Zvyšují DPH, proto jsme se poslanců ptali, kolik stojí rohlík. To byly "perly"

07.11.2012 23:45

Poslanci ve středu odhlasovali daňový balíček, u něhož je nejdůležitějším článkem zvýšená DPH. Daň, která se projeví v kapse doslova každého, a zejména u rodiny či osob se středním a nižším příjmem. ParlamentníListy.cz zajímalo, co vědí poslanci o cenách základních potravin. Pro srovnání jsme vybrali tři: rohlík, litr mléka a kilo mouky.

Zvyšují DPH, proto jsme se poslanců ptali, kolik stojí rohlík. To byly "perly"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní balíček reforem byl přijat sněmovnou

„Rohlík? Tak korunu padesát, až dvě koruny,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec za TOP 09 Daniel Korte. Sladké mléko prý doma nepijí. „No a kefír, který pijeme, stojí 18 korun,“ dodává. Kolik stojí mouka, nevěděl. „Nevím, nekupujeme, nepečeme,“ odmítl se vyjádřit k ceně Daniel Korte.

„Nechápu, proč si necháváme líbit, že máme ze všech okolních zemí nejdražší potraviny,“ řekl poslanec. Jako jeden z příkladů uvedl, že nedávno v Rakousku kupoval plechovku plzeňského piva za 70 centů, což je zhruba 17,50. „A pak jsem viděl u nás, v Praze, jak je napsáno velkými písmeny Akce – plechovka plzeňského za 20 korun,“ dodal poslanec. „Chápu, že jíst se musí, takže omezení nákupů je složité, ale regulaci přece zavést nemůžeme. Přece nevytvoříme Státní cenový úřad, jako byl za minulého režimu,“ konstatoval poslanec. Když se ale ParlamentníListy.cz zeptaly na jím navrhované řešení, jen zavrtěl hlavou. „Nevím,“ odpověděl.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Pospíšilovi nakupuje maminka

Poslanec Jiří Pospíšil (ODS) střílel pro nás ceny jako správný pistolník. „Rohlík, korunu až dvě?" začal mířit zdola. „Mléko – 30 korun?“ zamířil už k vyšší hladině. Na mouku se redakce už raději ani neptala. „Já to ale opravdu nevím, jsem svobodný mládenec a mně nakupuje maminka. Já jí jen dávám peníze,“ přiznával se ParlamentnímListům.cz poctivě poslanec a bývalý ministr spravedlnosti. Budiž mu ke cti, mluvil pravdu a zbytečně se nevytáčel.

Komunistický poslanec si byl s popisem cen naprosto jist

Komunistický poslanec Pavel Kováčik měl „cenové jasno“. „Rohlík jak kde. Od dvou korun výš. Mléko lze koupit za devět korun, ale také jak kde, lze koupit i za 27 korun,“ střílel viditelně najisto Kováčik. Nejvíce zabodoval u mouky. „Dá se sehnat za 19, dá se koupit za 12 a při troše štěstí a znalosti místa je ji možné koupit i za osm korun,“ odpověděl pohotově na dotaz ParlamentníchListů.cz.

„Nezapomeňte, že jde o zemědělské komodity,“ reagoval Kováčik na pochvalu správného ocenění vybraných potravin s tím, že je přeci místopředseda zemědělského výboru.

Další „obětí“ se stal poslanec Otto Chaloupka z Věcí veřejných. „U nás stojí rohlík dvě koruny,“ odpověděl redakci. Upřesnil, že „u nich“ znamená na Moravě. Dokonce mléko zasadil správně do 13 až 15korunové cenové výše. Mouku ale nevěděl. „Prosím, zeptejte se mojí manželky. Já k smrti nesnáším nakupování,“ postěžoval si.

Poslanec ovšem přiznal zajímavou věc. Jako celá řada našich spoluobčanů, ale i poslanců, totiž jezdí za velkými nákupy „přes čáru“. „Ano, vím, že máme potraviny nejdražší z našeho sousedství, ale i to je důvod, proč Věci veřejné odmítají zvyšovat daň z přidané hodnoty,“ konstatoval Chaloupka.

Modrá poslankyně nepeče, ostatní ceny uhodla dobře. Oranžový Tejc střílel jako z děla

Poslankyně za ODS Ivana Řápková se dokázala držet v rámci cen obvyklých. „Rohlík za 2 koruny?“ odpověděla nejistě. U mléka si byla jistější. „Třináct až patnáct korun,“ konstatovala docela s jistotou. „Jé, mouku nevím, my nepečeme,“ řekla s omluvným smíchem Řápková.

Předseda oranžového klubu Jeroným Tejc byl zjevně mimo. Rohlík by ocenil na 5 korun, litr mléka na 20 korun. Jen u mouky byl blíž, tipoval její kilogram na 15 korun. „Strefil jsem se?“ zasmál se Tejc. I on přiznal bez mučení, že nákupy u nich obstarává manželka.

Klasnová „nákup“ zvládla. V centru prý ale nakupuje dráž

„Jé, já to kupuji většinou ve velkém nákupu, takže jednotlivé položky mi moc v hlavě neuvíznou,“ přiznala ParlamentnímListům.cz Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. „Nicméně její „nákup“ vcelku odpovídal realitě. „Rohlík bych viděla na 1,90 Kč a více, mléko za 15 a mouku sice nekupujeme, ale viděla bych to kolem 13 korun,“ řekla Klasnová.

„Ale my jsme tvrdě proti zvyšování DPH, i když úplně přesně nevím, kolik stojí rohlík nebo mlíčko,“ hájila své barvy Klasnová. Jak řekla, neví to přesně i proto, že v centru Prahy, kde bydlí, je vše o dost dražší. „Lidé, kteří zde žijí, ale i pracují, to tak nemají zrovna jednoduché,“ řekla pro ParlamentníListy.cz Kateřina Klasnová.

„Rohlík za tři koruny, mléko nepijeme, nekupujeme, takže to nevím, no a mouka asi dvacku, podle toho, kde ji člověk kupuje,“ vypálila s naprostou jistotou sociální demokratka Hana Orgoníková. Také ona připomněla, že ČSSD je strana, která je proti zvyšování DPH i balíčku jako takovému.

Uvedené potraviny se dají průměrně - a samozřejmě „jak kde" - koupit za: rohlík dvě koruny, mléko za patnáct a mouka za čtrnáct korun.

  • TÉMA: DPH

     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…