Zeman nebude tolerovat šméčka, věří odboroví předáci. Na Hrad prý vrátí morálku

03.02.2013 6:30

Zástupci odborů vítají fakt, že v prezidentských volbách zvítězil Miloš Zeman (SPOZ) před Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). ParlamentnímListům.cz proto odboráři prozradili, jaká rozhodnutí od někdejšího premiéra v roli hlavy státu očekávají a zda jsou ochotni Miloše Zemana pozvat jako levicového prezidenta třeba i na protivládní demonstrace.

Zeman nebude tolerovat šméčka, věří odboroví předáci. Na Hrad prý vrátí morálku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman zpívá státní hymnu

Například Jaromír Dušek, předseda Svazu odborářů služeb a dopravy a radní za SPOZ v Pardubickém kraji, ParlamentnímListům.cz prozradil, že s novým prezidentem se podle něj navrátí morálka a sociální rozměr. „Občané potřebují pomoct v absenci sociálního rozměru. Všichni se tváří, že nevidí, že přes milion lidí má exekuce, občané dluží miliardu a tři sta milionů na různých závazcích vůči podivným finančním institucím, je tu vysoká nezaměstnanost a pomíjí se, že i odboráři musí být partnerem při jednání a nikoliv nechtěným bastardem, kterého je potřeba přehlížet a zašlapat do země,“ řekl Dušek s tím, že tu chybí vyvážená diskuse a morálka, kterou je potřeba občanům vrátit.

Zeman nebude tolerovat politické handly

Podle něj není potřeba zvát prezidenta na demonstrace.„Je potřeba jej určitě pozvat na nějaké vrcholné jednání a diskutovat s ním, nebo se na něj obracet se svými problémy a já jsem přesvědčen, že tak jako to uměl v minulosti – naslouchat, přijímat určitá rozhodnutí a sdělovat veřejnosti své názory - tak si myslím, že to stačí i dnes. Nemyslím si, že by bylo důstojné, aby se prezident účastnil nějakých demonstrací. A jsem přesvědčen, že Miloš Zeman nebude tolerovat různá šméčka všech možných politiků, že nebude tolerovat podivné výmluvy členů vlády na to či ono, nebo nějaké podivné politické handly a slibování si podpory za koryta. To si myslím, že samo o sobě už do občanů může nalít určitou důvěru, že se možná něco v dobré obrátí,“ doplnil Dušek.

Zeman měl být prezidentem už před deseti lety

Bohumír Dufek, šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů má podle svých slov obrovskou radost z vítězství Miloše Zemana. „Tuto radost může jen malinko kalit fakt, že se Miloš Zeman nestal prezidentem už před deseti lety. Očekáváme, že pan prezident bude přesně pojmenovávat problémy, které jsou v české společnosti a na české politické scéně a v české exekutivě. Největší nešvar je, že se v této republice nemluví pravda,“ řekl redakci Dufek s tím, že předpokládá, že se Zeman pokusí českou společnost stmelit a bude nadstranickým prezidentem.

A pokračuje: „Miloše Zemana jsem pozval na náš sjezd, který se bude konat 23. února letošního roku, protože on jako bývalý zaměstnanec Agrodatu má k zemědělcům velice blízko. A já pevně doufám, že naše pozvání přijme, protože ještě nebude v takovém tlaku jako prezident a nebude mít snad ještě tak nabitý program. Pokud to udělá, bude to i dobrý signál vůči veřejnosti ČR, protože hovořil o tom, že bude vždycky s námi,“ doplnil Dufek, který je také předsedou Asociace samostatných odborů, viceprezident Evropské federace odborových svazů pracovníků v zemědělství, potravinářství a turismu v Bruselu.

Zákonodárci ignorují občany a odbory, hlas prezidenta bude slyšet

Předseda odborů pražského dopravního podniku a prezident Svazu pacientů ČR Lubomír Olejár ke zvolení Miloše Zemana prezidentem říká: „Mám trošku větší radost, než kdyby zvítězil Karel, protože na Hradě bychom nechtěli mít člověka spícího, usínajícího a člověka, kterému není rozumět. Hlava státu by měla být srozumitelná pro lidi. Nepotřebujeme číst titulky. Na Miloše budeme působit trochu eticky, aby tolik nekouřil, nejlépe aby přestal,“ tvrdí Olejár.

Podle něj může mít Zeman jako prezident přínos pro úpravu zákonů, které se budou přijímat. „Protože podle našich informací bude Miloš Zeman slušně vstupovat do diskusí jak na vládě, tak v Poslanecké sněmovně a v Senátu. Při jeho pojetí úřadu prezidenta se proto domníváme, že toto bude činit a myslíme si, že to bude dobré, protože v okamžiku, kdy zákonodárci ignorují občany, tak alespoň hlas hlavy státu by mohl být slyšet. Myslíme si, že zaměstnanecká část společnosti prostřednictvím odborových organizací bude k němu mít určitě blíž, než kdyby tam byl jeho protikandidát. Nedomníváme se, že by Karel Schwarzenberg slyšel na to, na co bude slyšet Miloš Zeman,“ pokračuje Olejár.

Odboráři chystají návštěvy Zeman po firmách

V nejbližší době odboráři proto podle něj připravují spíše návštěvy Miloše Zemana po firmách. „To bude první aktivita ze strany odborů ve vztahu k nově zvolenému prezidentovi. A pokud jde o demonstrace a vyjadřování nespokojenosti s vládou, tak jestli se odbory shodnou, že něco zorganizují a shodnou se i na pozvání prezidenta republiky na takovouto akci, tak to jistě bude jednodušší než s Karlem Schwarzenbergem nebo Václavem Klausem. Jestli však pozvání přijme, to je věc druhá. Část zástupců odborových organizací bude jistě prosazovat, aby byl pozván na takovou akci a bylo mu umožněno přednést svůj postoj k danému tématu protestu,“ sdělil redakci Olejár.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…