Víme, kdy bude v Česku lépe

11.04.2014 12:02 | Zprávy

Příznivá ekonomická čísla začátku tohoto roku vzbuzují optimismus, který potvrzuje i aktuální prognóza České bankovní asociace na letošní i příští rok. S lepším vývojem na pracovním trhu to však zdaleka tak horké není. Hlavní ekonom Ery Jan Bureš očekává, že Češi pocítí oživení ve vytváření nových pracovních míst a v tlaku na rychlejší růst mezd až koncem tohoto roku.

Víme, kdy bude v Česku lépe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V tuzemské ekonomice se snad už opravdu blýská na lepší časy, a tak by se Češi už konečně mohli mít zase lépe. Otázkou je však kdy. Česká bankovní asociace vydala ekonomickou prognózu, podle níž minulý rok přinesl zásadní obrat a pro ten letošní odhaduje ekonomický růst o 1,9 procenta. Ještě lepší výsledky pak očekává v roce 2015, kdy by měl růst reálného hrubého domácího produktu dosáhnout 2,5 procenta.

Tento výhled podporují i krátkodobá data z ekonomiky – silný růst koncem roku 2013, zlepšení v investicích, data za průmyslovou výrobu, stavebnictví a maloobchodní prodeje v prvních měsících roku i zlepšování ekonomických výhledů ve většině zemí Evropské unie. Na konkrétní dopady si však budou muset Češi ještě nějakou dobu počkat, protože bankovní analytici upozorňují, že se zlepšením situace na trhu práce, stejně jako s růstem mezd, lze počítat až v návaznosti na zvýšení spotřeby a investic.

V průmyslu je o procento víc zaměstnaných než před rokem

„Předně bych chtěl říct, že ani náš výhled pro letošni a příští rok se nijak výrazně neliší od pohledu České bankovní asociace. Předpokládáme, že ekonomika bude v průběhu letošního roku zrychlovat a její růst se opravdu může pohybovat mezi 1,5 a 2 procenty. Myslím si, že už v tuto chvíli probíhá konsolidace na trhu práce, to znamená, že začíná klesat nezaměstnanost, začínají pomalu, ale opravdu pomalu růst mzdy,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Dufek, ekonom Československé obchodní banky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…