Známá ekonomka: Jsme na tom hůř, než hlásala propaganda

22.11.2013 11:17

Ekonomka Markéta Šichtařová se na věci naučila dívat z různého úhlu pohledu. Podobně se snaží nahlížet i na ekonomickou krizi. Kdyby se lidé nestresovali a média je nezahlcovala poplašnými zprávami, nebyl by důvod měnit spotřebitelské zvyklosti, tudíž důvod rozkolísávat ekonomiku tu nárazově velkými, tu uškrcenými investicemi, píše na blogu iDnes.cz.

Známá ekonomka: Jsme na tom hůř, než hlásala propaganda
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

V srpnu letošního roku statistický úřad oznámil, že recese skončila. Papouškovali to jak politici, tak média. A slavilo se, že česká ekonomika mezikvartálně rostla o 0,7 procenta. Šichtařová tehdy upozorňovala, jak připomíná, že krize ještě neskončila a že jsou to prapodivná čísla.

Nyní podle čerstvých dat statistického úřadu ekonomika neroste, ale padá. "Šílená to nálož pesimismu, vezmu-li v úvahu, že finanční trhy počítaly s růstem. Ekonomika je na tom 'kupodivu' mnohem hůř, než se předpokládalo. Než oficiální propaganda tvrdila," píše Šichtařová na blogu. Krize podle ní jednoduše ještě neskončila.

Tento fakt podle ekonomky není nikterak stresující, protože kdo prý přišel na to, že nutně každý rok se "musíme" mít líp než loni? Máme-li se v průměru o 1,6 procent hůř než před rokem, nejsme na tom zase tak špatně, píše.

Sami si vyrábíme stresující zprávy

Problém je podle ní v interpretaci. "Kdybychom se bývali před třemi měsíci dozvěděli, že 'mírná krize trvá', a nyní bychom si opět vyslechli, že 'mírná krize stále trvá', nikdo by se moc nevzrušoval. Jenomže v realitě jsme před čtvrt rokem zhola nesmyslně slavili, abychom dnes propadli do deprese, že 'situace se zase prudce zhoršila'," vystihuje podstatu problému Šichtařová.

Podle ní jsme my, lidstvo, naprogramovaní tak, že špatným zprávám věnujeme větší pozornost, ačkoli jsme si tuto špatnou zprávu, která nás stresuje, vyrobili zhola zbytečně sami, když jsme před třemi měsíci podlehli nesmyslně optimistické propagandě.

"A přesně tímhle přístupem si vlastně sami vyrábíme hospodářský cyklus. Kdyby se lidé nestresovali, kdyby je média nezahlcovala poplašnými zprávami, nebyl by důvod měnit spotřebitelské zvyklosti. Nebyl by důvod ekonomiku rozkolísávat tu nárazově velkými, tu uškrcenými výdaji či investicemi. Nebyl by vlastně důvod, aby ekonomika byla v krizi. Tak trochu začarovaný kruh," uzavírá svůj blog na iDnes.cz Markéta Šichtařová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…