Žijeme jako za feudalismu, starostové hrozí Nečasovi. Gazdík jde s nimi

05.05.2012 19:52

Politické turbulence nadzvedávají ze židlí starosty malých obcí. Na nový zákon, který by pro ně měl znamenat vyšší příjmy do pokladen, totiž čekají marně. Teď už mají všeho dost. Vesnice budou muset zhasínat pouliční světla, vyhlašují stop stav v investicích, nemají dostatek prostředků na základní údržbu obcí.

Žijeme jako za feudalismu, starostové hrozí Nečasovi. Gazdík jde s nimi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Panu premiérovi dorazil dopis s důraznou žádostí. Buď splní sliby, nebo tentokrát vyrazí do ulic starostové,“ hrozí Josef Bartoněk, předseda největší organizace, která pod svými křídly sdružuje zejména menší obce a města. „Hospodaříme s minimem prostředků a s osobním nasazením, za nový způsob financování horujeme u zákonodárců a těsně před cílem se vše zhatí na nepochopitelných vnitrostranických půtkách,“ dodal roztrpčeně pro ParlamentníListy.cz.

Starostové chtějí víc peněz, jinak jdou do ulic

Současný systém prý odebírá příjmy z daní z obcí směrem do čtyř největších měst, které je investují do mnohamiliardových projektů s pochybnou přidanou hodnotou. „Málokdo ví, že v naší zemi se veřejné prostředky dělí prakticky feudálním systémem bez jakékoliv solidarity. Prostě daně z venkova putují především do měst a obce tak stále více zaostávají,“ vysvětluje ekonomický expert a starosta Ondřejova Martin Macháček.

Do týdne by se starostové měli domluvit na dalším postupu. Pokud poslanci nezačnou brát požadavky obcí vážně, vyjdou do ulic. Tentokrát už nepůjde jen o vyvěšování vlajek, ale o dobře zorganizovaný protest s jasným cílem. „Těch varování už bylo dost. Pokud se opravdu nebude nic dít, tak nebudeme mít na vybranou,“ podotkl Bartoněk pro ParlamentníListy.cz. 

Stávku podpoří i Gazdík

Poslanec a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík šel do vrcholové politiky, aby problém financování obcí vyřešil. Pokud k demonstraci dojde, Gazdík starosty podpoří.

„Ano, samozřejmě. Nevidím důvod, proč by neměl být tento problém rychle vyřešen. Obce si berou úvěry, banky po nich chtějí stabilní dlouhodobé financování,“ potvrdil Gazdík pro ParlamentníListy.cz. Sám je přesvědčený o tom, že zákon o Rozpočtovém určení daní musí vejít v platnost k 1. 1. 2013.

„To je bezpodmínečná a nutná podmínka. I pro mě je podmínkou, aby to v Poslanecké sněmovně prošlo nejpozději do poloviny tohoto roku. Obce a města musí připravovat rozpočty na příští rok a musí vědět s čím mají počítat. Situaci už nelze protahovat,“ vysvětlil Gazdík. Sám tvrdí, že koalice i opozice je těsně před uzavřením dohody.

Ve Zlínském kraji věří v lepší zítřky

Problematika se řeší už šest let. Starostové bojují různými protestními akcemi, vyvěšovali vlajky a byly už i demonstrace. Teď jsou ve většině případů radikálnější než v minulosti. Ve Zlínském kraji jim ovšem svitla naděje. Nedávno tu poslanci na velkém setkání ve Zlíně přislíbili, že nový zákon určitě projde.

„Doufáme, že dodrží slovo, a že zákon přijde na pořad jednání. Při posledním setkání s poslanci, které jsme absolvovali ve Zlíně nám bylo přislíbeno, že v květnu se této problematice budou věnovat,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Olga Tkáčová, předsedkyně Sdružení místních samospráv pro Zlínský kraj a starostka Pozlovic.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Patrik William Pustějovský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…