

Mimo jiné ho prováděla v případě ROP Severozápad i u Krajské zdravotní a.s., kde na nezákonnost představitelé Regionální rady neupozorňovali. Audit nebyl definitivně ukončen a  stále probíhá, tudíž zatím není možné komentovat závěry, které v tuto chvíli nejsou k dispozici,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Radek Ležatka z tiskového odboru ministerstva financí.

Podle dobře informovaných zdrojů z úřadu Ústeckého kraje ovšem dosud žádné oficiální stanovisko, o kterém hovoří senátor a kandidát na hejtmana za TOP 09 v Karlovarském kraji Horník, nedorazilo.

"Myslím si, že toto celé pochází přímo od ministra Kalouska a je to začátek volební kampaně pana Horníka, kterou určitě pečlivě naplánovali právě s panem Kalouskem, protože jiný program nemají, než poškozovat sociálnědemokratické vedení krajů," uvedl pro ParlamentníListy.cz vysoce postavený politik v regionu, který si nepřál být jmenován.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hana Čechová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…